ODTÜ Mezunları Derneği, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Komisyonu (BİLTEK) tarafından ‘İnternet ve Yaşam: e-Demokrasi ve Yasaklar’ isimli panel Ankara ODTU Vişnelik tesislerinde gerçekleştirildi. Panelin oturum başkanlığını Türkiye Bilişim Vakfı Ankara Temsilcisi Aydın Kolat yaptı. Panelin konuşmacıları, Türk Telekom Eski Genel Müdürü Cengiz Bulut, BTK Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı Daire Başkanı Osman Nihat Şen, İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren oldu.
İnternette, ‘Uyar-Kaldır’ yönteminin Türkiye’de başarılı bir şekilde işlediğini belirten Şen, bugüne kadar 22 bin uyarı yapıldığını ve uyarıların ardından bu içeriklerin kaldırıldığını söyledi. Şen, “Türkiye’de bugüne kadar sadece bir site kapatma gerçekleştirildi. Kamuoyunda içeriğin çıkartılması, yasak, sansür, erişim engelleme, kapatma ve uyar kaldır kavramları karıştırılıyor. 2007 yılında devletim.com.tr adında porno içerik yayını yapan bir alan adı kapatıldı ve tek site kapatma vakası da budur. Diğer uygulamalar ise kural ihlali için bir uyarıdır.” diye konuştu.
Kişilerin kendileri için site kapattırmak dahi istediğini belirten Serhat Şen, “Kendileriyle ilgili olumsuz ya da ceza gerektiren bir durum olmasa dahi insanlar bu sitelerde yer alan birçok konuyla ilgili site kapattırma isteğiyle başvuruda bulunuyor.” dedi. Genç nüfusun yüzde 90’ının internet kullandığını aktaran Şen, bu nüfusun ekonomiye nasıl kazandırılacağının konuşulması gerektiğini vurguladı. Uluslararası şirketlerin Türkiye’ye internet hizmeti vermek için geldiğini söyleyen Şen, gençler için internetin önemli bir fırsat olduğuna işaret etti.
FACEBOOK’TA 750 BİN UYGULAMA VAR
İnternette merkezi bir yapıya doğru gidişat olduğunu aktaran Şen, şunları söyledi:
“Ülkeler internet trafiğinin kendilerinde kalması için çaba sarfediyor. ABD trafiğin ülke dışına kaçmasını ulusal bir tehdit olarak algılıyor. Bugün internetin bağımsız ve tek bir noktada toplanmayan yapısı merkezileştirilmeye çalışılıyor. Facebook bunun en güzel örneği. Bir çok uygulamada olduğu gibi Facebook ve Google, internet trafiğini üstüne çeken uygulamalar. Facebook üzerinde 750 bin uygulama var. Google’ın verdiği hizmet sayısı ise 450.”
İnternetin anayasal bir hak olduğunu belirten İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren de internetin, diğer haberleşme ve erişim sistemlerine göre daha hızlı ve somut etki yapabildiğini kaydetti. İnternete herkesin özgürce erişme hakkı olduğunu ifade eden Özeren bu özgürlük ile güvenlik ve sakıncalı içerik arasında çok ince bir çizgi olduğuna dikkat çekti. Özeren, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Sakıncalı içerik ve özgürlük arasında ince bir çizgi var. Çocuk istismarı, telif ve fikri mülkiyet hakları gibi konularda içerik sağlayıcı şirketlerin daha hızlı hareket etmesi gerekiyor. Kullanıcılardan gelen içerikler şirketler tarafından bir süzgeçten geçirilmeli. İçerik yayınlandıktan sonra işi kanunlara bırakmak doğru bir yöntem değil. Zaten her şeyin kanunlarla belirlenmesi mümkün değil. Toplum teamüllerini, ahlaki değerlerin de önemli olduğunu düşünüyorum.”
CİHAN