İzmir’de faaliyet gösteren Uzay Kampı Türkiye, dünyada kendi alanında eğitim veren dört merkezden biri.
Ziyaretçilerine uzay mekiğiyle uçma fırsatı sunan kamp, kentin modern endüstri merkezi Ege Serbest Bölge Kurucu ve işleticisi AŞ (ESBAŞ) 10 yıl önce kuruldu. Merkez, bugüne kadar başta Avrupa, Amerika ve Arap dünyası olmak üzere 45’ten fazla ülkeden 90 bin öğrenciye eğitim verdi.
ESBAŞ’ın kurucu işleticisi olduğu tesiste hem çocuklar hem de yetişkinler için farklı programlar sunuluyor. Mesela 7-15 yaş grubundaki öğrenciler, bilim ve teknoloji alanlarında bilgilendirilip uygulamalı eğitimlere tabi tutuluyor. Türkçe ve İngilizce programlarda öğrenciler, NASA tarafından hazırlanan simülatörlerle takım çalışması ve liderlik becerilerini de geliştirmeye çalışıyor. Sanal uzay mekiği uçuşu yapıyor, astronomi eğitimi alıyor, laboratuvarda deneylerle model roket yapıyor ve fırlatabiliyor.
Merkezin halkla ilişkiler yöneticisi Melda Güner, uzay kampının yapılmasına, ‘Apollo 11’i taşıyan roketlerin tasarımcısı, Alman asıllı bilim adamı Dr. Wernher Von Braun’un ilham verdiğini söylüyor. Dr. Braun’un bu düşüncesini, 1982 yılında Huntsville Amerika’da açılan ilk uzay kampıyla hayata geçirdiğini aktaran Güner, "ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Tuncer, yakın dostu olan Apollo proje mühendisi İsmail Akbay’ın önerisiyle Türkiye’de de uzay kampı açmaya karar verdi. Üç yıllık proje çalışmasını takiben Haziran 2000’de hizmete girdi." diyor.
Melda Güner‘in verdiği bilgilere göre Uzay Kampı Türkiye, tam entegre bir bina olarak projelendirildi. Toplam 325 kişi kapasiteli yatakhanesi bulunan kampta eğitim simülatörleri, bilgisayar, fen ve hidroponik laboratuvarları, Mars kontrol odası, bire bir ölçülerdeki uzay mekiği modeli, yer kontrol merkezi, gözlemevi ve yıldızevi (planetaryum) bulunuyor. Programlara katılan öğrenciler, yaş gruplarına göre 10-12 kişilik takımlara ayrılıyor ve her birinin başında sorumlu bir eğitimci görevlendiriliyor.
Uzay Kampı Türkiye’ye yurtiçi ve yurtdışından gelenler, kaldıkları güne ve programa göre ücret ödüyor. Öğrenciler için altı günlük uluslararası yaz kampının İngilizce programı 600, Türkçe programı 550 dolar. Ücretlere yemek, konaklama, eğitimde kullanılan doküman ve malzemeler, şapka ve tişörtler dahil. 9-15 yaş arası çocuklara yönelik kampa katılmak isteyenler ise İngilizce programda 500, Türkçe programda 460 dolar ödüyor. İki günlük ‘Yıldızlar ve Gezegenler Macerası’ programı, yaklaşık 260 dolar. Ayrıca 7-11 yaş arası çocuklar, aileler ve yetişkinliklere yönelik programlar da tertipleniyor. Randevulu kabul edilen günübirlik ziyaretlere ise 10 dolar alınıyor.