Facebook son olarak hedeflenmiş reklamları kullanıcılara göstermek için tarayıcı aktivitelerinin de reklam verenler ile paylaşılan verilere dahil edileceğini açıkladı. Mahremiyete önem verenler endişelerini dile getirmeye başladı. Peki Facebook sizin hakkınızda ne kadar şey biliyor?
1 – Hangi sitelere girdiğinizi
Çerezleri kullanarak Facebook hangi siteleri ziyaret ettiğinizi biliyor. Eğer video izlerseniz muhtemelen daha fazla video reklamı göreceksiniz. Bu durum son açıklamanın özü. Facebook’un mobil uygulaması da telefonunuza yüklemiş olduğunuz diğer uygulamaları biliyor. Facebook, ilginiz doğrultusunda olduğunda reklamların daha iyi bir deneyim sunacağını savunuyor.
2 – Neyi beğendiğinizi
Bir çok kişi Facebook’un artık çoğu kişisel bilgilerimiz, fotoğraflarımız için tercih edilen bir depolama alanı olduğunu düşünüyor. Birini etiketlediğinizde Facebook’a bu kişi ile bir ilişki içerisinde olduğunuzu söylüyorsunuz. Facebook fotoğraflardaki yüzleri tanıyabiliyor ve bu fotoğrafları diğer fotoğraflar ile eşleştirmeye çalışıyor. Facebook burada yalnız değil, Google GOOGL +0.15% da 2011’de bir yüz tanıma şirketini satın almıştı.
3 – Nereye gittiğinizi
Eğer telefonunuzda Facebook uygulaması açık ise Facebook, sizin gittiğiniz konumları takip ederek çalıştığınız, yaşadığınız, alışveriş yaptığınız ve oyun oynadığınız yerler ile ilgili bir profil oluşturuyor. Facebook’un “yakınımdaki arkadaşlar” özelliği tanıdığınız biri sizin yakınınızda iken sizi uyarıyor. Durum güncellemenize konum bilgisi eklemeniz de Facebook’a niyetinizin ne olduğunu konusunda daha iyi bir fikir veriyor. Durdurma satan yerlerde çok fazla check-in mi yapıyorsunuz? Reklam verenlere tatlıyı sevdiğinizi söylüyorsunuz.
4 – İlişki durumunuzu
Facebook büyük bir listeden oluşan “arkadaşlarınızı” alarak onları aile, üniversiteden arkadaş, liseden arkadaş şeklinde sınıflandırıyor. Facebook içerisindeki uygulamalar da bunu yapıyor. Birçok insan gönüllü olarak anne babasını, kardeşlerini ve önem verdiği diğer kişileri işaretliyor. Temel bir Facebook hesabında isminiz, yaşınız, cinsiyetiniz, doğum tarihiniz, aileniz, yaşadığınız yerler, iş vereniniz ve daha fazlası bulunuyor. Facebook arama yaptığınız kişileri ve bu kişileri ne kadar sıklıkla aradığınızı da biliyor.
5 – İlgi duyduğunuz şeyleri
WSJ’nin haberine göre Facebook üyelerini sevdikleri filmleri, şarkıları ve daha fazlasını belirmeleri için teşvik ediyor. Facebook’a “Game of Thrones” dizisini sevdiğinizi söylediniz mi? O halde fantezi kitapları ile ilgili reklamları görmeye hazır olun. Eğer yeni bir özelliğe dahil olduysanız Facebook cihazınızın mikrofonu üzerinden “Game of Thrones” filmini izlediğini çözebiliyor, durum güncellemesine yazdığınızda şarkının adını buluyor. Bu tarz bilgilerinin çoğu basitçe “beğen” tuşunu kullanmamıza göre elde ediliyor. Eğer Cumhuriyetçi politikacıları çok fazla “beğen” yapıyorsanız, Demokratlar için ise yapmıyorsanız siyasi duruşunuz ile ilgili bir mesajı da Facebook’a gönderiyorsunuz.