Robot Laboratuvarlarında öğrencilere mekanik, elektronik, yazılım ve robotik eğitimleri uygulamalı olarak Türkiye’de ilk defa örgün eğitim çerçevesinde müfredata dahil olarak verilecekt. Bu uygulama sayesinde gençler yaratıcılıklarının en yüksek olduğu yaşlarda mühendislik ve yazılım eğitimi alacaklar.
Türkiye’nin ilk ’robot kol’unu yapan İTÜ’lü mühendis Doğuş Cendek şimdi robot yapımını sevdirmek için kapılarına ilk öğretim öğrencilerine açtı. Gelecek Robotik Makine ve Tıp Teknolojileri Şirketi Müdürü Doğuş Cendek, Gelecek Robotik olarak öğrencilere mühendislik eğitimini üniversite öncesinde nasıl verebileceğimizüzerine 1 yıl boyunca çalışmalar yaptıklarını dile getirerek şunları söyledi: “Yaratıcılığın en yüksek olduğu erken yaşlarda öğrencileri teknoloji ile bir araya getirerek yenilikçi ürün gelişme potansiyelimizi arttırabileceğimizi biliyoruz. Hem daha iyi nesiller yetiştirmenin hem de katma değeri yüksek teknolojik ürünlerin sayısını arttırmanın en temel yolu kesinlikle eğitimdir. Hükümetimizin, inovasyona ve Ar-Ge çalışmalarına verdiği önemli teşvikler ile katma değeri yüksek ürünlerin ülkemizde daha fazla geliştirilmesi sağlanmaktadır ancak unutulmaması gereken en temel nokta katma değeri yüksek, inovatif ve teknolojik ürün geliştirme potansiyelinin ve bunun sürdürülebilirliğinin ancak erken yaşta verilen eğitimle olabileceğidir.
TEKNOLOJİ GELİŞTİRME GENİNE SAHİBİZ
Teknoloji geliştirme bir gelenektir ve biz geleneğe genlerimizde sahibiz, diyen Cendek, ortaya çıkmasına destek olması için Gelecek Robotik Laboratuvarını hazırladıklarını dile getirdi. Türkiye’ de ilk defa örgün eğitimin içinde robotik teknolojiler öğrenciler ile üniversite öncesi buluşturacağını dile getiren Cendek açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Eğitim programımızı geliştirirken mühendislerimize; eğitimciler ve pedagoglar destek sağladı.Bugün geldiğimiz noktada tanıtımını yaptığımız Gelecek Robotik Laboratuvarı’nın eğitim programını İstanbul Akademi Koleji’ nde uygulamaya geçirmiş bulunmaktayız. Yola çıkarken ilk önce Amerika ve Avrupa’ dakieğitim modellerini inceledik; bu modelleri ülkemizin eğitim sistemine uyarlayıp, geliştirdik. Uzun soluklu bir araştırma sürecinin ardından eğitim programımızı kısa süre önce tamamlamış bulunmaktayız. Eğitimimiz yaş gruplarına özel olarak üç aşamadan oluşan her biri 14 haftalık müfredata sahip programlardır.
ÖĞRENCİLER NELER ÖĞRENECEK?
İlk aşamada 6-10 yaş grubu öğrenciler robotik eğitim setleri ile eğlenceli bir program çerçevesinde mühendislik ile tanıştırılmaktadır. İkinci aşama 10-14 yaş grubu öğrenciler için hazırlandı; program mekanik ve elektronik komponentlerin tanıtılması ile başlayıp bu komponentlerle öğrencilerin kendi tasarımlarını oluşturmaları ile sona ermektedir. Son aşamada ise öğrenciler programlama öğrenip, kendi tasarımlarını programlamaktadırlar. Her aşamanın sonunda öğrencilerin tasarımlarını sergileyebilecekleri gösteriler, sergiler ve yarışmalar yapılacaktır.