TÜSİAD, TÜBİTAK ve TTGV’nin verdiği 8’inci Teknoloji Ödülleri’nde büyük ödül, Savronik Elektronik’in trenlerde hız limitini denetlemek için geliştirdiği projeye gitti
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) tarafından bu yıl 8’incisi düzenlenen ‘Teknoloji Ödülleri’ sahiplerini dün İstanbul’da düzenlenen törenle buldu. Kategori ve ölçekten bağımsız olarak en yüksek puanı alan firmaya verilen büyük ödül, bu yıl, TDS-3000 Tren Denetim Sistemi projesiyle Savronik Elektronik’in oldu. Finale kalan 26 projeyi değerlendiren juri, büyük ödülün yanı sıra, sekiz şirkete de ‘ürün’ ve ‘yenilik ve teknoloji’ kategorilerinde ödül verdi.
‘Ar-Ge’ye yüklenelim’
Sabancı Center’da düzenlenen ödül töreninde konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Bilgi Toplumu ve Yeni Teknolojiler Komisyonu Başkanı Hamdi Akın, teşvik edildikleri takdirde mikro düzeydeki firmaların ekonomik değeri yüksek, ihraç edilebilir teknolojilere imza attığını belirtti. Eğitim, bilim, teknoloji ve inovasyona yatırım yapmanın Türkiye’yi rekabette bir adım öne çıkaracağını kaydeden Akın, Ar-Ge ve inovasyona yönelik yatırımlarda yakalanan ivmenin kaybedilmemesi gerektiğini vurguladı.
Akın, “Ar-Ge ve inovasyona yatırımlara devam etmemiz, cari açık yükümüzü hafifletmek bakımından katma değeri yüksek ve ileri teknoloji ağırlıklı ihracata olanak verecektir” diye konuştu.
Yüzde 26’lık getiri
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket Yetiş, ödüllere başvuran şirketlerin teknoloji ve özgün bilgi olmadan içeride de, dışarıda da başarılı olamayacaklarının farkında firmalar olduğunu kaydetti. Yetiş, “Onlar biliyorlar ki Ar-Ge’ye yapılan her yatırımın geri getirisi yüzde 26 gibi çok iyi bir orana sahip” dedi.
Ar-Ge ile bilim ve teknolojinin artık özel sektörün, üniversitelerin, siyasilerin ve genel olarak Türkiye’nin gündemine oturduğunu söyleyen Yetiş, Türk firmalarının birçok uluslararası projede yer aldığını, önümüzdeki yıllarda bu firmalara ayrı bir kategoride de ödül verilebileceğini dile getirdi.
Bu yılki başvuruların daha önceki dönemlere göre iki katına çıktığını belirten TTGV Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Fikret Yücel de, özel sektörün inovasyona verdiği önemin rolünün büyük olduğunu ifade etti.
8’inci Teknoloji Ödülleri ve Kongresi Yürütme Kurulu Başkanı Şafak Alpay da, ödüllerde bu yıl farklı firma ölçekleri ve sektörler açısından daha geniş bir grubu kapsamak amacıyla yeniden yapılandırmaya gittiklerini belirtti.
BÜYÜK ÖDÜL: Savronik Elektonik – Tren denetim sistemi projesi
BÜYÜK / BAĞLI FİRMA
Yenilik ve Teknoloji Ödülü: Tusaş Motor – Turboprop motor projesi
Ürün ödülü: Ford Otosan – Hibrit elektrikli hafif ticari araç projesi
ORTA ÖLÇEKLİ FİRMA
Yenilik ve Teknoloji Ödülü: Elvin Tekstil – Green Guard projesi
Ürün ödülü: Logo Yazılım – Unity On Demand projesi
KÜÇÜK ÖLÇEKLİ FİRMA
Yenilik ve Teknoloji Ödülü: Palancı Gıda – Kabak çekirdeği tohumları projesi
Ürün ödülü: Mavi Kimya – Atıklardan elde edilen yarayışlı gübre projesi
MİKRO ÖLÇEKLİ FİRMA
Yenilik ve Teknoloji Ödülü: Teknoset – Rainvent projesi
Ürün ödülü: Mavisis Teknoloji – Solar yenilenebilir enerji platformu projesi
Süer: Projeyi hızlı tren kazası doğurdu
Bu yıl büyük ödülü almaya hak kazanan “TDS-3000 Tren Denetim Sistemi”, demiryolu işletmelerinde daha güvenli tren trafiğini sağlamak amacıyla lokomotiflere kuruluyor. Bu sistem makinistin yaptığı işlemleri otomatik olarak denetleyerek trenlerin tarifelerine göre planlanan hız limitleri içinde kalmasını sağlıyor.
Savronik Elektronik Yönetim Kurulu Başkanı Teoman Süer, trenlerin hızlarını denetleyen sistemi 2004 yılında Pamukova’da yaşanan hızlı tren kazasından sonra geliştirmeye karar verdiklerini söyledi.
Devlet Demiryolları’na proje ürettiklerini anlatan Süer, “Onların teşviki de oldu ve projeyi hayata geçirdik. Hatlarımızda sinyalizasyon gibi şeyler olmadığı için proje Türkiye’ye özgü. Proje makiniste herhangi kesimde hangi hızla gitmesi gerekiyorsa o hızla gitmesini sağlıyor” dedi.