Türkiye’de İnternet 18 Yaşında

İnternet
İnternetin ortaya çıkardığı bilgi toplumuna doğru geçiş sürerken, internet kullanıcı sayısının 30 milyona doğru gittiği Türkiye’de, internet 18’ine bastı. Teknolojinin gelişmesiyle daha fa...
EMOJİLE

İnternetin ortaya çıkardığı bilgi toplumuna doğru geçiş sürerken, internet kullanıcı sayısının 30 milyona doğru gittiği Türkiye’de, internet 18’ine bastı.

Teknolojinin gelişmesiyle daha fazla kişi ve kurum internetin sunduğu olanaklardan faydalanırken, internet hayatın hemen hemen tüm alanlarında kullanılmaya başladı.

Türkiye’de internetin gelişimi Avrupa ve Amerika’daki süreçten farklı biçimde, başlangıçta yavaş olurken, internet, bilgisayar sahiplik oranını da artırdı.

Düzenlemeler açısından, tüketici bakımından ”yavaş”, hizmet sağlayıcı bakımından ”dengesiz” seyir izlendiği, pazarının serbestleşmesinde geç kalınmasının, geniş bant erişim hızlarının düşüklüğünün ve gelişmiş ülkelere göre pahalı sunulmasının, internetin istenen hızda yayılmasını engellediği belirtiliyor.

Türkiye’de internetin gelişmiş ülkelerin tersine ”yasaklanabilir”, ”engellenebilir” bir mecra olarak görülmesi ve yasaklama yolu ile sorunların çözülmeye çalışması da, internetin gelişmesi sürecindeki ”algısal engel” olarak görülüyor.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİNİN GÖRÜŞLERİ

Türkiye Bilişim Vakfı (TBV), Türkiye’de internet kullanıcılarının ülke nüfusuna oranının, arzu edilenin oldukça altında olduğunu belirterek , internet kullanıcısı sayısının henüz 26,5 milyon civarında bulunduğunu, internet kullanımında AB ülkelerinin ortalama penetrasyon oranı yüzde 65,3, ABD’nin yüzde 76,3 iken, Türkiye’nin sadece yüzde 34,5 olduğu bilgisini verdi.

Türkiye’de internet kullanım oranının artırılmasının devlet politikası haline getirilmesi gerekirken, günümüz bilgi çağında, internet sitelerinin erişime engellenerek, halkın bilgiye erişiminin de engellendiğine dikkati çeken Vakıf, şu değerlendirmelerde bulundu:

”TBV olarak, ülkemizdeki internet kullanıcılarının başta Anayasamızla teminat altına alınan evrensel insan hakları prensiplerinden ‘düşünce ve kanaat hürriyetleri ile ‘düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetleri’nin ‘erişime engellenme’si kararları ile zaman zaman ‘ölçüsüzce’ kısıtlanmasından üzüntü duymaktayız. İnternete erişimin engellenmesi temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanmasıdır. Yargıçlar, kararlarını Anayasa’da tanımlanan ‘ölçülülük’ ilkesine uygun olarak, birey yararı-kamu yararı dengesini gözeterek vermelidir.”

”İNTERNETİN GELDİĞİ NOKTA UMUT VERİCİ”

Microsoft Türkiye Tüketici&İnternet Servisleri Genel Müdürü Ebru Çapa da Türkiye’de internetin geldiği noktanın umut verici olduğunu, altyapı iyileştirmeleri sonucunda yeni teknolojilerin devreye girmesiyle internetin, daha geniş kitlelerin ihtiyaçlarına cevap verebilecek düzeye eriştiğini belirtti.

ADSL ve 3G gibi teknolojilerin yaygınlaşması ve araçlardaki zenginleşmenin, daha fazla kişi ve kurumun internetin zengin olanaklarından yararlanmasını sağladığına işaret eden Çapa, günümüzde Türkiye’de 6 milyon ADSL abonesi, 14 milyon PC ve 30 milyon internet kullanıcısı ile 66 milyon mobil telefon abonesi bulunduğu, son 5 yılda internet kullanımının yüzde 263 oranında artış gösterdiğini, haftada ortalama 7,3 saat internet kullanıldığı bilgisini verdi.

Çapa, Türkiye’nin, Avrupa’nın yedinci büyük online topluluğuna sahip ülkesi iken, her 3 haneden birinde internet bulunduğunu ve kadınların yüzde 30’unun internet kullanıcısı olduğunu kaydederek, ”Toplumsal refahın ve ekonomik kalkınmaya giden yolda önemli bir altyapı yatırımı olan internet, kurumlarımızı küresel ekonominin ayrılmaz bir parçası haline getiriyor” diye konuştu.

”ÜÇLÜ HİZMET HALA SUNULMADI”

TurkNet Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çelebiler de Türkiye’de internetin gelişim sürecinde tüketici bakımından yavaş, hizmet sağlayıcı bakımından dengesiz bir seyir izlendiğini, telekomünikasyon hizmetleri pazarının serbestleşmesinde geç kalınmasının, ses ve düşük hızda veri iletişim hizmetleri sunan olan tekel üzerinde, yeni hizmetler geliştirmesi için ticari baskı oluşturmadığını söyledi.

Deloitte Türkiye TMT Endüstri Lideri ve Ortak Oktay Aktolun ise geçen 17 yılda Türkiye’nin bilgisayar ve internet kullanımında dünya ortalamalarına yakın seviyelere ulaştığını, mobil ve e-yaşam platformlarının hızla bütünleştiğini söyledi.