Avrupa’da Amerikan istihbaratının Avrupalılar’ı dinlemesinin yarattığı rahatsızlık sürerken bu olayın meydana gelmesi konuyu daha da karmaşık hale getiriyor.
İngiltere’nin doğusundaki köyde yaşayan 28 yaşındaki biri, Amerika ve İngiltere’ye karşı siber suç işleme iddiasıyla tutuklandı. Lauri Love’ın İsveç ve Avustralya’daki başka korsanlarla beraber çalışarak binlerce Amerikan kurumunun bilgisayarına girdiği ve bunların arasında son yıl içerisinde Amerikan Kara Kuvvetleri, Savunma Bakanlığı, Çevre Koruma Dairesi ve Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi’nin (NASA) olduğu iddia ediliyor.
Love, Amerikan ordu mensuplarının kişisel bilgilerini, bütçe belgelerini, sözleşme bilgilerini ve kapatılması düşünülen karargahlarla ilgili bilgileri çaldığı suçlamalarıyla karşı karşıya. Ancak korsanların çaldıkları bilgileri kullandıklarına yönelik bir bilgi yok.
Londra Üniversitesi’nden Tom Chen, bu tür korsanlık olaylarının uzun süredir devam ettiğini ve çözüme henüz yaklaşılmadığını söylüyor. Chen her türlü sistemin zayıflıkları olduğunu ve bu zayıflıklardan yararlanmak isteyen kişilerin bu sitelere giriş yaptığını belirtiyor. Chen’e göre her türlü zayıflığa karşı hazırlıklı olmak mümkün değil.
Chen korsanları yakalamanın zor olduğunu, çünkü internetin kimlikleri saklama konusunda kolay bir ortam sağladığını söyledi. Love’ın yakalanma nedeni ise, internette sohbet sitelerinde korsanlık deneyimini övünerek anlatması. Savcılar Love’ın Amerikan ordu mensuplarının bilgilerini çalabileceğini söylediği konuşmaları yayınladı.
Love, Amerika’da yargılanması durumunda 10 yıl hapis cezası ve büyük para cezası alabilir. Ancak Love’ın öncelikle Amerika’ya iade edilmesi gerekiyor. Ancak bazı yorumlara göre Amerikan istihbaratının liderler de dahil, milyonlarca Avrupalı’nın e-postalarını ve telefonlarını takip ettiğinin ortaya çıkması bu iadeyi zor hale getirebilir.
Ancak Profesör Chen, bu tür korsanlığın casusluktan farklı olduğunu ve hükümetlerin farklı tepki vereceğini düşünüyor. Chen’e göre hükümetler Amerika’ya anlayışla yaklaşabilir çünkü benzer bir durum onların başına da gelmesi mümkün.
Ancak İngiltere, geçtiğimiz sene benzer suçlamalarla karşı karşıya olan başka bir korsanı Amerika’ya iade etmeye reddetmişti.
Uzmanlar o olayda iade reddinin nedeninin şüphelinin Asperger Sendromu hastası olması olduğuna dikkat çekiyor. Ayrıca son olayda daha fazla sayıda Amerikan kurumunun ve daha fazla verinin hedef alındığını da ekliyorlar.
Ameirkanın sesi