VPN Yazılımı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İnternet
VPN kullanarak erişimi kısıtlanan sitelere girebilir ve internette anonim bir biçimde faaliyet gösterebilirsiniz. Ancak bu kullanım esnasında dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var. Eğer güvenilir b...
EMOJİLE

VPN kullanarak erişimi kısıtlanan sitelere girebilir ve internette anonim bir biçimde faaliyet gösterebilirsiniz. Ancak bu kullanım esnasında dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var. Eğer güvenilir bir VPN programı kullanmıyorsanız, bağlantınız ve cihazınız tehlike altında olabilir. Bu yüzden, sanal özel ağ yazılımlarını kullanmadan önce belli başlı hususlara dikkat etmeniz faydalı olacaktır.

 

Güvenli Bir Kullanım İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

TÜBAV Bilim Dergisi’nin 7.sayısında yayınlanan “Kurumsal Ağ ve Sistem Güvenliği Politikalarının Önemi ve Bir Durum Çalışması” başlıklı makalede gizlilik, bütünlük ve erişilebilirlik kavramları güvenliğin ana bileşenleri olarak tanımlanmıştır. Kullandığınız VPN yazılımının bu temel esasları sağladığından emin olmanız son derece önemlidir. Nitekim, ücretli veya ücretsiz olarak kullanılabilen birçok VPN yazılımı bulunuyor ve hepsinin bu esasları sağlayarak güvenli bir kullanıma yardımcı olduğunu söylemek mümkün değil.

Bazı VPN yazılımları, kullanıcının internette geçirdiği süre boyunca trafiğin kaydını ve analizini yapmaktadır. Bu durum da kullanıcı bilgilerinin program yöneticileri tarafından görüntülenebileceği anlamına gelir. Öyle ki e-mail ve sosyal medya hesaplarında kullanılan şifreler bile VPN yazılımları tarafından kaydedilmektedir. Bu şekilde kaydedilen bilgiler kimlik, veri ve hesap hırsızlığına olanak tanımaktadır. Hatta bu durumda banka hesaplarınızın bile güvende olmayacağını söylemekte fayda var.

Örnek vermek gerekirse, bazı VPN programları kullanıcıların trafik bilgilerini kaydederek, herhangi bir alışveriş sitesinde bir ürün incelediklerinde aynı ürünün daha ucuz olduğu başka bir siteye yönlendirmektedir. Bu başta olumlu bir durum gibi görünse de, kullanıcıya anonimlik sağlaması gereken sanal özel ağ yazılımının, trafiği bu şekilde kaydetmesi tehlike arz eden bir durumdur.

 

Bağlantı Problemleri

VPN bağlantısı sağlayan yazılımlar yeterince güvenilir değilse ve iyi yapılandırılmamışsa, güvenlik riskleriyle birlikte bağlantı problemlerine de sebep olacaktır. Bazı VPN yazılımları, standart bir internet bağlantısına göre çok daha düşük bir hızla bağlantı sağlamaktadırlar. Buna ek olarak, bu yazılımlar sunucular tarafından tehdit olarak algılanabilir. Bu durum, istencinin bazı siteler tarafından bloke edilmesine veya giriş yapabilmek için yoğun güvenlik önlemleriyle (güvenlik sorusu, onay kodu, captcha vb.) karşılaşmasına sebep olacaktır.

Diğer yandan, kötü yapılandırılmış VPN yazılımları yalnızca sunucular tarafından değil, cihaz tarafından da bloke edilebilir. Bu tür yazılımlar, Windows güvenlik duvarı ve antivirüs programları tarafından tehdit olarak algılanacak ve bu durum ciddi bağlantı problemlerine yol açacaktır. Sonuç olarak, güvenli ve kaliteli bir bağlantı için, kullandığınız VPN programını iyi seçmeniz ve kötü yapılandırılmış, geliştiricisi ve yayıncısı bilinmeyen yazılımlardan uzak durmanız gerekir.

Veri Hırsızlığı

Belirtildiği gibi, bazı VPN servisleri kullanıcı verilerini kaydetmektedir. Bu durum, geçtiğimiz yıllarda ABD, Yeni Zelanda, Avustralya ve İngiltere gibi ülkelerde ciddi bir gündem hâline geldi ve bazı VPN sağlayıcı şirketler kullanıcı verilerini satmak suçuyla yargılandı. Nitekim ücretsiz veya düşük ücretle edinilen VPN sağlayıcı servislerini kullandıktan reklam amaçlı mail, SMS ve telefonlara maruz kalınması olağan bir durumdur. Böyle bir durumla karşılaşmamak için, VPN yazılımlarında belli hususlara dikkat etmek gerekiyor.

VPN Programı Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim

Öncelikle, yazılımın hangi şirket tarafından geliştirildiğini öğrenmeniz ve bu şirket hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Güvenilir bir şirket tarafından geliştirilmeyen VPN yazılımlarından mutlaka uzak durmalısınız.

Kullandığınız VPN yazılımında TrackStop filtresi, yani reklamları, kötü amaçlı yazılımları ve phishing’leri engelleyen bir DNS filtresi bulunması gerekir. Diğer yandan, programın veri merkezini koruyacak nitelikte katmanlı bir bağlantıya sahip olduğundan da emin olmalısınız.