Türkiye Dijital dünyanın neresinde?

İnternet
Dijitalleşme bir devrimse Türkiye bunu en hızlı yaşan ülkelerden biri. Peki Türkiye dijital dünyanın tam olarak neresinde? Mesela içerik üretme konusunda ilk 10’da mı? Mobilden internete erişim ...
EMOJİLE

Dijitalleşme bir devrimse Türkiye bunu en hızlı yaşan ülkelerden biri. Peki Türkiye dijital dünyanın tam olarak neresinde? Mesela içerik üretme konusunda ilk 10’da mı? Mobilden internete erişim oranı diğer ülkere göre yüksek mi?

Teknolojik sıçrama yaşıyor Türkiye… Tabletler, hızla büyüyen dijital medya, akıllı telefonlar, son sürat artan internet kullanımı… Peki ama şuanda tam olarak nerede? TGI International Başkanı Geoff Wicken ile TGI Insights and Integration Baş Danışmanı Josie Farnsworth’un ‘Global Consumer Perspectives’ adlı 10 ülkeyi yansıtan araştırma sonuçlarında Türkiye’ye ait ilginç veriler var.

FACEBOOK DÖNÜM NOKTASI
Facebook, Mark Zuckerberg tarafından 2004 yılında Harvard Üniversitesi öğrencileri için bir sosyal paylaşım sitesi olarak geliştirildi. 2007’de Microsoft’un hisselerinin 1.6’sını 240 milyon dolara satın almasıyla dünyanın ilgisini çekmeye başladı ve 2007 yılı hem Facebook hem de dijital dünya için önemli bir dönüm noktası oldu. Facebook 2009’da kâr etmeye başladı ve 2011 yılında dünyanın en çok ziyaret edilen sitesi unvanını ele geçirdi. 2012’de bir milyar aktif kullanıcıya ulaşan Facebook bu yıl ilk kez Interbrand’in ‘Best Global Brands’ listesine yaklaşık 5,5 milyar dolarlık marka değeriyle girdi.

EN POPÜLER TWİTTER
2006 yılında Jack Dorsay tarafından geliştirilen mikroblog sitesi Twitter ise sadece birkaç yıl içinde adını duyurdu. Twitter’ı en popüler sosyal medya aracı olmasındaki önemli etkenlerden biri Barack Obama’ydı. 2008 Amerikan başkanlık seçimlerinde yaygın olarak kullanılan Twitter, 2008’deki 100 milyon kullanıcı sayısını, 2010’da 500 milyona çıkardı. Bugünlerde ise 800 milyon kullanıcıyı geçmiş durumda. Michael Jackson 2009’da evinde ölü bulunduğunda bir saatte hayranlarının attığı tweet sayısı 100 bini geçti. Twitter bugün de ‘en hızlı haber kaynağı’ unvanını elinden düşürmüyor.

ÇİN AMERİKA’YI SOLLADI
Dünyadaki 2 milyarın biraz üzerinde olan internet kullanan nüfusun yaklaşık dörte birini Çinliler oluşturuyor. Çinlilerin arkasından nüfusun içindeki oranı yüzde 12 olan Amerikalılar geliyor. Türkler listenin yedinci sırasında yer alıyor. Oranı ise yüzde 2. Ülkelere göre online kişi sayısında 2009’a kadar lider olan Amerika’yı 2009’da Çin geride bıraktı. Çin’deki online kişi sayısı her yıl katlanarak artmaya devam ediyor.

CEP TELEFONU ANA KANAL OLMA YOLUNDA
Cep telefonu sahipliği ve cep telefonundan internete erişim oranlarına göre dünya lideri İngiltere. Ülkede cep telefonu sahiplik oranı yüzde 92. Bu telefonların yüzde 53’ü internete erişim özelliğine sahip. Ancak bu mobil cihaz sahiplerinin sadece yüzde 33’ü cepten internete erişiyor. Türkiye’de ise nüfusun yaklaşık yüzde 81’i mobil telefon sahibi ve pazardaki cep telefonlarının yüzde 15’inde mobil internet erişim özelliği bulunuyor. Fakat ülkemizde mobilden internete erişenlerin oranı henüz yüzde 4.

BAŞVURU KAYNAĞI İNTERNET
TGI’nin bir yıl boyunca yaptığı araştırmanın ‘Bilgiye ihtiyaç duyduğunuzda ilk olarak nereye başvurursunuz? sorusuna 18-34 yaş arası İngilizler’in yüzde 79’u ‘internete başvururum’, 35 yaş üstü İngilizler’in yüzde 48’i ise aynı yanıtı vermiş. Türkiye’de ise ‘bilgiye ihtiyaç duyduğumda ilk internete başvururum’ diyenlerin oranı 18-34 yaş arasında yüzde 38 iken, 35 yaş üzerinde bu oran yüzde 28’e geriliyor.

TÜRKİYE İÇERİK OLUŞTURAN İLK 10 ÜLKE’DEN BİRİ Mİ?
İnternet kullanıcı nüfusu içerik oluşmasına katkıda bulunanlar ve içeriği takip edenler olarak iki gruba ayrılıyor. İnternetteki içerik oluşumuna en fazla katkıda bulunan ülkelerin başında İspanya (46), Arjantin (44), Birleşik Arap Emirlikleri (42), Meksika (41) ve Almanya (28) gibi ülkeler geliyor. Türkiye ise içerik oluşturma konusunda henüz ilk 10 ülke arasında değil. Genel olarak şimdilik internet kullanıcılarının çoğunluğunun içerik oluşturmaktan çok, içeriği tükettiklerini görüyoruz. Ancak hızla internet nüfusu bu konuda yol alacağa benziyor.

mylife.com