Mülakatlara Artık Robotlar Girecek

İnternet
Boğaziçi Üniversitesi’nden yapılan yazılı açıklamada uygulamaya ilişkin görüşlerine yer verilen Yazılım  Mühendisliği Yüksek Lisans Programı Koordinatörü Prof. Dr. Ufuk Çağlayan işe alım uz...
EMOJİLE

Boğaziçi Üniversitesi’nden yapılan yazılı açıklamada uygulamaya ilişkin görüşlerine yer verilen Yazılım  Mühendisliği Yüksek Lisans Programı Koordinatörü Prof. Dr. Ufuk Çağlayan işe alım uzmanları için geliştirilen  yapay zekalı mülakat asistanının üniversitelerden büyük ilgi gördüğünü, Web üzerinde mülakat yapan ”HRbot”un,  dünyadaki ilk uygulama olduğunu belirtti.

Çağlayan, ”HRbot”un, Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Yazılım Mühendisliği Yüksek Lisans  Programı Güz 2009 mülakatlarında test amaçlı kullanıldığını, işe alım ve 360 derece performans değerlendirme  mülakatları için tasarlanan HRbot’un, daha çok Yazılım Mühendisliği Yüksek Lisans Programı mülakatlarına göre  uyarlandığını vurguladı.

Öğrenci adayları için yüz yüze görüşme öncesi simülasyon niteliği taşıyan mülakatta HRbot’un, adaydan aldığı  yanıta göre sorularını belirlediğini ve adayların yanıtlarını düzenli bir rapor haline getirdiğini belirten Çağlayan, öğrenci adayları ile HRbot aracılığıyla yapılan görüşmelerin detaylı bir rapor halinde elektronik  ortamda olmasının, kısa sürede daha fazla öğrenci adayını tanımalarını sağladığını kaydetti.

Boğaziçi Üniversitesi‘ne yapay zeka çalışmaları konusunda destek veren HiperaktİK‘in Kurucu Ortağı Tuğba Avcı da  açıklamada, görüşmeler için 500’ün üzerinde soru hazırlandığını, bu sorulardan öğrenci adayının verdiği  yanıtlara göre yaklaşık 30 sorunun çıktığını, adayların istediği yer ve zamanda yaklaşık 15-25 dakika arasında  internet üzerinden mülakatlarının tamamladığını belirtti.

Avcı, yüz yüze görüşme öncesi mülakat heyecanını da bastıran adayların yüzde 80’inin görüşme sonunda kendilerini  iyi ifade ettiklerini, HRbot’un elemek için değil tanımak için tasarlandığını belirterek, şunları kaydetti:

”HRbot, tıpkı bir insan gibi diyalog kurarak adaydan aldığı yanıta göre yeni sorusunu belirliyor. Her soruya  belirlenmiş süre içinde yanıt verilmesi gerekiyor. Böylece, gerçek bir mülakatta olduğu gibi adayın kendini  doğru ve kendi cümleleri ile ifade etmesini sağlıyor. Görüşme sonucunda kapsamlı görüşme raporları veriyor.

Görüşme boyunca aldığı yanıtları, mülakat raporu haline getiren HRbot, süreci elektronik ortamda kaydediyor.  Böylece görüşme yapılan tüm adayların form ve raporları arasında arama, filtreleme gibi işlemler  yapılabiliyor.”

Avcı, Bir işe alım mülakatında ortalama 40 soru soran HRbot’un, adayın deneyim, pozisyon, eğitim bilgilerine  göre 3-7 bin arasında soru bulunan bir veritabanından sorularını seçtiğini, mülakatın adayın deneyimine bağlı  olarak gerçek hayatta olduğu gibi 15-45 dakika arasında sürdüğünü, bir günde binlerce görüşmenin yapılabildiğini
belirtti.

HRbot’un tıpkı insan gibi diyalog kurarak gerçek yetkinlik mülakatlarını simüle ettiğini belirten Avcı, her  durumda bu raporları inceleyip doğru adayı seçmek için ”insana” ihtiyaç duyan HRbot‘un insan kaynakları  uzmanlarının yapay zekalı asistanı olarak tanımlanabileceğini kaydetti.