İşte Twitter’in piyasa değeri

Teknoloji Firmaları
Halka açılmaya hazırlanan twitter’ın piyasa değerinin 11 milyar dolar olduğu hesaplandı. Apple, Google’ın 4 milyar dolarlık teklifini reddeden 3 gencin 6 yıl önce kurduğu şirketi satın alm...
EMOJİLE

Halka açılmaya hazırlanan twitter’ın piyasa değerinin 11 milyar dolar olduğu hesaplandı. Apple, Google’ın 4 milyar dolarlık teklifini reddeden 3 gencin 6 yıl önce kurduğu şirketi satın almak için fırsat kolluyor.

Facebook‘un çok eleştirilen halka arzının ardından gözler sosyal paylaşımın bir başka devi Twitter‘a çevrilmişti. Son olarak Ekim ayında Twitter’ın halka arz için 2014 yılını beklediği iddiası ortaya atıldı. Finansal araştırmacı Greencrest’in raporuna göre, şirket gelecek yıl halka arz edilmek için hazırlık yapıyor. Apple’ın iPhone ve iPad’lerde Twitter’ı standart hale getirmesinin ardından bu şirketi satın alabileceği yönündeki spekülasyonlar da Twitter’ın değerinin her geçen gün artmasına sebep oldu. Ancak borsaya kote bir şirket olmadığı için yıllık cirosu 140 milyon dolar olan ve sadece 900 kişinin çalıştığı şirketin değeri tam olarak bilinemiyor.

DEĞERİ İKİYE KATLANDI

Finansal araştırmacı Greencrest’ın raporuna göre, 600 milyondan fazla kullanıcısı olduğu sanılan Twitter’ın değeri geçen iki yıl içinde büyük oranda arttı. 2011’de şirketin değerinin 8 milyar dolar olduğu düşünülüyordu. Ardından 10 milyar dolar telaffuz edilmeye başlandı. Şimdi ise birçok internet şirketi gibi bir garajda doğan twitter’ın değerinin 11 milyar dolara ulaşmış olabileceği konuşuluyor. Twitter’ın kurucusu ve başkanı Jack Dorsey, yakın zamanda hazır hissettiği zaman Twitter’ı halka arz edeceğini söyledi. Dorsey, her röportajında Twitter’ın, halka açılmayı hiçbir zaman bir çıkış ya da bir hedef olarak görmediğini; aksine bunun bir kilometre taşı oluşturduğunu belirtiyordu.

GÜNDE 65 MİLYON TWEET

Amerikan Business Insider dergisi geçen yıl Twitter’ı 2006’da hayata geçiren Jack Dorsey’nin, Google’ın 4 milyar dolarlık teklifine “Bu teklifi hakaret sayarım. Böyle küçük bir bedele twitter’ı alabileceğinizi mi sanıyorsunuz?” diye cevap verdiğini yazmıştı. Twitter’ın internete sızan ekonomik beklenti raporuna göre henüz nasıl para kazanacağını bile bilmeyen şirket, 2013 yılında 1.54 milyar dolar yıllık ciro hedefliyor. Twitter 2006 Haziran’ında tüm dünyada yayına geçti. Şimdi ABD Başkanı’ndan ünlü sanatçılara, sporculardan gazetecilere kadar milyonlarca ünlü bu sitenin bağımlısı. Twitter’da şimdi günde 65 milyon tweet gönderiliyor. Bu her saniye 750 tweet anlamına geliyor. Dünya kupasında bu rakama bir ara saniyede 2940’a kadar çıktı.

Bir fikir, 3 kafadar ve twitter!..

Amerika’nın Missouri eyaletinde 1976 yılında doğan Jack Dorsey, çok küçük yaşlarından itibaren bilgisayar tutkunu oldu. Program yazabilecek kapasiteye ulaştığında arkadaşları ortaokul seviyesindeydi. 14 yaşında yazdığı programla ilk parasını kazandı. (Bu program bugün halen bazı Amerikan taksi şirketlerinin organizasyon programı olarak kullanılıyor.) 2000 yılında New York Üniversitesi’nden mezun olmasının ardından San Francisco’ya giderek ilk web şirketini kurdu. Şirket, taksi, ambulans ve kuryelerin internet üzerinden eve çağrılabilmesi için yazılım geliştiriyordu. Ama yıllardır kafasında internet üzerinden anlık mesajlaşma sağlayan ancak o an piyasada olan AOL benzeri mesajlaşma programlarından farklı bir site yaratmak vardı. 2005 yılında defterine bununla ilgili sık sık çizimler ve karalamalar yazıyordu. Bunları en yakın arkadaşlarından Biz Stone ile paylaşmaya karar verdi. İkili twittr adını verdikleri prototipi 15 gün içinde hayata geçirdi. Google’dan ayrılarak kendi şirketini kuran, böylece dünyanın en büyük şirketlerinden birine ortak olma fırsatını tepen Ewan Williams bu kez hata yapmadı. Projeyi çok beğendi ve kendi cebinden finanse etmeye karar verdi.

Böylece twitter çılgınlığının 3 silahşörü bir araya gelmiş oluyordu. Zaman içinde resim paylaşım sitesi Flickr’a benzememek için isim değişikliğine gidilerek siteye bir de “e” harfi eklendi. Böylece “kuş şakıması” anlamına gelen twitter doğmuş oldu.

Vatan


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107