Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek, yarıyıl tatili dolayısıyla çocukların internet kullanımı konusunda velilere uyarılarda bulunarak, ”Çocuklarımızı gerçek hayatta nasıl koruyorsak, internette yani ‘sanal ortamda’ da güvende olduklarından emin olmalıyız” dedi.
Şimşek AA muhabirine yaptığı açıklamada, yarıyıl tatilinin, öğrenciler için hem dinlenme hem de eğlenme anlamına geldiğini belirterek, aynı zamanda dersler dolayısıyla pek fazla vakit ayrılamayan sosyal aktiviteleri gerçekleştirme imkanının da çocukları beklendiğini kaydetti. Her tatil yeterince boş vakit anlamına geldiği için çocukların boş vakitlerini nasıl değerlendirecekleri konusunda başta aileler olmak üzere kamu kurumları, sivil toplum ve medyaya yine önemli görevler düştüğüne işaret eden Şimşek, ”Çünkü çocukların doğru yönlendirilmesi, eğitici ve eğlendirici programlar geliştirilmesi ve katılımın teşvik edilmesi gibi adımlar hep beraber atılmalıdır. Tatil denince ilk akla gelen ‘İnternet kullanımı’ konusuna ayrıca dikkat çekilmesi gerekmektedir” diye konuştu.
Bu vesileyle, ebeveynlere tavsiyelerde bulunan Şimşek şunları kaydetti:
”Öncelikle çocuklarımızı zararlı içeriklerin olumsuz etkilerinden korumak için, anne-babalar çocuklarının internet kullanımını disiplinli bir şekilde takip etmelidirler. İnternetin çocuklara ait özel odalardan evin ortak yaşam alanlarına taşınması yararlı olur. Çocukların İnternet kullanma sürelerini ve İnternette oynadıkları oyunları anne-babalar çocuklarıyla birlikte belirlemeye çalışmalıdır. Ayrıca, çocukların İnternet dışındaki aktivitelere yönlendirilmesi mesela kitap okumanın ve spor yapmanın teşvik edilmesi tavsiye edilmelidir.
Geçtiğimiz günlerde Avustralya’da siber korsanlar tarafından sosyal paylaşım aracılığıyla yapılan saldırılara dayanamayan Kıbrıslı bir Türk kızımızın intiharı ve bir ilimizde internette dikkatsiz bir şekilde paylaştığı fotoğrafı yüzünden sokağa çıkamaz duruma gelen kızımızın durumlarına ilişkin yazılı ve görsel medyada yer alan haberleri de göz önünde bulundurduğumuzda konunun ne kadar vahim ve önemli olduğunu kamuoyunun dikkatlerine sunuyoruz.
Çocuklarımızı gerçek hayatta nasıl koruyorsak, internette yani “sanal ortamda" da güvende olduklarından emin olmalıyız. Caddede karşıdan karşıya geçmeyi öğrenmek kadar interneti güvenli kullanabilmeyi öğrenmek de artık yaşamsal bir beceri.”
”Aileleriniz ön koltukta, internet ise arka koltukta otursun”
Çocuklar ve gençlerin kendilerini bekleyen tehlikeleri ve riskleri anlamaları halinde kendilerini koruyacak seçimleri yapabileceklerini ve kendilerine zarar vermek isteyen kişilerden korunabileceklerini ifade eden Şimşek, bu şekilde internetten en üst düzeyde yarar sağlayabileceklerini belirtti. Şimşek, dikkate alınması gereken 13 altın kuralı da şöyle sıraladı:
1.İnternet hayatınızın tamamı değil, sadece bir parçası olsun. Çok fazla zamanınızı çalmasına izin vermeyin.
2.İnterneti ailelerinize ve arkadaşlarınıza değişmeyin. Aileleriniz ön koltukta, internet ise arka koltukta otursun.
3.İnternette her bilgi doğru olmayabilir. İnternette elde ettiğiniz bilgiyi en az 3 kaynaktan kontrol edin. Ödevinizde kullanıyorsanız kaynağını belirtin
4.İnternet ortamındaki bedava teklifler büyük ihtimalle gerçek değildir. Tanımadığınız kişi size neden bedava bir şey teklif etsin ki.
5.Adınız, okulunuz, adresiniz, telefon numaranız, aile bireylerinizin adı vb. gibi kişisel bilgilerinizi paylaşmayın. Paylaşılan küçük gibi görünen bilgiler, büyük zararlara sebep olabilir.
6.İnternet ortamında paylaşacağınız resminiz, size ait video gibi paylaşımları önce düşünün, sonra paylaşın. Paylaştıklarınız sizin veya sevdiklerinizin üzülmesine sebep olmasın.
7.Şifreleriniz güçlü olsun. Adınızı ve doğum tarihinizi, ard arda gelen kelimeleri ve sayıları şifre olarak belirlemeyin. Anlamlı bir cümle kurun ve o cümlenin kelimelerinden seçtiğiniz en az 8 karakterden oluşan şifreler oluşturun
8.İyi ve nazik bir kullanıcı olmaya çalışın. Gerçek hayatta Merhaba dediğiniz arkadaşınıza internet ortamında "mrb" değil, yine merhaba deyin. Tamam derken "Ok." veya "Tmm" yerine yine tamam deyin.
9.Gerçek hayatta yüzüne söylemeyeceğiniz ifadeleri internet ortamında da söylemeyin.
10.Gerçek hayatta olduğu gibi, internet ortamında da tanımadıklarınızı arkadaş edinmeyin.
11.İnternet ortamında tanımadıklarınıza cevap vermeyin, tekliflerini reddedin, size gönderdikleri mesajları açmadan silin
12.İnternet ortamında sizi rahatsız edenleri, sizi taciz edenleri ailelerinize söyleyin. Ailelerinizle birlikte emniyete veya savcılığa suç duyurusunda bulunun
13.İnternetin zararlı içeriklerinden korunmak için tamamıyla ücretsiz olan ”Güvenli İnternet Hizmeti”nden ailelerinizi haberdar edin.
AA