Türkiye’den bir grup öğrenci yüzyılın deneyi olarak gösterilen "Büyük Patlama”nın yapıldığı Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi’ni (CERN) ziyaret etti.
Öğrenciler, İsviçre-Fransa sınırındaki Cenevre‘de 1954 yılında kurulan ve bugün dünyanın en büyük yüksek enerji fiziği laboratuvarında "Büyük Hadron Çarpıştırıcısı”nda (LHC) yürütülen ATLAS, CMS, LHC ve ALICE deneylerini yerinde izledi.
Öğrenciler ziyaret sırasında, milyarlarca dolarlık bütçeyle kurulan Uluslararası Uzay İstasyonu’na eklenecek, 12 yıldır yapımı süren Alpha Manyetik Spektrometresi‘ni de (AMS) yakından görme fırsatını elde etti. Son teknolojilerle üretilen ve yapımında Türk bilim insanlarının da çalıştığı AMS, uzaydaki karanlık maddenin bulunması doğrultusunda ölçümler yapmak için yakında ABD’ye, oradan da bu yılın sonuna kadar uzaya gönderilecek.
CERN‘de görevli Türk bilim insanlarının rehberlik ettiği gezi sırasında dünyanın en ünlü fizikçileri arasında gösterilen CERN Dış İlişkiler Sorumlusu Dr. John Ellis‘le de sohbet imkânı bulan öğrenciler, Ellis’e CERN‘e ilişkin sorular yönelttiler. Bilfen İlköğretim Okulları ve Özel Üsküdar Fen Lisesi‘nden 15 öğrencinin katıldığı geziye okulun fizik öğretmenleri, yöneticileri ve bir grup gazeteci de eşlik etti. Bilfen İlköğretim Okulları Koordinatörü Nurşen Kayatürk, okullarında merak eden ve araştıran öğrenciler yetiştirme yolunda gayret gösterdiklerini ifade etti. "Bizi CERN ziyaretini yapmaya iten sebep de aslında öğrencilerimizin merakı. Son dönemde deneye ilişkin o kadar çok makale okudular ki, bunlar sorularını yanıtlamaya yetmedi ve deneyi yerinde görmek istediler.” dedi.