Yatağa ya da tekerlekli sandalyeye bağlı olarak hayatlarını sürdürmeye çalışan insanlara kolaylık sağlayabilecek bu teknolojinin tasarım açısından geliştirilmesi ise halen devam ediyor.
Popular Science dergisinde yer alan habere göre, yatağa bağlı olarak hayatlarını sürdüren insanlar üzerinde cerrahi bir müdahale gerektirmeyen bu cihazın doğruluk oranının yüzde 90 olduğu belirtiliyor. Honda‘nın geliştirdiği yeni beyin makinesi ara yüzünün başlığı, insansı robotlarla (humanoidlerle) telepatik olarak iletişim kurma gücü veriyor.
Bu başlık beyindeki kan akışındaki ve elektriksel akımdaki değişiklikleri ölçerek düşüncelerinizi okuyor. Örneğin, sağ elinizi gökyüzüne doğru kaldırdığınızı düşündüğünüzü söyleyin, ancak elinizi kaldırmayın. Başlığın içindeki elektrotlar niyetinizi belirliyor ve hareketi sizin için yapacak olan Honda‘nın Asimo robotuna zihinsel veri olarak gönderiyor. Yatalak ve tekerlekli sandalyede olan insanlara bu teknoloji gerçek bir bağımsızlık imkanı tanıyor.
Honda‘nın sözcüsü, dünyadaki tek zihin makinesi ara yüzünün, cerrahi olarak implant edilen elektrotlar yerine elektroansefalografi (EEG: Beyin aktivitesiyle bağlantılı olarak beyin kabuğunda sürekli oluşan elektrik potansiyeli değişikliklerinin grafik olarak yazdırılması) ve NIRS (Near-Infrared Spectroscopy) sensörlerini kullandığını belirtiyor.
Sistemin daha güvenilir olduğunu belirten araştırmacılar, Asimo’nun başlıktan gelen emirleri yüzde 90 oranında doğru olarak uyguladığını söylediler.
Araştırmacılar, görüntü olarak başlığın daha az girintili çıkıntılı olması için üzerinde çalışıyorlar.