Liselilerden Su Tasarruf Robotu

İnternet
Zonguldak’ta lise öğrencilerinin yaptığı ve ”eğitim robotu” adını verdiği musluğa bağlanan sistem, uzun süre açık kalan suyu önce azaltıyor, uyarıda bulunmasının ardından da otomatik...
EMOJİLE

Zonguldak’ta lise öğrencilerinin yaptığı ve ”eğitim robotu” adını verdiği musluğa bağlanan sistem, uzun süre açık kalan suyu önce azaltıyor, uyarıda bulunmasının ardından da otomatik kesiyor.

Zonguldak Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Ar-Ge Robot Ekibi, okul öncesi ve ilköğretime yeni başlayan öğrencilere suyu daha verimli kullanma alışkanlığı kazandırılmasına yönelik ”eğitim robotu’‘ adını verdikleri sistemi geliştirdi.

Lavabonun arkasına yerleştirilen 1 metre 85 santimetre uzunluğundaki ve 40 santimetre genişliğinde ahşap platformdaki elektronik sistemde bulunan mikro denetleyici, borulardan geçen suyun miktarını ölçerek değerlendiriyor.

Uygun miktarda su kullanımı oranında olumlu uyarı veren sistem, fazla kullanımda ise musluğun kısılmasını isteyerek bir süre sonra suyu otomatik kapatıyor.

Ar-Ge Robot Ekibi öğrencisi Özgür Abalı, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2 arkadaşıyla sistemi oluşturduklarını, ahşap platform üzerindeki lavabo aynasına koydukları ekran sayesinde de sistemi kullananların görsel ve sesli uyarıldığını söyledi.

Ekranda uyarıda bulunacak karakteri çizgi film kahramanı ”Tweety” olarak belirlediklerini anlatan Abalı, şöyle konuştu:

”Normal su kullanımında aynada gülen bir çizgi film karakteri beliyor ve lavabo yeşil renkte aydınlatılıyor. Sözlü olarak da ‘sağlıklı yaşam için ellerini yıkamaya hoş geldin’ ifadelerini kullanıyor. Musluk biraz fazla açıldığında lavabo sarı renkte aydınlatılarak, suyun azaltılması uyarısında bulunuluyor. Sistem, su daha fazla kullanıldığında lavaboyu kırmızı renkte aydınlatarak, musluğun kapatılmasını istiyor. Çizgi film karakteri kızan bir yüz ifadesine bürünerek, bir süre sonra su otomatik kesiyor.”

Yaklaşık 200 lira maliyeti olan sistemin geliştirmeye ve dil seçenekleri eklemeye uygun olduğunu kaydeden Abalı, ”Eğitim robotumuz 7 gün 24 saat bıkmadan suyun nasıl tasarruflu kullanılacağını öğretir. İlave sensör ve programla yaş grupları algılanarak ona göre hitapta bulunulabilir” dedi.