İşte Nobel adayı Türk Bilim insanları

Teknoloji Firmaları
Listede DNA alanındaki araştırmaları bütün dünyada yankı yaratan ve “Nobel’e en yakın Türk” olarak gösterilen Prof. Aziz Sancar, ABD’deki doktora çalışmaları sırasında bulduğu ...
EMOJİLE

Listede DNA alanındaki araştırmaları bütün dünyada yankı yaratan ve “Nobel’e en yakın Türk” olarak gösterilen Prof. Aziz Sancar, ABD’deki doktora çalışmaları sırasında bulduğu “sıvı metal” teknolojisi ile cep telefonunda devrim yapan Dr. Atakan Peker, kalp hastalıkları ve diyabete kalıcı çözüm peşinde koşan Harvard Üniversitesi’nden Prof. Gökhan Hotamışlıgil, ölümcül Alexander hastalığına gen tedavisi geliştiren Doç. Bahri Karaçay, ABD’deki laboratuvarında ekibiyle yaptığı araştırmalarla mobil teknolojilerin geleceğine yön veren Prof. İlhan Akyıldız gibi isimler bulunuyor.

Dr. Atakan Peker’in bulduğu “sıvı metal” teknolojinin her alanında kullanabilecek olup devrim niteliğinde bir malzeme olma özelliğini barındırıyor. Bu teknolojiyle birlikte normal metallerdeki ‘yamulma’ veya ‘çekme’ sıkıntılarının yaşanmayacağını belirten Peker, dizaynı zor olan üretimlerin kolaylaşacağını vurguladı.

20 yıldır üzerinde çalıştığı mekanizmaları metabolik hastalıklara karşı insanlara fayda sağlayacak uygulamalara dönüştürmeyi amaçlayan Prof.Dr. Gökhan Hotamışlıgil ise bu çalışmaların kendisini ve ekibini heyecanlandırdığını belirtti.

H İNDEKSİ VERİLERİ

Platin, “Bilime Yön Veren 100 Türk” araştırmasında yer alan isimleri belirlerken birkaç kriteri birden kullandı. Bunların en önemlisi, tüm dünyada bilim insanlarının araştırmalarının yetkinliğini incelemekte kullanılan “H İndeksi” verileriydi. Bilim adamlarının üretkenliğini ve o üretkenliğin niteliğini ölçen H İndeksi, bir araştırmacının kaç yayınının atıf aldığını gösterir. Google Scholar sitesinde Türk bilim insanlarının birçoğunun H İndeksi verisini bulmak mümkün. Yakın bir döneme kadar H İndeks sayısı 20’den fazla olan Türk bilim insanı sayısı çok azdı. Son yıllarda önemli bir gelişme yaşandı.

Platin dergisi Microsoft’un Google Scholar’a alternatif olarak geliştirdiği ve bilim insanlarının makalelerinin atıf sayılarını gösteren “Academic Search”den de araştırmasında yararlandı.