Son birkaç yılda teknolojide yaşanan gelişmelerle birlikte insanların birbirleri ile iletişim kurma hızlarında internet ile birlikte yaşanan gelişmeler sonrasında internet siteleri söyleyecek sözü olanların mecraları haline gelmeye başladı. Artık her konu ile ilgili o konu özelinde yayın yapan yüzlerce internet sitesi bulmak mümkün hale gelmiştir.
İnternet sitesi kurarak paylaşım yapmak isteyen kişilerin ilk tercihi ise genellikle blog siteleri olmaktadır. Blog siteleri, bir kişinin internet üzerinden istediği konu hakkında yayın yaptığı sitelere verilen isimdir. Bu siteler üzerinden isteyen insan istediği konuda yazı, görsel veya video paylaşımı yapabilmektedir.
Blog sitesi kurmak isteyenlerin en çok tercih ettikleri konulardan biri de yemek konusudur. Bir yemek tarifi paylaşmak veya kendince gurmelik deneyimini paylaşmak isteyen kişilerin en çok tercih ettikleri blog sitesi türlerinden biri olan yemek blogları her yaştan internet kullanıcılarının da takip etmeyi tercih ettikleri internet siteleri arasında yer almaktadır.
Yemek blogu kurmak isteyenlerin ise akıllarındaki en önemli sorulardan biri bu tip bir internet sitesi kurmak için ileri düzey bir teknik bilgiye sahip olmak gerekip gerekmediğidir. Elbette ki bir yemek blogu sitesi kurmak için temel düzeyde bilgisayar becerisine sahip olmak gerekmektedir.
Bir blog sitesi kurmanın en kolay yolu hazır internet sitesi kurma araçlarını kullanmaktır. Bu araçlar arasında en çok tercih edileni ve site üzerinde istenilen her türlü düzenlemenin yapılabileni ise WordPress’tir.
Blog sitesi açmak isteyen kişilerin bugüne kadar mutlaka duyduğunu düşündüğümüz WordPress platformunu kullanarak hızlı bir şekilde yemek blogu açma ve dikkat edilmesi gerekenlerden bahsedeceğiz. Dilerseniz başlayalım.
Öncelikle alan adı satın almalısınız.
Yemek blogu açmak daha doğrusu bir internet sitesi kurmak için ilk olarak yapılması gereken şey, internet sitesinin yayın yapacağı alan adını belirlemektir.
Alan adı, bir internet sitesinin yayın yaptığı internet adresidir. Yemek blogu açmak için her şeyden önce bu yemek blogunun yayın yapacağı alan adını belirlemeli ve satın almalısınız. Belirlediğiniz yemek blogu adresi başka bir internet sitesi tarafından kullanılıyorsa bu adres üzerinden yayın yapmanız doğal olarak mümkün olmayacaktır.
Yemek blogunuzun takipçileriniz tarafından daha kolay bulunması ve akılda kalıcı olması için adresin içerikleriniz ile ilgili bir adres olması gerekmektedir.
Peki alan adı nasıl alınır? Aslına bakılırsa işin teknik altyapısını bir yana bıraktığımızda yemek blogunuzu yayınlamak istediğiniz alan adını hosting şirketlerinden satın alabilirsiniz.
Hosting ve site kurulumu
Yemek blogu açmak için yapılacak ilk işlem blogunuzun yayın yapacağı alan adını satın almaktır. Bu alan adından yayın yapacağınız sitenin içeriklerine internet kullanıcılarının ulaşabilmeleri için sitenin içeriklerinin sunucular üzerinden erişime açılması gerekmektedir. Bu işlem için tabi ki eğer elinizin altında bir internet sunucusu mevcutsa bunu yapabilirsiniz. Ancak internet sitesi kuran herkesin böylesi bir yüksek maliyete katlanması efektif olmadığı için bu işi yapan ve aynı zamanda alan adını da satan hosting şirketlerinin sunucularını belli süreliğine kiralamak en pratik ve kaynak yönetimi açısından verimli yoldur.
İnternet sitenizin yayın yapacağı sunucuyu hosting sitesi üzerinden kiraladıktan sonra bu siteden kayıt olduğunuz esnada verdiğiniz email adresine gelen talimatları izleyerek kişisel hesabınıza girmeniz ve satın aldığınız hosting hizmetinin dosya yöneticisine erişim sağlamanız gerekiyor.
Bu bölümde satın aldığınız alan adını hosting ile eşlemelisiniz. Bu eşleme işlemi yapıldıktan sonra artık hostinginizin dosya yöneticisini kullanarak yaptığınız her işlem alan adınızda ve dolayısıyla sitenizde değişikliğe sebep olacaktır.
Hostinginize WordPress’i eklemek içinse açık kaynak olan WordPress kurulum dosyasını hostingin dosya yöneticisine yüklemeniz gerekmektedir. Bu işlem için internette WordPress’in resmî sitesinde yer alan kurulum dosyasını bilgisayarınıza indirerek hostingin dosya yöneticisinin public.html klasörüne yüklemelisiniz.
Bu işlemin ardından sitenizin veri tabanını yayın yaptığınız sunucuya WordPress üzerinden bağlayabilirsiniz. Bu bağlama işlemini gerçekleştirdikten sonra artık siteniz WordPress tabanlı olarak yayın yapmaya hazırdır.
Uygun tema seçimi
WordPress platformunun en önemli özelliği platformun birbirinden farklı yüzbinlerce tema seçeneğini kullanıcılarına sunmasıdır. Bu sayede pratik bir şekilde hazır internet sitesi temalarını kullanarak yemek blogunuzu dakikalar içerisinde yayına hazır hale getirebilirsiniz.
WordPress’in bir diğer özelliği de sitenin kullanıma sunduğu temaların sitenin konusuna özel olmasıdır. Bu yüzden yemek blogu kurmak için WordPress sitenizin admin panelinde yer alan temalar bölümünde yemek blogu anahtar kelimesi ile yapacağınız arama sonucunda kuracağınız yemek bloguna uygun yüzlerce tema arasından istediğiniz bir temayı seçerek uygulamaya başlayabilir ve sitenizi o tema ile yayınlayabilirsiniz.
Bugün ülkemizde yayın yapan ve takipçi sayısı oldukça yüksek olan pek çok blog sitesinin hazır WordPress temaları ile yayın yaptığı da göz önünde bulundurulduğunda herhangi bir teknik bilgiye sahip olmadan WordPress kullanarak internet sitesi yapmak ve milyonlarca kişiye ulaşmanın oldukça kolay olduğunu görebilirsiniz.
Sitenize uygun temayı bulduktan sonra içeriklerinizi hazırlayarak kolayca sitenizden yayınlayabilirsiniz.