Türkler Yaptı Ama Türkçe Değil!

İnternet
İki Türk tarafından hazırlanan marro.ws  adlı proje Avrupa’nın en büyük internet etkinliği olan Next ’09’da yapıldı. İnternetin geleceğinin konuşulduğu etkinlikte marro.ws proje...
EMOJİLE

İki Türk tarafından hazırlanan marro.ws  adlı proje Avrupa’nın en büyük internet etkinliği olan Next ’09’da yapıldı. İnternetin geleceğinin konuşulduğu etkinlikte marro.ws projesi büyük ilgi gördü.  

MARRO.WS NASIL BİR PROJE?

İnternette dolaşırken sonradan işimize yarayabileceğini düşündüğünüz web adresleri artık sık kullanılanlara ya da Delicious gibi sitelere ekleniyor. Fakat bu yöntemlerin hiç birisi, önemli görülen içerikler için linki saklanan sitelere tekrar erişebilmenin garantisini vermiyor.  Linki saklanan siteler kapanabiliyor,  haber linkleri değişebiliyor, içerik yayından kalkabiliyor ya da site erişime kapanabiliyor.  Bu sorunlar nedeniyle saklanan içeriklere her gerek duyulduğunda tekrar erişilemeyebiliyor.  İşte bu noktada marro.ws devreye giriyor. Marro.ws  projesinin  amacı,  kullanıcıların bir  kere  internet  üzerinde eriştiği bilgiye, tekrar çok daha hızlı bir şekilde erişebilmesini sağlamak. Marro.ws önemli görülen bilgileri sizin için saklıyor ve dünyanın her yerinde bu bilgiyi istediğiniz formatta tekrar size sunabiliyor. 

Saklanan içeriklerin PDF,  HTML,  TXT,  DOC gibi değişik formatlarda çıktıları alınabiliyor. Marro.ws ile içerikler dilenirse şahsa özel, dilenirse de herkese açık bir şekilde saklanabiliyor. Sistemin internet tarayıcıları üzerine kurulan küçük eklentileri ile bir sitede dolaşırken beğenilen içeriğin tamamı ya da sadece belli bir bölümü seçili hale getirilip üzerine sağ tıklanarak, ilgili içeriğin anında kaydedilmesi  mümkün. Marro.ws ‘ye eklenen her içerik için akılda kalıcı bir kısa link oluşturuluyor ya da kendi linkinizi oluşturmanıza izin veriyor. Bu da içeriklere erişimi daha da kolaylaştırıyor. 

Çok iyi düşünülmüş ve başarılı olması beklenen bu projenin şimdilik tek eksiği ise Türkçe kullanıma imkan vermemesi. Projeyi hayata geçiren Aykut Karaalioğlu ve Ali Rıza Babaoğlan, bir ay içinde siteyi Türkçe kullanıma sunacaklarını belirtiyor.