Spam Çoksa Mailiniz İzleniyor!..

İnternet
İnternet Temelli Televizyon Teknolojileri (IPTV) Derneği Genel Başkan Vekili Atıf Ünaldı, spam (istenmeyen, gereksiz) mailler konusuna dikkat çekerek, “Spam şeklindeki maillerin çok fazla geliyo...
EMOJİLE

İnternet Temelli Televizyon Teknolojileri (IPTV) Derneği Genel Başkan Vekili Atıf Ünaldı, spam (istenmeyen, gereksiz) mailler konusuna dikkat çekerek, “Spam şeklindeki maillerin çok fazla geliyor olması, mailleri alan kişinin çok fazla kişi tarafından takip edildiğinin göstergesi” dedi.

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (ANSİAD) 2010 yılı 8’inci olağan toplantısı, Sheraton Voyager Hotel’de yapıldı. ANSİAD Başkanı Mehmet Hacıarifoğlu ve çok sayıda üyenin katıldığı toplantının konukları ise Süzer Factoring Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Koçak ile IPTV Derneği Genel Başkan Vekili Atıf Ünaldı’ydı.

‘Online itibar yönetimi’ konulu sunum yapan Atıf Ünaldı, interneti görmezlikten gelmenin artık mümkün olmadığını belirterek, “3- 5 yıl önce ‘Google ile problemim var’ diyenleri önemsemiyordum ama bugün sözkonusu problemlerin çözülmesine rağmen Google gibi bir problem ile karşılaşıldığını görüyorum. Örneğin şirketin bilançoları uygun ama geçmişten kalan bir sıkıntı Google’da hala göründüğü için problem oluşturuyor” diye konuştu. Yakın gelecekte iki kişi arasındaki maillerin bile takip edilebileceğini belirten Ünaldı, “Sorun sadece Google değil, sosyal paylaşım sitelerinin hepsine dikkat edilmesi gerekiyor. İnternet üzerinde yapılan aramalarda insanların iş kaybettiklerini görüyoruz. Gelecek yıllarda insan kaynakları artık sosyal paylaşım siteleri üzerinden aradığı elemanı bulacak ya da takip edebilecek” dedi.

‘ÖZEL BİLGİLER KOPYALANIYOR’
Atıf Ünaldı, spam şeklindeki maillerin çok fazla geliyor olmasının ise mailleri alan kişinin çok fazla kişi tarafından takip edildiğinin göstergesi olduğunu söyledi. İnternet üzerinden kredi kartı bilgileri gibi özel bilgilerin birileri tarafından kopya edildiğine de dikkat çeken Ünaldı, bir kredi kartı bilgisinin 100 dolar karşılığında satıldığını, bin Facebook hesabının 25 dolara satıldığını belirtti. Kısa süre önce Türkiye’de 1.5 milyon Facebook hesabında yaşanan sorunu hatırlatan Atıf Ünaldı, “Kredi kartı pazarları özellikle çok fazla. Şu ara dikkat etmeniz gereken konu bir yerden başka bir yere para aktarırken, bu bilgileri ve şirket bilgilerini takip etmeye yönelik tehlikeler” dedi.

‘ÜNLÜLER SIKINTILI’
İşadamlarının özel hayatlarına yönelik sorunlar ile boşanmalar gibi olayların Google nedeniyle maddi zarar veya motivasyon düşüklüğüne neden olabilecek sonuçlar doğurduğunu dile getiren Atıf Ünaldı, şunları söyledi:

“Örneğin Sibel Can’ın bir davası vardı ve 5 bin TL de tazminat kazandı. Bu dava bence diğer davalara da konu olacak örnek bir dava. Eşi ile ilgili yaşanan sorunları içeren bir dava konusuydu. Yine Mehmet Ali Erbil’in başına gelen ‘Beni her meslekten kadınla aldatıyor ve kumar oynuyor’ şeklindeki boşandığı eşinin sözleri her yerde yayınlanıyor. Bunların önüne geçmek mümkün değil. Bundan büyük rahatsızlık duyuyor ve çocukları da rahatsız olacak. Google’da ‘Mehmet Ali Erbil’ yazdığınızda karşınıza çıkacak sonuçlar ilk olarak bu tür meseleler olacaktır. Arama motorlarında bu tür konulu sonuçları öncelikli olarak önünüze geliyor ve yıllarca da böyle devam edecektir. Yine internette Nasreddin Hoca ile ilgili bir fıkrada ‘esrar bağımlısı’ olduğundan bahsediliyor, ama fıkra. Ancak görme engellilere ait bir dergide bu olay sanki gerçekmiş gibi yer aldı. Daha sonra basılan dergiler toplatıldı ama buna benzer birçok bilginin internet ortamında ne kadar doğru ne kadar yanlış olarak yer aldığını takip edemiyoruz. Bu bilgiler o kadar hızlı yayılıyor ki engel olunamıyor ve okuyucular da çok dikkatsiz davranıyor. Örneğin yine eski bir manken ve bugün şarkıcılık yapan bir bayanın internet ortamında birçok fotoğrafına yer veriliyor. Bundan rahatsızlık duyan bayan kaldırmak istiyor ama çok hızlı yayıldığı için bu mümkün değil.”

İnternette yaşanan sorunların çözümsüz olmadığını, fakat çözüm yollarının da bilinmesi gerektiğini vurgulayan IPTV Derneği Genel Başkan Vekili Atıf Ünaldı, “Örneğin, isminize ait sosyal paylaşım siteleri ve mail adresinizi mutlaka alın. Kullanmasanız bile size ait olsun. Aksi takdirde başkaları tarafından kötü amaçlı olarak kullanılabilir” dedi.

‘BANKALAR YAĞMURLU HAVADA KAYBOLUYOR’
Süzer Factoring Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Koçak ise Süzer Factoring A.Ş.’nin 1 milyar dolar bütçesi ile dünyanın sayılı finans kuruluşları arasında yer aldığını belirterek, 1999 yılından beri İstanbul’da faaliyet gösterdiklerini ve 1 ay önce Antalya’da da şube açtıklarını kaydetti. Türkiye’de son 6- 7 yılda yaşanan değişilikler nedeniyle bankacılık sektöründe yüzde 50- 55 oranındaki payın yabancılarda olduğunu vurgulayan Koçak, “Havalar bulutlandığında da öncelikle KOBİ ölçeğindeki işletmeler için ciddi problemler yaşanmaya başmadı. Bankalar yağmurlu havalarda ortadan kaybolurken, factoringler KOBİ’leri desteklemeye devam ettiler” dedi.