Paris İstinaf Mahkemesinin bugünkü kararı, merkezi yurt dışında bulunan sosyal paylaşım sitelerinin Fransa’da yargılanması açısından önemli bir içtihat oluşturacak.
Paris’teki ilgili dairenin, Facebook aleyhine açılan davaya bakma kararına itiraz eden şirket, ”Fransız hukukuna değil ABD hukukuna bağlı olduğu” gerekçesiyle bu hükmü temyiz ederek İstinaf Mahkemesine başvurmuştu.
İstinaf Mahkemesinin usul ile ilgili kararının ardından Fransız mahkemesinin ilgili dairesi, Facebook ile ilgili açılan ‘ifade özgürlüğü ihlali’ ile ilgili davaya esastan bakabilecek.
Paris’teki duruşmalarda, Facebook’un avukatı, ‘Şirketin merkezinin Kaliforniya’da olmasını gerekçe gösterip davanın sadece ABD yargısının yetkisinde olduğu’ görüşünü savunarak, bu yüzden başvurunun reddedilmesini talep etmişti.
Şikayetçi tarafın avukatı ise başvurunun ‘Fransız yargısının yetki alanına girdiğini’ savunmuştu. Fransa’da 28 milyon kişinin söz konusu sosyal kullanımı ağının kullanıcısı olduğunu hatırlatan avukat, mahkemenin yargılama yetkisini üzerine almaması halinde, bunun ileride olumsuz bir içtihat oluşturacağı görüşünü dile getirmişti.
Fransa’da öğretmenlik yapan ismi açıklanmayan şikayet başvurusu sahibi, Facebook hesabının, duvarına ünlü ressam Coustave Coubert’in 19. Yüzyıl’dan kalma kadın cinsel organının ayrıntılı bir şekilde tasvir edildiği dünyaca ünlü ‘Dünyanın Merkezi’ isimli erotik tablosunun resmini koyduğu gerekçesiyle engellenmesi sonrası, ifade özgürlüğünün ihlal edildiği gerekçesiyle şirket aleyhine dava açmıştı.
57 yaşındaki Parisli öğretmen, Facebook hesabının yeniden açılmasını ve 20 bin dolar tazminat talep ediyor. Facebook’un, Fransa’da 30 milyondan fazla kullanıcısını olduğu tahmin ediliyor.
Fransa’da hükümet, terörü öven, ırkçı ve yabancı düşmanlığını körükleyen yayınların sosyal paylaşım sitelerinde daha kolay yasaklanması için uzun zamandır ABD’li ünlü sosyal paylaşım sitesi şirketlerinin Fransa’da yasal olarak sorumlu bir adreslerini olmasını savunuyor.
İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, geçen yıl ABD’ye yaptığı ziyaret sırasında bilişim suçları ile mücadelede daha etkili önlemler almak adına ilgili şirketlerin temsilcileriyle bir araya gelmişti.