Tayland’ın güneyinde yer alan Songkhla’daki ormanlık alanda altı Rohingya Müslümanı ve Bangladeşli göçmene ait olduğu belirtilen ceset kalıntıları bulundu.
Bölgedeki arama sırasında polis ve askerlerin yanında yer alan imam Abdullah Ceydi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aramada altı ceset kalıntısının daha bulunmasıyla bölgede topraktan çıkarılan Bangladeşli göçmen ve Rohingya Müslümanlarına ait ceset sayısının 32’ye yükseldiğini söyledi.
Ceydi, ceset kalıntılarının iki erkek ve dört kadına ait olduğunu, kalıntıların incelenmek üzere Songkhla Hastanesi’ne götürüldüğünü belirtti.
Polis yetkilisi Chakthip Chaijinda ise yerel medyaya yaptığı açıklamada, polisin birkaç gün önce bulunan gizli kamptaki Rohingya Müslümanlarının öldürülmesinden sorumlu tutulan Supoj Muensew isimli bir kişinin peşinde olduğunu belirtti.
Malezyalı bir kişi, geçen hafta Songkhla eyaletinin Sadao bölgesinde gizli bir çalışma kampını fark ederek polise haber vermiş, yapılan aramalarda 32 mezar bulunmuştu. Polis, bu mezarlarda 26 Rohingya Müslümanına ait ceset kalıntıları olduğunu tespit etmişti.
Myanmar’da Haziran 2012’de patlak veren Müslümanlara yönelik şiddet olayları nedeniyle bu ülkede yaşayan on binlerce Rohingya Müslümanı, iş bulma hayaliyle Malezya’ya geçebilmek için insan tacirlerinin yardımıyla Tayland’a kaçmıştı. Rohingya Müslümanlarının büyük bölümü, Tayland kıyılarına deniz yoluyla ulaşmıştı.
Tayland’ın güneyinde ormanlık bölgede insan tacirleri tarafından zorla gizli kamplarda tutulan çok sayıda Rohingya Müslümanı bulunmuştu. Tayland hükümeti ay başında yaklaşık bir milyon göçmen işçinin kayıt altına alındığını açıklamıştı.
Myanmar’da 1982’de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Rohingya Müslümanları “devletsiz” sayılıyor. Birleşmiş Milletler tarafından “eziyet gören dini azınlık” olarak kabul edilen Rohingya Müslümanları, ülkenin batısındaki Rakhine (Arakan) eyaletinde derme çatma kamplarda yaşıyor.
Rohingya Müslümanları, sadece kendileri için uygulanan bazı kısıtlamalara maruz kalıyor. Resmen evlenmelerine olanak tanınmayan Rohingya çiftlerine sadece iki çocuk için izin veriliyor. Doğan çocuklar için ise doğum belgesi düzenlenmiyor.
İnsan hakları örgütleri, Rohingya Müslümanlarının hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kaldığına dikkati çekiyor. 2012’de eyalette Budistler tarafından düzenlenen saldırılarda çoğu Müslüman yaklaşık 280 kişi yaşamını yitirmişti. Yüzlerce ev ve iş yerinin ateşe verildiği çatışmalar yüzünden binlerce kişi, bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı. Her yıl binlerce Rohingya Müslümanı, Arakan’dan kaçıp teknelerle başka ülkelere gitmeye çalışıyor.