Seçim Öncesi Dijital Meydan Muharebesi

İnternet
Aslı Ortakmaç’ın yazısı Birilerinin Türkiye’deki siyasi parti liderlerine, meydanlarda kocaman sahneler kurup, halka seslenme döneminin sona erdiğini söylemesi gerekiyor! Haber e-posta yol...
EMOJİLE

Aslı Ortakmaç’ın yazısı

Birilerinin Türkiye’deki siyasi parti liderlerine, meydanlarda kocaman sahneler kurup, halka seslenme döneminin sona erdiğini söylemesi gerekiyor! Haber e-posta yoluyla da verilebilir ama parti liderlerinin hemen hepsi posta kutularına hiç bakmadığından mesajın hedefe ulaşmama riski yüksek. Facebook ya da Twitter’dan ulaşmak da pek mümkün görünmüyor. Zira Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce Twitter hesabıyla kendisinin değil, arkadaşlarının ilgilendiğini söylemişti. Facebook’ta da durum farklı sayılmaz. İsmini aradığınızda onlarca sayfa bulunsa da MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de facebook sayfası zaten yok. Twitter’ı ise sadece takipçilerine uzun cümlelerle seslenmek için tercih ediyor. Hiç retweet yapmadığına, kimseyi cevaplamadığına bakılırsa o da hesabına sık göz atmayanlardan. Şimdilik sesinizi duyabilecek tek parti lideri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu gibi görünüyor. Zira Kılıçdaroğlu her iki hesabını da aktif şekilde kullanıyor ve parti yetkililerinin verdiği bilgiye göre gelen mesajlarla bizzat kendisi ilgileniyor. Ama onun da meydanlardan vazgeçme gibi bir niyeti yok.

Diğer taraftan seçmen kitlesi içinde öyle bir grup var ki, onların da verecekleri karar için meydan meydan dolaşmaya niyetleri yok.12 Haziran’da ilk kez oy kullanma ehliyetini kazanan gençlerden söz ediyoruz. Üstelik 4 milyonu geçen sayılarıyla tüm yaş grupları arasında en kalabalık seçmen grubunu oluşturuyorlar. Veri analiz ve araştırma şirketi İksara’nın son seçim araştırmasına göre 18-24 yaş aralığındaki gençler de yine yüzde 17’lik oranla en geniş seçmen grubu. Peki siyasi partiler, belki de kaderlerini belirleyecek bu oyları kazanmak için yeni medyayı nasıl kullanmayı planlıyor? (Elbette yeni medyayı kullananlar sadece bu grup değil. Yaklaşık her üç seçmenden birisi 30 yaşının altında ve facebook üye sayısı 2009’da 10 milyonken, bugün 30 milyona ulaşmış durumda.)

İktidar partisinden başlayalım. Ak Parti’yle çalışan Arter Ajans yetkililerinin verdiği bilgiye göre bomba gibi bir seçim kampanyası geliyor. Ancak 12 Haziran’a 50 gün kalmışken, henüz bu kampanyayı herhangi bir dijital meydanda bulabilmek mümkün değil. Zira proje hâlâ partinin onayını bekliyor. Belki de son sözü söyleyecek olanların meydanlarda bağırmaktan sesi kısıldığından henüz partiden bir ses yok. Ak Parti Gençli Kolları Tanıtım ve Medya Birimi Başkanı Ömer Faruk Ünal, kampanyalarının “2023 Vizyonu”na odaklandığını söylüyor. Ne var ki şimdilik kampanyayla ilgili dijital medyada resmi bir oluşum görünmüyor. Ünal’a göre Ak Parti’nin çalışmalarını sadece kampanyaya indirgememek gerekiyor: “Dijital medyadaki faaliyetlerimiz iki yıldır gayet aktif biçimde devam ediyor. Vizyon 2023 ve seçim beyannamemizle ilgili bilgileri de bir hafta -10 güne kadar, önce Facebook ve Twitter üyelerine ve onlar üzerinden tüm ülkeye yayımlamayı planlıyoruz.” Seçim beyannamelerini 12 yıla yayılacak şekilde hazırladıklarını söyleyen Ünal, seçim stratejilerinde sosyal medyanın önemli yer tuttuğunu belirtse de tüm kampanyanın ana eksenini buradan yürütmeyeceklerini de ekliyor sözlerine: “İnternetin dışında kalan gençlerin sayısı diğerlerinden kat be kat fazla. Onlara ulaşmak için uygun araç neyse onu da kullanacağız.”

