Zuckerberg kapşonlu tişört giyse ne olur?

İnternet
Herkes muhtemelen iş toplantılarında ne giyildiğini bilir. Örneğin iş kadınları koyu renk takımlar giyerken, iş adamları ise takım giymenin yanında bir de kıravat takarlar. Zaman zaman bazı sektörlerd...
EMOJİLE

Herkes muhtemelen iş toplantılarında ne giyildiğini bilir. Örneğin iş kadınları koyu renk takımlar giyerken, iş adamları ise takım giymenin yanında bir de kıravat takarlar.

Zaman zaman bazı sektörlerde biraz daha fazla süse izin verilebiliyor. 1980’lerde finans sektöründe kırmızı bağ takıldığı olmuştu.
Ama genel olarak resmi kıyafet giyinilir.
Bunlar, milyarder ve Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’un pek de uyduğu kurallar değil.
Zuckerberg, Facebook’un hisselerinin kamuya açılması konusunun konuşulduğu toplantıya siyah kapşonlu bir tişört ile geldiği için yoğun eleştirilere maruz kaldı.

Uzman Michael Pachter Bloomberg televizyonuna yaptığı açıklamada "Mark ve imzası kapşonlu tişört: Yatırımcılara o kadar da umursamadığını söylüyor, o kendisi kalmaya devam edecek” dedi.
Pachter, bunun Zuckerberg’in olgunlaşamadığının bir işareti olduğunu düşünüyor.
Zuckerberg’i savunmaya koşan çok sayıda uzman da var. Facebook’a 100 milyar dolar değer biçilmesi nedeniyle Zuckerberg’in nasıl giyineceğinden daha başka şeylere odaklanmış olabileceğini söylüyorlar.
Peki, bu teknoloji dünyasında yeni nesilim istediği gibi giyinebileceklerini mi gösteriyor?

Amadeus şirketinin ortaklarından, British Private Equity ve Risk Sermayesi Derneği’nin eski yönetim kurulu başkanı Richard Anton “kot pantolonlu, tişörtlü ve uzun saçlı” girişimcilerle çok karşılaştığını söylüyor. Ashton, “sandalet giyenler bile var” diyor.
Ancak önemli olan iş.

Ashton “desteklediğimiz kişiler, her zaman yaratıcı, çok çalışan ve işlerine bağlı insanlar.
Destek verdiğimiz en son girişimci her zaman kot pantolon ve tişört giyerek toplantılara giderdi. Daha öncekiyse takım elbise giyer, kıravat takardı” diye sözlerine ekliyor.
Zuckerberg’i savunanlar dağınık giyiminin ardında bir yöntem olduğunu söylüyorlar.
Markası haline gelen siyah kapşonlu tişört Facebook’un bir reklamı aslında. Üzerinde gri renkte “arkadaş istekleri”, “mesajlar” ve “bildirimler” gibi logolar var.
Zuckerberg’in daha önce birçok defa üzerinde benzer logoların olduğu gri bir tişört olduğu fotoğrafları çıkmıştı.
 
Ve tabi Steve Jobs bu konuda bir ilham kaynağı.

Her ne kadar başta takım elbise de dahil olmak üzere çeşitli kıyafetler giymiş olsa da, bir Jobs ürününün piyasaya sürülüşüne her zaman siyah boğazlı kazak, kot pantolon ve beyaz spor ayakkabısı eşlik ediyor.
Hatta bazıları bu görünüşünü “ikonik” buluyorlar.
Zuckerberg’in de siyah tişörtü ile benzer birşey yaptığı söylenebilir.
Yaygın inancın aksine, Steve Jobs her zaman siyah boğazlı kazağını giymezdi.
Esquire dergisinin editorü Alex Bilmes "Zuckerberg’in kapşonlu tişörtü bir anlamda kişisel markasının bir parçası ve bu da Facebook markasının bir parçası sayılır” diyor. Ona göre kullanıcıların çoğu Zuckerberg’in kim olduğunu biliyor.
Bilmes, “Steve Jobs’un resmi giyinmemiş olması, onu büyük bir deha ve girişimci olmaktan alıkoymadı” diyor.
Hatta Zuckerberg’in bir iş adamı gibi olmaktansa yaratıcılığına sadık kalması yatırımcılar için güven veren birşey bile olabilir.
Bilmes, yaratıcı kişilerin her zaman rahat giyimlerinden ötürü mazur görüldüğünü söylüyor ve şunları sözlerine ekliyor “Çılgın bir dahiyseniz sabah hangi kıravatı takacağınızı düşünmeye pek de zamanınız olmaz”.
Bu tür bir farklılık başarılı şirketlerin kendilerine özgü bir tarafı bile olabilir.
Anton, güçlü şirketlerin bu tür bir kültürel kimlik yarattığını ve bunun şirketin karakterini yansıttığını söylüyor.
“İnsanlar kendilerini bir takımın parçası gibi hissediyorlar. Ortak bir amaçları olduğu duygusunu yaratıyor”
Kıyafet de bunun parçası olabilir. Bu, bir tür asilik. Teknolojinin yeni nesili genellikle 20’li yaşlarında insanlar.
Zuckerberg zaman zaman resmi de giyiniyor. Japonya başbakanını ve Fransa cumhurbaşkanını ziyaret ettiğinde koyu renk bir takım elbise giymişti.
Bilmes Zuckerberg’in dağınık görüntüsünden dolayı eleştirilmemesi gerektiğini ancak estetik nedenlerle resmi günlerde daha farklı giyinmeyi deneyebileceğini söylüyor.
"Takım elbise giyerse, çok daha iyi görünebilir” diyor.

BBC Türkçe