Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde kurulan Yönetim Bilişim Sistemleri Siber Güvenlik Çalışmaları Merkezi, talepte bulunacak belediye, devlet hastanesi ve üniversitelerin siber zafiyetlerini tespit ederek, bu kurumların olası saldırılara karşı güvenliklerini sağlayacak.
İstanbul başta olmak üzere ülke genelinde projeye dahil olmak üzere başvuru yapan ilgili kurumlardan ilk 45’i bir defaya mahsus ücretsiz olarak merkezin hizmetlerinden yararlanacak. Başvuru yapan diğer kurumlar ise makul bir ücret karşılığında hizmet alabilecek.
Projeyi geliştiren Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilgin Metin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen “Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Siber Güvenlik Çalışmaları Merkezi Projesi”nin açılışını Bursa’da yaptıklarını söyledi.
Geçen yıl Türkiye’ye yapılan siber saldırıların yoğunlaşması sonucunda neler yapılabileceğini düşünmeye başladığını belirten Metin, “Halihazırda bilgi güvenliği dersleri veriyorum. Akademisyenliğimin yanı sıra daha önce ağ sistemleri ve güvenliği projelerinde danışman olarak çalışmıştım. Bu sebeple kendi çapımda somut adımlar atmak istiyordum.” dedi.
Laboratuvar kurulacak
İstanbul Kalkınma Ajansı’nın Yenilikçi İstanbul Mali Destek Programı’na başvurdukları “Yönetim Bilişim Sistemleri Siber Güvenlik Çalışmaları Merkezi” başlıklı projelerinin destek kapsamına alındığını ifade eden Metin, bu çerçevede Siber Sızma Testi ve Adli Bilişim Laboratuvarı kurulacağını söyledi.
Proje kapsamında “İstanbul Siber Güvenlik Acil Eylem Planı” da tanımladıklarını anlatan Metin, şöyle konuştu:
“Bu çerçevede, siber güvenliğe arzu ettiği kaynağı ayıramayan ama fonksiyon olarak önemli görev üstlenen, çok geniş bir kitleye hizmet veren belediye, devlet hastanesi ve devlet üniversiteleri ile başvuru sırasına göre kontenjan dahilinde anlaşmalar imzalanacak. Enformasyon teknolojileri yöneticilerine, uluslararası alanda kabul gören bilgi güvenliği yönetimi eğitimleri verilecek. Böylece kurumların siber güvenliklerini, daha kaliteli yönetmeleri sağlanacak. Merkez ile anlaşma yapan kurum ve kuruluşların internet sitelerine siber zafiyet testleri yapılacak ve siber güvenlik zaaflarının acil olarak iyileştirilmesine katkıda bulunulacak.”
Proje kapsamındaki kamu kuruluşlarına kontenjan dahilinde bu hizmetlerin bir defaya mahsus ücretsiz olarak verileceğini dile getiren Metin, “Bu kuruluşlar makul bir ücret karşılığında bu hizmeti merkezimizden düzenli olarak alabilirler. Çünkü merkezimiz bu hizmeti proje sürdürebilirliği göz önüne alınarak uzun yıllar boyunca ve kaliteli bir şekilde yapmayı hedeflemektedir.” dedi.
Siber güvenlik kampı gerçekleştirilecek
Metin, ilgisi olan öğrencilere siber güvenlik kampları düzenlemek istediklerini belirterek, bu kapsamda ilk kampı gelecek yılın ocak ayında gerçekleştirileceklerini söyledi.
Siber istihbaratın ve bu çerçevedeki iştiraklerin önemine de değinen Metin, “Siz, bünyenizde en yetenekli ve en yetkin siber güvenlik elemanlarını barındırsanız bile günümüzdeki gelişmiş saldırılar karşısında yetersiz kalabilirler. Bu yüzden dünyadaki siber istihbarat merkezleri ile temasta olmak bir zorunluluktur.” dedi.
Bu amaçla Londra, Japonya, Kanada ve Hindistan’da merkezleri olan bir firmanın, siber istihbarat ve sızma testleri konularında projede iştirakçi olarak yer aldığını belirten Metin, şunları kaydetti:
“Türk Standartları Enstitüsü de bilgi güvenliği yönetimi ve iş sürekliliği yönetimi konularında iştirakçi olarak yine projemizde yer alıyor. Projede iştirakçi olmasa da ücretsiz siber güvenlik kampı çerçevesinde sızma testleri konusunda bir firma da bizimle işbirliği içinde. Bu bağlamda proje vesilesiyle üniversite-sanayi işbirliği gerçekleştirmeye çalıştığımızı söyleyebiliriz.”