iPhone üreticisi yaptığı açıklamada geçen 18 ay içerisinde toplam 24 şirketi satın aldığını belirtti. Ancak şirket hangi şirketleri satın aldığı veya satın alımları için ne kadar ödediği konusunda çok nadir bilgi veriyor.
Yine de şirketin CEO’su Tim Cook Çarşamba günü verdiği bir röportajda Apple’ın şirket alımlarındaki hızının, değerli gördüğü teknolojileri alma konusunda çekingen davranmadığını gösteren bir durum olduğunu söyledi. Cook, “Açıkça görülüyor ki biz bu konuda gayret gösteriyoruz.” dedi.
WSJ Türkçe’nin haberine göre; Apple’ın şirket alımlarında harcadığı miktarın 1 milyar doların altında olsa bu konusunda kuralları olmadığına da dikkat çeken Cook, “Büyük bir şirketi almaya karşı değiliz. Stratejik olmayan bir şeyi yapmaya karşıyız.” dedi.
Apple’ın Cupertino’da bulunan merkezinde verdiği demeçte Cook, “Diğer bir deyişle, bir şeyden zevk almak için çok fazla ödeme yapma peşinde değiliz.” dedi.
Öte yandan Google ve Facebook, beklenmedik sektörlerde bazı şirketleri satın alma konusunda birbirleri ile savaşıyor. Bunun son örneği Titan Aerospace oldu. Güneş enerjisi ile çalışan insansız hava araçları üreten bu şirketi nihayetinde Google satın aldı. Ancak bu Facebook’un şirketi satın alım girişimden sonra oldu.
Bu rekabetin şiddetlenmesinin bir nedeni Facebook ve Google’ın birbirlerinin alanına girmeye başlaması. WSJ’de yayınlanan bir haberde iki şirketin internete girişin kapısı olmak için yarıştığına yer verilmişti. İş alanlarında rekabet kızıştıkça, (Facebook Messenger-WhatsApp ile Google Hangouts rekabeti, Facebook fotoğraflar ile Picasa/Google+ rekabeti vs…) birbirini takip eden satın alımlar da yapılıyor.
Sonuç olarak satın alımlar için yapılan 1 milyar dolarlık harcama WhatsApp için 19 milyar dolara kadar çıktı. Diğer yüksek miktarlı satın alımlar da yapıldı.
Cook verdiği demecin devamında, “Hedefimiz satın alım ile sıçrayış yapmak değil. Daha fazlasını yaptığımızı göreceksiniz.” dedi.