Korsan Yazılım İstilası

İnternet
    2008 yılında korsan yazılım kullanımının Türk yazılım sektörüne verdiği zarar, bir önceki yıla göre yüzde 27 artarak 468 milyon dolar’a ulaştı International Data Corporation (IDC) ...
EMOJİLE

 

 

2008 yılında korsan yazılım kullanımının Türk yazılım sektörüne verdiği zarar, bir önceki yıla göre yüzde 27 artarak 468 milyon dolar’a ulaştı

International Data Corporation (IDC) tarafından her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen Korsan Yazılım Araştırması’nın 2008 yılı sonuçlarına göre Türkiye’de korsan yazılım kullanımı 2007 yılına göre 1 puan azalarak, yüzde 65’ten 64’e geriledi.
Bu gelişmeye rağmen, 2008 yılında korsan yazılım kullanımının Türk yazılım sektörüne verdiği zarar, bir önceki yıla göre yüzde 27 artarak 468 milyon dolar’a ulaştı. Katlanarak büyümeye devam eden bu zarar, 2004 yılında 182 milyon dolar, 2007’de de 365 milyon dolar olarak gerçekleşmişti.

IDC tarafından, global yazılım sektörünün temsilcisi Business Software Alliance (BSA) adına dünya çapında 110 ülkede gerçekleştirilen araştırmaya göre; 2008 yılında korsan yazılım kullanımı 36 ülkede sabit kalırken, 57 ülkede geriledi, 16 ülkede ise artış gösterdi. Çin, Hindistan ve Brezilya gibi ülkelerde kullanılan kişisel bilgisayar sayısının hızla artmasına paralel olarak genel olarak düşüş eğiliminde olan korsan yazılım kullanım oranı, dünya genelinde 3 puanlık artış göstererek yılı yüzde 41 ile tamamladı. Korsan yazılım kullanımının, global yazılım sektörüne olan maliyeti ise bir önceki yıla göre yüzde 11’lik artarak, 53 milyar dolar’ı geçti.

2008 yılında korsan kullanım oranının en yüksek olduğu bölge yüzde 66 ile Orta ve Doğu Avrupa olurken, korsan kullanımı oranı en yüksek olan ülke ise yüzde 95 ile Gürcistan oldu. Gürcistan’ı yüzde 92 ile Ermenistan ve Zimbabve, yüzde 90 ile Azerbaycan ve Moldova takip etti. Lüksemburg yüzde 21’lik korsan kullanımı ile Avrupa ve dünyanın korsan kullanımı en düşük olan ülkelerinin başında yer alırken, bu ülkeyi yüzde 24 ile Avusturya ve yüzde 25 ile Belçika, Danimarka, İsveç ve İsviçre takip etti.

2003 yılından bu yana 110 ayrı ülkede yayınlanan bu araştırmaya göre, korsan yazılım kullanımını aşağı çekmek için devlet nezdinde kararlılık ve planlı çalışma gerekiyor. Devlet ile sektörün bu çalışmayı etkili bir şekilde gerçekleştirdiği ülkelerin başında ise Rusya ve Yunanistan geliyor. Bir senede 5 puan, altı senede de 19 puanlık düşüşle korsan yazılım kullanım oranının yüzde 68’e gerilediği Rusya en çok ilerleme kaydeden ülke olurken, Yunanistan’da da korsan yazılım kullanımı 4 senede yüzde 62’den yüzde 57’ye geriledi. Hızla ekonominin yeni gözbebeği haline gelen Polonya’da ise bu oran 4 sene içinde yüzde 59’dan 56’ya indi.

BSA Türkiye Genel Koordinatörü Elçim Barkay, araştırma sonuçları ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Ekonomide büyük yaralar açan, yabancı sermaye girişine ve Türkiye’de yatırımın önünde engel teşkil eden, AB üyelik kriterlerinin de ana maddelerden biri olan korsan kullanımının aşağı çekilmesi için planlı ve kararlı hareket etmek büyük önem taşımaktadır. Bu rapor, Türkiye’nin yazılım korsanlığına karşı yürüttüğü mücadelede kararlı adımlarla ilerlemesi gerektiğinin ve korsan kullanım oranını daha da fazla düşürmek için yapılacak daha yapacak çok iş olduğunun bir göstergesidir. Tüm dünyada ekonomik belirsizliklerin yaşandığı bu dönemde, şirketlerin korsan yazılım kullanmaları, öncelikle bilgi güvenliğini tehlikeye atmaları ve yasal olarak da büyük cezai yaptırımları göze almaları anlamına gelmektedir. Ayrıca, korsan yazılım kullanımına devam edenler kendi işlerine zarar vermenin yanı sıra yerel ve global ekonomide büyük zararlara da yol açmaktadır" dedi.
2003 yılından 2008’e yılına kadar olan dönemde Türkiye’deki korsan yazılım kullanım oranı yüzde 64 ile yüzde 66 arasında gerçekleşen küçük değişikliklerle sabit bir seyir sürdürdü.
2003 ve 2004 senelerinde lisanssız yazılım kullanım oranı yüzde 66 olarak gerçekleşirken bu oran, bilinçlendirme kampanyaları ve hukuki yaptırımlar sayesinde 2005’te yüzde 65’e 2006’da da yüzde 64’e geriledi. 2007’de tersine dönen düşüş trendi yılın yüzde 65’lik bir oran ile tamamlanmasına neden oldu. 2008’de ise bu oran, BSA Türkiye’nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleştirdiği 3 Maymun Kampanyası gibi çalışmalar sayesinde yüzde 64’e geriledi.

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107