Instagram‘ın hayatımıza soktuğu ve son dönemlerde tüm sosyal ağları etkisi altına alan selfie akımı, Selfiecity adı verilen yeni bir projeye konu oldu. Sosyalmedya.co’nun haberine göre selfiecity, selfie’leri bilimsel yönden inceleyerek Instagram’dan çektiği büyük verilerle bunların dünyanın beş büyük şehirdeki veri haritasını çiziyor.
Selfiecity’nin ortaya koyduğu veriler Instagram’da #selfie hashtag’i altında 79 milyondan fazla fotoğraf paylaşıldığını gösteriyor. Üstelik bunlara #selfies (7 milyon fotoğraf), #selfienation (1 milyon fotoğraf), #selfiesfordays (400 bin fotoğraf) gibi hashtag’ler dahil değil. Ancak bu kadar yüksek selfie adı altında paylaşım olmasına rağmen Selfiecity Instragram’daki %3 ile %5 oranındaki fotoğrafların tam olarak selfie kategorisine girdiğini söylüyor.
Lev Manovich ve ekibinin hayata geçirdiği proje Instagram verilerini kafa pozisyonu, duygusal ifadeler, yaş ve cinsiyet gibi görsel ipuçlarıyla birlikte değerlendiriyor. Böylelikle selfie’lerin her kültürde nasıl farklılaştığını ortaya çıkarmaya çalışan araştırma böylelikle selfie kültürü üzerine en geniş kapsamlı sosyal ve bilimsel araştırmaya imza atmış oluyor.
Selfiecity, araştırmasında New York, Berlin, Bangkok, Moskova ve Sao Paolo’da 4 Aralık-12 Aralık 2013 arasında çekilmiş 20 bin ile 30 bin arası selfie’yi ele almış. Araştırma sonuçları her ne kadar bu beş büyük şehri kapsa da genel olarak dünya üzerindeki selfie kültürünü anlamak için de yeterince ipucu taşıyor.
Araştırmadan çıkan sonuçların en belirginlerine baktığımızda ise kadınların erkeklerden daha fazla selfie çektiği ve örneğin Moskova’da selfie çeken kadınların erkeklere oranının %80 olduğu ortaya çıkıyor. Ancak ilginç bir şekilde yaş ortalaması arttığında yani 40 yaşının üstündekilerde selfie çeken erkeklerin oranı kadınları geçiyor.
Selfie’lerdeki kafa duruşlarını da inceleyen araştırma kadınların çektiği selfie’lerde kafayı eğik tutma eğiliminin oldukça yüksek olduğunu tespit etmiş durumda. Selfie’lerin mod analizinde ise Bangkok ve Sao Paola’daki kişilerin daha fazla gülümsediği ve buralardaki kişilerin Moskova’dakilere nazaran daha mutlu olduğu sonucu ortaya çıkıyor.
Selfie’ler aracılığıyla toplum ve kültürlerin analizini sunan Selfiecity aynı zamanda Instagram’daki büyük verinin önemini ortaya koymasıyla da ayrı bir önem taşıyor. Bu bulgularla da yetinmeyen proje, her şehre ait selfie verilerini mikro haritalar üzerinde gösteriyor. Aşağıdan bu beş şehrin selfie haritasını inceleyebilirsiniz.