Facebook Whatsapp’ı neden satın aldı?

Teknoloji Firmaları
Facebook kurucusu Mark Zuckerberg Whasapp’in satın alınmasına ilişkin açıklamasında, “Whatsapp ve Facebook aynı misyonu, dünyayı daha iyi birbirine bağlama misyonunu paylaşıyor“ dedi. Zuck...
EMOJİLE

Facebook kurucusu Mark Zuckerberg Whasapp’in satın alınmasına ilişkin açıklamasında, “Whatsapp ve Facebook aynı misyonu, dünyayı daha iyi birbirine bağlama misyonunu paylaşıyor“ dedi. Zuckerberg sözlerini, “ Whatsapp yakında 1 milyar kullanıcıya sahip olacak. Bu kilometre taşına ulaşan her internet uygulaması inanılmaz değerlidir“ şeklinde sürdürdü.

Whatsapp beş yıl önce kullanıma sunulduğundan bu yana inanılmaz ölçüde büyüdü. Ayda 450 milyon kişi uygulamayı kişisel ya da grup konuşmaları için kullanıyor. Bir günde 1 milyon kullanıcının mesaj, fotoğraf ya da video ve audio verileri göndermek için kullandığı tahmin ediliyor.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre,Dijital hakları savunan Hollandalı “Bits of Freedom” adlı girişimden Janneke Sloëtjes’e göre ise bu satın alımın dünya piyasalarına erişimle bir ilgisi yok.

Whatsapp, ABD’de çok popüler değil. Ancak Avrupa ile Hindistan ve Brezilya gibi gelişen piyasalarda, gençler arasında mesajlaşmanın yaygın olduğu ülkelerde Whatsapp baş aktörlerden biri konumunda. Facebook’un Whatsapp yardımıyla son zamanlarda sosyal medyadan ayrılan genç kullanıcıları yeniden kazanabileceği belirtiliyor.

Altimeter danışma şirketinden analist Rebecca Lieb, Wall Street Journal’a verdiği röportajda, Whatsapp kullanıcılarının demografik bileşiminin Facebook’un uygulamayı satın almasında kesinlikle önemli bir etken olduğunu dile getirdi. Lieb, “Bu şekilde artık kısa mesaj göndermeden yaşayamayan gençleri kazanmak istiyorlar“ dedi.

Hedef verilere ulaşmak mı?

Ancak uzmanlar 19 milyar dolarlık (yaklaşık 13,8 milyar euro) satış fiyatı ışığında, bunun sadece genç kesimi kazanmak için yapıldığından şüphe ediyor. Sonuçta Whatsapp‘ta reklam yok ve çok az kazanç sağlıyor. Kullanıcılar yılda 1 dolar ödüyor. İlk yıl kullanımı ise ücretsiz. Analistler asıl amacın verilere ulaşım olduğu kanısında.

Access adlı dijital haklar savunucusu örgütten Raegan MacDonald, DW’ye verdiği röportajda, “Bu alım Facebook’un veri havuzunu büyütecek. Firma verilerin toplanması ve değerlendirilmesiyle para kazanıyor“ diyor. MacDonald, bu muazzam satış fiyatının da kişisel bilgilerin ne kadar değerli olduğunu ortaya koyduğunu savunuyor.

Facebook’un patronu Zuckerberg, güvenlik konusunda ne tür planları olduğu hakkında açıklama yapmadı. Whatsapp kurucusu Jan Koum ise firmasının ayrı bir kullanım olarak kalacağını belirtti.

Ancak Janneke Slöetjes “Whatsapp sunucuları gelecekte Facebook sunucuları olacak ve bu durum, Facebook’u bu yeni verileri kullanmaktan alıkoyamayacaktır“ şeklinde uyarıda bulunuyor.