İksara’nın Araştırma Direktörü olan ve aynı zamanda NewYork Üniversitesi’nde araştırma ve istatistik dersleri veren Doç. Selçuk Şirin, Ak Parti’nin henüz dijital meydanlarda görünmemesini şöyle yorumluyor: “AK Parti gibi mesaj yönetimini ciddiye alan bir partinin hâlâ interneti ve sosyal network sitelerini niçin daha etkili kullanmadığını anlayamıyorum. AK Parti’nin  eski medya üzerinden mesaj iletmek konusunda bir kurumsal kültür handikapı mı var, merak ediyorum. Sanırım stratejileri halkın geniş bir kesiminin siyasi mesajları gazete ve televizyonlardan aldığı varsayımına dayanıyor.”

MHP ONLINE GÖNÜLLÜ TOPLUYOR
Ak Parti kampanya için start beklerken, MHP’nin dijital ortamda bir anda atağa kalktığını söyleyebiliriz. Partinin dijital gönüllülerine ilk seslenen sesi Devlet Bahçeli oldu. Bahçeli, 16 Mart’ta MHP’nin ilk resmi sosyal medya çıkartmasını Twitter aracılığıyla yaklaşık 43 bin 500 takipçisine anons etti: sesverturkiye.com.tr.  Ardından seçim kampanyalarından sorumlu Vidu Media’dan Gökhan Özcan’ın ifadesiyle “18 Mart günü Cuma namazına müteakiben” site yayına girdi ve kısa sürede 13 bine yakın gönüllü kampanyanın Facebook sayfasını beğenerek, liderlerinin çağrısını cevapsız bırakmadı. Bahçeli Twitter hesabından, partinin tabanı dışında tüm ülke halkını MHP için gönüllü olmak üzere siteye davet etmeyi ihmal etmiyor. İsteyenlerin on-line form doldurarak gönüllü oldukları sosyal medya kampanyası, bu yönüyle Obama’nın 2008’deki seçim stratejisini andırıyor. Özcan ayrıca kampanya kapsamında  Facebook ve Google da dahil toplam 550 milyon gösterimlik bir ilan çalışması da hazırladıklarını belirtiyor.

İlan demişken, sıra geldi Türk siyasi partileri arasında hem konvansiyonel hem de yeni medyada seçim kampanyasına ilk start veren partiye, CHP’ye. Unutmadan belirtelim, bünyesinde internet ve sosyal medya birimi kuran ilk parti CHP. Meşhur 13. kattaki uzun beyin fırtınalarının ilk değişim rüzgarıyla partinin resmi web sitesi ‘chp.gov.tr’çehre değiştirdi. Söz konusu birimin sorumlusu Bora Buyruk’un ifadesiyle, site interaktif bir portala dönüştü. “Tabii, kurumsal ağırlığını da koruyarak…” Seçim kampanyası kapsamında yer alan herkesicinchp.com ve seffafsayfa.org adreslerine erişim sağlayan portalın nasıl konumlanacağını Buyruk şöyle anlatıyor: “İnsanların sadece bilgi alıp, haber okuduğu değil, kendi yorumlarını yapabildiği, katılabildiği, daha samimi, siyasetin o kurumsal soğuk yüzünden uzak, daha çok sıcak iletişim için merkez noktası olmasını hedefliyoruz.” Geçen günlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, internet ortamında katılımcılarla bir araya gelip, canlı yayında soruları yanıtladığı seffafsayfa.org, özellikle dikkate değer. Doç Şirin, “sitenin Facebook, Twitter, Friendfeed ile entegre bir mesaj panosu var ki ben Obama’nın 2008′deki kampanyasında bile böyle bir şey görmedim” diyor. CHP’nin ilk kez oy kullanacak seçmenler başta olmak üzere gençlere yönelik hazırladığı bir diğer projesi ise “Gence Artı” ismini taşıyor. Bu projenin dijital ortamdaki adresi olan ‘’gencearti.com’ da işsiz gençlere yönelik eğitim videolarından, on-line psikolog desteğine kadar pek çok hizmet bulmak mümkün. Bu arada parti liderleri arasında Twitter hesabını en yoğun kullanan lider de sanırız Kılıçdaroğlu. Öyle ki, 130 bine yaklaşan takipçisiyle, dünyanın en çok takip edilen siyasi parti liderleri arasında yer alıyor.

Bir yanda önceliği hâlâ geleneksel medyadan yana kullanan iktidar partisi, diğer tarafta Türkiye’de ilk defa yeni medyaya şans veren bir strateji yürüten ana muhalefet partisi. Seçim tablosuna bir de bu açıdan bakarsak belki de 12 Haziran’da sandıklar, Doç. Şirin’in deyimiyle “eski medya ile yeni medyanın çarpışması”na sahne olacak.

Yenimedyaduzeni.com