Twitpic’in Özrü Kullanıcıları İkna Etmedi

İnternet
Twitter üzerinden kolaylıkla fotoğraf ve durum güncellemesi yapılmasını sağlayan bir servis olan Twitpic, kullanıcıların yüklediği her görselde telif haklarının siteye ait olduğu konusundaki yorum içi...
EMOJİLE

Twitter üzerinden kolaylıkla fotoğraf ve durum güncellemesi yapılmasını sağlayan bir servis olan Twitpic, kullanıcıların yüklediği her görselde telif haklarının siteye ait olduğu konusundaki yorum için özür diledi. BBC News’ın haberini derleyen BTNet‘e göre, sorun 10 Mayıs’ta kullanım şartları bölümünde yapılan değişikliklerin ardından ortaya çıktı.

Söz konusu değişiklikler, sitenin içeriğinde yer alan tüm fotoğrafları sahibinden izin almaksızın satma hakkına sahip olduğuna dair vurgu yaptığı için birçok kullanıcı Twitpic hesaplarını dondurdu. Twitpic ise yeni uygulamayı savunarak, bu yeni kuralların, kullanıcıların yüklediği fotoğrafların medya kurumları tarafından izinsiz kullanılmasını engellemeye dönük olduğunu söyledi.

Twitpic’in kurucusu Noah Everett, sitede yenilenen ‘Kullanım Şartları’ bölümünün yeterince açıklayıcı olmaması nedeniyle şirket blogunda kullanıcılardan özür diledi. Twitpic hesap sahiplerinin görsellerinin telif hakkına sahip olduğunu vurgulayan Everett, koşulları değiştirerek kullanıcıların kendi içeriğine hala sahip olan taraf olduğunu göstermeyi amaçladıklarını söyledi.

Bununla birlikte, bu yapıda Twitpic kullanıcıları, kendi fotoğraflarını şirketin iş ortaklarına dağıtmasına yönelik hizmetine izin vermiş oluyor. “Bu hüküm gerekliydi” diyen Everett, görüşünü şöyle savundu: “Çünkü Twitpic büyüdü ve sitedeki insanların fotoğraflarının büyük bir bölümü birçok yerde, haberde ve raporda zaten yer aldı. Biz bu içeriğin izin alınmadan kullanıldığını gördüğümüz için kendimiz koşullarda bu değişikliği yaptık.”

Twitpic’e gönderilen en ünlü fotoğraflardan biri, Ocak 2009’da US Airways uçağının Hudson nehrine inişiydi.

Everett’in özrü ve kullanım koşullarının yeniden yazılması kararı ise birçok kullanıcıya göre geç alınmış bir karar. Zira azımsanmayacak sayıda kullanıcı bu sürede hesaplarını sildi ve fotoğraflarını siteden kaldırdı.

Birçoklarına göre ise bu açıklama, haber değeri taşıyan fotoğraftan kimin fayda sağlayacağı konusunda belirsizliği netleştirmedi. Dijital özgürlük konularında kampanyalar düzenleyen Open Rights Group direktörü Jim Killock, bu gibi durumlara artık daha sık rastlanmaya başlandığını belirtti.

Bu arada, kullanım şartlarını değiştirerek kullanıcılarını rahatsız eden ilk yeni medya şirketi Twitpic değil. Google, Apple, Flickr ve Facebook’un da bu konuda tartışma yaratan bazı değişiklikleri olmuştu.

Yenimedyaduzeni.com