Merak ettiniz mi, verileriniz nerede saklanıyor?

İnternet
Saniyede milyarlarca petabyte verinin döndüğü internet çağında, bu verilere nasıl eriştiğinizi ve bu verilerin nerede saklandığını hiç merak ettiniz mi? Bize göre evet, merak ediyorsunuz, sıkı durun a...
EMOJİLE

Saniyede milyarlarca petabyte verinin döndüğü internet çağında, bu verilere nasıl eriştiğinizi ve bu verilerin nerede saklandığını hiç merak ettiniz mi? Bize göre evet, merak ediyorsunuz, sıkı durun açıklayacağız ama öncelikle kafanızda canlandırmanız için basitçe anlatacağız,

Mesela ofis ortamınızı düşünün bir muhasebe programınız var ve aynı ağa bağlı diğer bilgisayar ortak bir programa erişiyor ve veri işleme yapabiliyorsunuz, ortak dosyalar kullanabiliyorsunuz. Şimdi bakış açınızı biraz genişletin ve ofis ortamını mahalle olarak düşünün ve mahallenizde ki telekoma ait dağıtım panosuna her birinizin evinden kablolar giriyor ve ana switch o dağıtım kutusu olduğunu düşünün, şimdi yaşadığınız ilçeyi, sonra şehri, sonra ülkeyi düşünün, kablolar ile birbirine bağlı büyük bir ağ ve ağa bağlı sunucu bilgisayarlar. Ağa bağlı istemcilere ziyaretçi, bu ağda veri sunan bilgisayarlara ise sunucu adı veriliyor.

İstemci ziyaret etmek istediği siteyi internet tarayıcısına yazıyor ve girmek istiyor, tam bu noktada hosting firmasının sunucusuna erişiyor ve sunucu ziyaretçiye sakladığı ve yayınladığı siteyi iletiyor.

Biraz daha büyük sitelerde ve uygulamalarda cloud server / bulut sunucu üzerinden servis ediliyor, mesela online çalışan muhasebe uygulamaları veya iş yönetim veya şirket içi mesajlaşma sistemleri örnek verilebilir.

Daha büyük site, portal ve uygulamalarda dedicated server / kiralık sunucu servislerinden faydalanan siteler ziyaretçilere sunulmakta, hız ve altyapı ziyaretçi yoğunluğuna göre ayarlanmaktadır. Bu sunucuların mülkiyeti hosting firmasına ait olur, siz donanımı kiralar, üzerinde çalışacak işletim sistemini kendi projenize göre belirler ve ayarlarını yapar kullanırsınız. Tek başınıza tamamen size ait kaynakları kullanır ve kimseyle paylaşmazsınız.

Tüm bu veriler, datacenter adı verilen veri merkezlerinde 7/24 çalışmaya göre tasarlanmış, endüstri standartı sunucular ile sağlanmaktadır, bu sunucular enerji yedekliliği olan, internet yedekliliği olan, çeşitli güvenlik, kartlı giriş, yangın söndürme sistemleri ve sürekli girişi çıkışı izlenen operasyonel merkezlerden yönetilir ve profesyonel bir kadro barındırır.

Elektrik altyapısı için ayrı, internet altyapısı için ayrı, donanım için ayrı, müşteri desteği için ayrı ayrı personel grupları vardır ve tüm hareketler kayıt altına alır, müşterilerin verileri her zaman önemlidir, dolayısıyla tabiri caizse elinizi kolunuzu sallayarak mağazaya girer gibi bu alanlara giremez ve göremezsiniz. 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107