Windows Sunucu ve Linux Sunucu Arasındaki Farklar

İnternet
İnternet sitesi sahipleri web sitelerinin erişime açılmasını istiyorsa bir hosting paketi de seçmelidir. Sunucu ihtiyacında en büyük soru işaretlerinden biri Windows sunucu ile Linux sunucu arasında b...
EMOJİLE

İnternet sitesi sahipleri web sitelerinin erişime açılmasını istiyorsa bir hosting paketi de seçmelidir. Sunucu ihtiyacında en büyük soru işaretlerinden biri Windows sunucu ile Linux sunucu arasında bulunan farklardır. Bu iki sunucu arasında bir seçim yaparken bilgi sahibi olmayan kullanıcılar için güzel bir rehber hazırladık.

Öncelikle Windows ve Linux sunucuları kısaca tanıtalım;
Windows sunucu; ASP ile tasarlanan web sitelerinin barındırıldığı sunucu türüdür. Microsoft tarafından geliştirilmiş bir sistemdir.
Linux sunucu ise; PHP programlama diliyle tasarlanmış web sitelerinin barındırıldığı sunuculardır.
ASP ve PHP bir web sayfası oluşturabilmek için kullanılabilecek programlama dilidir. Her programlama dili geniş bir kullanım alanına sahiptir ve kendi içinde farklı özellikleri ve avantajları vardır.

Şimdi de Windows sunucu ve Linux sunucu arasındaki farklara geçelim.

Windows Sunucu ve Linux Sunucu Farkları Nelerdir?

Windows sunucu ve Linux sunucu arasında bir seçim yapmakta zorlanıyorsanız sizler için hangisinin web siteniz için ideal olduğunu belirlemede kararınızı etkileyecek farklarına değinelim;
• Bu iki sunucu arasındaki temel fark kullanılan işletim sistemidir. Windows işletim sistemli sunucularda ASP kullanılırken Linux işletim sistemli sunucularda PHP kullanılır.
• Sunucular arasında kullanıcı ara yüzleri farklıdır. Linux açık kaynak kodlu bir sistemdir ve komut satırı ile yönetilebilir. Bu konuda tecrübeliyseniz ve sunucunuzu kişiselleştirmek istiyorsanız Linux sunucu kullanabilirsiniz. Ancak daha basit bir sunucu arıyorsanız ve yeterli tecrübeniz yoksa Windows sunucu paketleri sizin için daha uygun olur.
• Sunucu sistemlerinde sürekli yükseltme yapmak istemiyorsanız ve sunucunuzun belli aralıklarla yeniden başlatmakla uğraşmak istemiyorsanız Linux sunucular daha doğru çözümler sunar.
• Bütçeniz kısıtlıysa maliyet açısından Linux sunucular daha doğru seçim olacaktır. Açık kaynak kodlu bir sistem olduğu için lisans ücretleri yoktur. Windows sunucularda lisans ücreti ödemeniz gerekir.
• Sunucunuzun yüksek güvenilirlikte olmasını istiyorsanız iki sunucu da size doğru çözümleri sunacaktır. LimonHost alt yapısı sayesinde hem Windows hem de Linux sunucular güvenli bir şekilde kullanılabilir. Ancak genel kanı Linux sunucuların Windows sunuculara göre güvenlik açısından daha uygun olduğu yönündedir. Bunun sebebi ise Linux sunucuların açık kaynak kodlu olmasıdır.
• Her zaman güncellenen ve kendini geliştiren lisanslı bir işletim sistemine sahip sunucu arıyorsanız Windows sunucu tercih edebilirsiniz.
• Linux sunucu; kişisel web sitesi, online satış yapılan e ticaret sitesi ya da blog sitesi sahipleri tarafından daha fazla tercih edilmektedir. Büyük şirketler de daha profesyonel bir sunucuya sahip olabilmek için Windows sunucu kullanmaktadır.
• Windows sunucular Asp.net, Asp, VBScript dilleri için uygundur. Linux sunucular ise PHP, Perl, Python, Ruby gibi programlama dilleri için uygundur.
• LimonHost tarafından sağlanan Linux sunucuları cPanel ile yönetebilirsiniz. Windows sunucuda ise Plesk panel yönetimi vardır. Sık tercih edilen cPanel üzerinde kullanıcılarla etkileşim olmadan web uygulamaları ve yazılım paketleri güncel tutulabilir.
• MsSQL veri tabanı kullananlar Windows sunucu, MySQL ya da MariaDb veri tabanı kullananlar Linux sunucu seçebilir.

 

Windows Sunucu ve Linux Sunucu Benzerlikleri Nelerdir?
Windows sunucu ve Linux sunucu sizlere farklı kullanım özellikleri vadeder. Web sitenizin kullanım amacı ve programlama dili gibi bazı özellikler hangi sunucu türünü seçeceğinizde belirleyici olur. Sizlere yukarıda Windows ve Linux sunucu temel özelliklerini ve farklarını anlattık.

Bu iki sunucu performans, fiyat ve güvenli açısından farklı özelliklere sahiptir. Kişisel web sitesi kullanıcıları, forum siteleri gibi seçeneklerde Linux sunucu; kurumsal firmalarda ve büyük şirketlerde Windows sunucu daha doğru çözüm olur.

Şimdi de Windows sunucu ve Linux sunucu arasında benzeyen özelliklerden bahsedelim. İki sunucu arasında birçok benzer özellik de vardır;
• Dünyada en çok kullanılan dosta türü HTML ve JavScript’tir. İki sunucu türü de bu dosya tipleriyle uyumludur. Sistemlerde kullanılacak en uygun araç FTP sunucu olabilir.
• Windows sunucu ve Linux sunucu HTML ile Flash ile uyumlu çalışır.
• PHP yazılımlar her iki sunucuda çalışsa da en etkili sonuç için Linux sunucu tercih edilmelidir.
• İki sunucuda da e mail özelliğini kullanabilirsiniz.
• Her iki sunucuda da MySQL kullanılsa da en verimli sunucu türü Linux sunucu olacaktır.

Tüm benzerlikler ve farklılıklardan sonra Linux sunucu ve Windows sunucu arasında seçim yapmakta zorlanıyorsanız web sitenizin özelliklerine ve sisteminiz için uygunluğuna bakmalısınız. Bu konuda soru işaretleriniz varsa LimonHost ekibi sizlere en doğru çözümleri sunacaktır. Bir sunucu türü belirlemekte zorlanıyorsanız hemen müşteri hizmetleri departmanıyla iletişime geçerek ihtiyaçlarınızı belirtebilir ve web sitenizin özelliklerini paylaşabilirsiniz. Uzman ekipler sizlere hangi sunucuyu seçebileceğiniz konusunda doğru çözümler sunar.

LimonHost tarafından sağlanacak Windows ya da Linux sunucu hizmetinden hangisini seçeceğinize karar verdikten sonra ihtiyaçlarınıza göre farklı paketler seçebilirsiniz. En uygun fiyatlarla yüksek performanslı sunucu paketlerinden ihtiyacınızı karşılayan bir tanesini tercih ederek hemen satın alabilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz. En verimli paket için karşılaştırma yaparak seçiminizi gerçekleştirebilirsiniz.