“Google suçlu!”

Teknoloji Firmaları
Oracle’ın, Java yazılımının kodlarını Android işletim sisteminde izinsizce kullanmakla suçladığı Google, geçtiğimiz ay başlayan davada suçlu bulundu. Jürinin, Google’ı suçlu bulmasına rağm...
EMOJİLE

Oracle’ın, Java yazılımının kodlarını Android işletim sisteminde izinsizce kullanmakla suçladığı Google, geçtiğimiz ay başlayan davada suçlu bulundu. Jürinin, Google’ı suçlu bulmasına rağmen, oy birliğiyle karara varmamış olması, kısmi hüküm çıkmasına neden oldu. Oracle ise açtığı davada zafere çok yaklaştı.

San Francisco Bölge Mahkemesi’nde görülen davada, jüri, Java yazılımının telif haklarının Google tarafından ihlal edildiği kararına vardı. Ntvmsnbc’nin haberine göre jüri üyeleri buna rağmen, yazılımın “adil kullanım politikası” altında korunup korunmadığı konusunda kesin bir karar veremedi.

Alınan kararla, Google’dan bir milyar dolar tazminat talep eden Oracle, arama motoru şirketinin Java’yı kullandığına dair karar verilmesini sağladı. Böylece, Oracle’ın hakkını aramak için ileride yeni bir dava sürecine girmesine gerek kalmamış görünüyor.

Öte yandan, adil kullanım politikası üzerinde kesin bir karara varılamaması, Oracle’ın davadan zaferle çıksa bile, talep ettiğinin çok daha altında bir tazminat almasına neden olabilir.

Google ve Oracle, mahkemeye verdikleri ifadeleri bir hafta önce tamamlamıştı. Jürinin kararını geçtiğimiz Cuma vermesi bekleniyordu ancak kaarar verilmesi gereken dört sorunda bir tanesi üzerinde görüş birliğine varılamaması, kısmi hükmün Pazartesi’ye ertelenmesine neden olmuştu.

DAVADA İKİNCİ AŞAMAYA GEÇİLECEK
Google’ın avukatı Robert Van Nest, jürinin açıkladığı kısmi hüküm kararının ardından, davanın yargıcına hatalı yargılama kararı vermesi talebinde bulundu. Google, jürinin hem telif hakkı ihlali hem de adil kullanım politikası üzerinde ortak karar vermesi gerektiğini belirtmişti.

Mahkemeden beklenen ilk kararın çıkmasıyla, sekiz buçuk hafta sürmesi beklenen davanın ikinci kısmına, patent haklarına geçilecek. Üç kısımdan oluşan davanın ilk bölümü telif haklarının ihlal edilip edilmediği, ikinci kımı patentleri, içincü kısmı ise Oracle’ın alması gereken tazminatı belirlemeye dayanıyor.

Hukukçular ise davanın patent kısmına geçilecek olmasına rağmen, telif hakları kısmının hala çözümlenmediğini belirtiyor. Bu konunun kesinliğine kavuşması için, Yargıç William Alsup’un, ABD yasaları altında Java’ya ait uygulama programlama arayüzlerinin (API) telifli eser olarak kabul edilip edilemeyeceğine karar vermesi gerekiyor.

ABD’nin hukuk  geçmişine bakıldığında, API’lerin telif eseri olarak ilan edilemediği görülüyor. Ancak Oracle, Java’nın kapsadığı 166 API paketindeki “yapı, dizi ve organizasyonun” koruma altında olduğunu belirtmişti.

GOOGLE’IN SAATLERİ TÜKENDİ
Google, jürinin verdiği karara hakkında Alsup’a itirazını sunmak için Pazartesi saat 00.00’a kadar (TSİ 10.00) kadar vakti bulunuyordu.

Google, basına yaptığı açıklamada, “Jürinin çabalarını takdir ediyor ve adil kullanım ile telif hakları ihlalinin paranın iki ayrı yüzü olduğunu biliyoruz… Buradaki asıl konu, API’lerin telif eseri olarak kabul edilip edilemeyeceği ve buna mahkeme karar verecek. Bu ve diğer konularda Oracle’ın iddialarını çürüteceğimize inanıyoruz.”

ORACLE KARARDAN MEMNUN
Google mahkemeye itiraz için hazırlıklarını yaparken, Oracle, jüriye verilen karar için teşekkürlerini sundu. Şirketin yaptığı açıklamada, “Mahkemeye sunulan çok sayıda delil, Google’ın Java’yı kullanmak için lisans alması gerektiğini bildiğini ve buna rağmen Android’de Java’nın değiştirilmiş bir versiyonunun kullanıldığını” gösterdi.

Oracle’ın ilk raundu kazanmasına rağmen, BusinessWeek’e konuşan analist Jeffrey Hammond, alınan karar hakkında şüpheleri olduğunu belirtti. Hammond, “API’lerin telif eseri olarak korunabileceği düşüncesi eşi benzeri görülmemiş bir şey. Böyle bir durum yazılım alanında yenilikçiliği söndürme portansiyeline sahip… Yine de adil kullanım konusunda kesin hüküm çıkmaması iyi bir gelişme” dedi.

Haber Türk