Kendi kitabınızın yayıncısı olmak ister misiniz?

İnternet
Deniz Ergürel’in haberi Teknoloji devi Apple ve yayıncılık devi Amazon, kendi kitabını yazmak ve yayınlamak isteyen kullanıcılar için ücretsiz araçlar sunuyor. Artık kitabınızı hem yazıp hem de ...
EMOJİLE

Deniz Ergürel’in haberi

Teknoloji devi Apple ve yayıncılık devi Amazon, kendi kitabını yazmak ve yayınlamak isteyen kullanıcılar için ücretsiz araçlar sunuyor. Artık kitabınızı hem yazıp hem de satışa sunabilirsiniz.
Apple, geçtiğimiz hafta iBooks Author adlı yeni bir uygulamanın tanıtımını yaptı. Mac bilgisayarlar için dizayn edilmiş bu özel uygulama ile artık herkes bir kitap yayıncısı olabilir. iPad için dijital kitap hazırlamaya yardımcı olan bu uygulama App Store’dan indirilebiliyor ve üstelik ücretsiz.

Türkçe desteği de olan iBooks Author ile hazır kalıplar kullanılarak, zengin multimedya içerikli interaktif kitaplar hazırlamak mümkün. Sürükle ve bırak yöntemiyle kitaplara kolayca video, ses, resim dosyaları ile interaktif bir önsöz eklenebiliyor. JavaScript ve HTML5 kodlarını da destekleyen uygulama ile hazırlanan kitaplar PDF, Text ve iBooks olmak üzere üç farklı formatta kaydedilebiliyor. Uygulamanın bir diğer önemli özelliği iPad üzerinden ön izleme yapmaya imkân vermesi. Böylece hazırlanan kitabın son hali anında iPad ekranından kontrol edilebiliyor.

Para da kazanabilirsiniz

iBooks Author’un kuşkusuz en ilginç özelliği, bireysel kullanıcıların kendi zevklerine göre kolayca bir kitap hazırlayıp bunu bir yayıncı gibi dağıtabilmesi. Hatta bu yayınlardan para kazanmak bile mümkün.

Bu uygulama ile hazırlanan kitaplar ücretli olarak sadece iBookstore üzerinden satılabiliyor. Bu platform üzerinden yapılan satışlarda kitapların fiyatı 14,99 USD’yi geçemiyor. Apple ise kitap satış ücretinin yüzde 30’unu komisyon olarak alıyor. Kitabını ücretsiz dağıtmak isteyenler ise başka platformları kullanmakta serbest.

Kimlerin ilgisini çekebilir?

Ders notlarını paylaşmak isteyen öğretmenler, öğrenciler, fotoğraf sanatçıları, yazarlar, şairler, grafikerler, karikatüristler… Kısacası bir fikri olan ve bu fikrini dijital kitaba döküp tüm dünya ile paylaşmak isteyen herkes!

Eleştiriler de var

iBooks Author ile hazırlanan interaktif yayınların şimdilik sadece iPad cihazlarında okunabilmesi geniş kitlelere yayınlarını ulaştırmak isteyenler için önemli bir dezavantaj olarak duruyor. Bu uygulama ile hazırlanan kitaplar henüz iPhone cihazlarında bile okunamıyor.

Üretilen eserlerin sadece iBookstore’da satılabilmesi, bu ürünlerin satılabilmesi için Apple’ın onayından geçmesi ve onay için gereken kriterlerin belirsizliği ise bazı kullanıcıların tepkisini çekmiş durumda.

Amazon’dan benzer bir servis

Online kitap satışı dendiğinde akla gelen en büyük şirketlerden biri olan Amazon da kullanıcıların kendi kitaplarını yayınlamaları için gereken servislere sahip. ‘Kindle Direct Publishing’ ve ‘Create Space’ adlı servisler aracılığıyla kullanıcılar kendi kitaplarını hazırlayıp satışa sunabiliyorlar.

Kindle Direct Publishing servisi ile hazırlanan kitaplar, Amazon Kindle mağazasında dijital formatta satılabiliyor. Burada satılan dijital kitaplar hem Kindle araçlarında hem de iPad, iPhone, iPod touch, PC, Mac, BlackBerry ve Android cihazları gibi farklı platformlarda okunabiliyor. Daha fazla bilgi için https://kdp.amazon.com adresini inceleyebilirsiniz.

Create Space servisi ile isterseniz kitabınızı fiziki olarak bastırabilirsiniz. Üstelik bunun için önceden sayısız kitap bastırmanıza da gerek yok. Bir kişi kitabınızı almak istediğinde basılıp satışa hazır hale getiriliyor. Kitabın yanında DVD, CD, video ve Amazon MP3 gibi farklı ürünler için de bu servisi kullanmak mümkün. Üyelik gerektiren bu sistem hakkında daha fazla bilgi almak için https://www.createspace.com adresini ziyaret edebilirsiniz. e-mail: ergurel.deniz@gmail.com Twitter: @denizergurel

Yazılı, sesli ve görüntülü ders notu

Apple’ın tanıtımını yaptığı bir diğer önemli servis iTunes University. Bu servisle iPhone, iPad ve iPod Touch cihazları üzerinden yazılı, sesli ve görüntülü ders notlarına ulaşmak mümkün. Derslerin düzenli olarak güncellenebildiği bu serviste Stanford, Yale, Oxford, UC Berkeley, MoMA, New York Halk Kütüphanesi gibi uluslararası kurumların dersleri ücretsiz olarak takip edilebiliyor. iTunes University üzerinde şu anda 26 ülkeden birçok eğitim kurumu ücretsiz ders imkânı sunuyor. Maalesef bu ülkeler arasında henüz Türkiye yok. Ama Türk üniversiteleri gerekli girişimleri yaparsa neden olmasın? Detaylı bilgi için: http://www.apple.com/education/itunes-u/ ve https://eduapp.apple.com/

Zaman