Sosyal ağlar dünyayı değiştiriyor

İnternet
Amerika’daki Pew Araştırma Merkezi’nin hazırladığı son rapora göre, Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinin kullanımı gelişmekte olan ülkelerde hızla artıyor. Bu artışın neden...
EMOJİLE

Amerika’daki Pew Araştırma Merkezi’nin hazırladığı son rapora göre, Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinin kullanımı gelişmekte olan ülkelerde hızla artıyor. Bu artışın nedeni, bireylerin kendilerini ve siyasi görüşlerini ifade etmek için yoğun olarak sosyal medyanın gücünden yararlanmaları.

Sosyal paylaşım ağlarını kullananların sayısı tüm dünyada gözle görülür biçimde artıyor. Pew Araştırma Merkezi’nin Sosyal Medyada Küresel Eğilimler konulu araştırmasına göre, İngiltere, Amerika, Rusya, Çek Cumhuriyeti ve İspanya’da nüfusun yarısı Facebook ve benzeri siteleri kullanıyor. Sosyal paylaşım sitelerinin kullanımı, yalnızca gelişmekte olan ülkelerde değil, yoksul ülkelerde de artıyor. Bu da insanların kendilerini ifade etmelerini kolaylaştırıyor.

AKILLI TELEFON DEVRİMİ HIZLANDIRDI

Araştırma, cep telefonları ve akıllı telefonların da tüm dünyada her geçen gün daha fazla yayıldığını bir kez daha gözler önüne seriyor. Araştırmaya dahil edilen 21 ülkedeki katılımcının çoğunluğunda 30 yaş altındakiler ile üniversite derecesine sahip olanlar sosyal paylaşım ağlarını ve akıllı telefonları kendilerini ifade etmek için kullanıyor. Buna karşın gelişmiş ülkelerdeki kullanıcılar, özellikle de Japonya ve Almanya’dakiler, sosyal paylaşım sitelerine diğer ülkelerdeki kadar ilgi göstermiyor.

TÜRKİYE’DE DUYARLILIK YÜKSEK

Türkiye’de sosyal paylaşım sitelerini kullananların oranı %35. Akıllı telefonuyla internete erişim sağlayan 18-29 yaş grubundakilerin oranı %49, 30-49 yaş grubunun %19, 50 yaş üstü grubun ise %3. Türkiye’de sosyal konulardaki görüşlerini paylaşanların oranı %63, siyasi görüşlerini paylaşanların oranı ise %53. Yine Türkiye’de akıllı telefon kullananların %67’si bunu sosyal paylaşım sitelerine erişim için kullanıyor.

Ortadoğu’da amaç daha çok siyasi

Pew Küresel Eğilimler Projesi çerçevesinde yapılan araştırmaya alınan ülkelerden, Pakistan hariç hepsinde, sosyal ağları kullananların %67’si bu sosyal siteleri müzik ve filmler hakkındaki görüşlerini paylaşmak için kullanıyor. Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, kullanıcılar, spor ve siyasetle ilgili görüşlerini paylaşırken, dini alanlarda fazla görüş bildirmemeyi tercih ediyor. Siyaset ve sosyal yaşamı ilgilendiren konularda en fazla görüş bildirenler Arap ülkelerinde yaşayanlar. Mısır ve Tunus’ta, sosyal ağları kullanan her 10 kişiden altısı siyasi konularda görüşlerini diğerleriyle paylaşıyor. Mısır, Tunus ve Lübnan’da her 10 kişiden yedisi, sosyal konulardaki görüşlerini sosyal paylaşım sitelerinde açıklamayı tercih ediyor.

Her on kişiden üçü Facebook’ta

Sosyal medya az ve orta gelirli ülkelerde de büyük ilgi görüyor. Bu ülkelerde internete erişim sağlayanlar kısa sürede sosyal sitelere üye oluyor. Türkiye, Meksika, Brezilya, Tunus, Ürdün, Mısır, Rusya ve Hindistan’da interneti kullananların çoğu sosyal paylaşım sitelerini kullanıyor. Araştırmaya alınan 21 ülkeden 19’unda, her on kişiden üçü Facebook gibi siteleri kullanıyor. İngiltere’de bu oran %52, Amerika’da %50, Rusya’da %50, İspanya’da %49 ve Çek Cumhuriyeti’nde %49.

Yeni Şafak