Korsan Yazılımın Maliyeti Nedir?

Teknoloji Firmaları
Türkiye’deki kişisel bilgisayarlara yüklenen lisanssız yazılımların değeri 2010 yılında 2009 yılına göre yüzde 24’lük artışla 516 milyon dolara yükselirken, korsan yazılım oranı ise %62 ol...
EMOJİLE

Türkiye’deki kişisel bilgisayarlara yüklenen lisanssız yazılımların değeri 2010 yılında 2009 yılına göre yüzde 24’lük artışla 516 milyon dolara yükselirken, korsan yazılım oranı ise %62 olarak gerçekleşti.. Bu sonuçlar, Business Software Alliance (BSA)’ın, dünya genelindeki yazılım korsanlığını araştırdığı 2010 Global Yazılım Korsanlığı Raporu’nda ortaya konmuştur.

BSA Türkiye Koordinatörü Semih Sağman "Bu araştırmalar gösteriyor ki korsan yazılımla mücadelede daha yapacak çok işimiz var" dedi ve ekledi "Korsan yazılım kullanımını ne kadar azaltabilirse, Türkiye ekonomisi için de o kadar olumlu bir katkı sağlanacaktır".

Bu araştırma korsan yazılımla ilgili dünya genelinde 116 ülke ve bölgenin 182 farklı bilgileri dahil edilerek yapılan, BSA’nın araştırma sektörünün öncü fırması IDC ile birlikte yürüttüğü sekizinci araştırmadır. Ayrıca bu seneki araştırma Ipsos Halkla İlişkiler Firması’nın yürüttüğü, bilgisayar kullanıcılarının korsan yazılımla ilgili kamuoyu yoklamasını da içeriyor.

Araştırmaya katılan her 10 kurum temsilcisinden 7’si fikri mülkiyet haklarının korunması ve desteklenmesi adına gerekli adımları atmaya hazır olduklarını belirttiler. Yüksek korsan yazılım kullanımı oranına karşılık, fikri mülkiyet haklarının korunması için verilen destek çok çarpıcı.

Türkiye’deki sonuçlar araştırmaya katılanların fikri ve mülkiyet haklarının korunması için büyük destekçi olduğunu ortaya koyuyor. Katılımcıların yüzde 82’si hak sahiplerinin ödüllendirilmesi gerektiğini söylerken, bu oran dünya ortalamasında yüzde 71’ler seviyesinde kalıyor.

Ayrıca araştırma sonuçları, daha güvenli ve gerçekçi olarak anlaşıldığı için, lisanslı yazılımların toplumdaki kabulünün korsan yazılıma göre daha yaygın olduğunu gösteriyor. Türklerin yüzde 60’ı lisanslı yazılımın daha iyi olduğuna inanırken, yüzde 40’lık bir kesim ise korsan yazılımın iyi olduğunu düşünüyor. Dünya ortalamasına bakıldığında kullanıcıların yüzde 88’i için teknik destek önemli iken yüzde 72’si için işlevsellik ön plana çıkıyor. Bilgisayar kullanıcılarının bir kısmında oluşan sorun ise, lisanslı yazılım alıp çoklu bilgisayarlara yüklemek veya ağ bağlantılarından aktarım yapmak gibi yazılım edinmenin yasal olmadığının bilinmemesidir.

chip.com.tr


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107