İnternette siber saldırılar uluslararası gündem maddeleri arasında yer alırken, bazı ülkeler kendi vatandaşlarını daha yakından takip etmek ve gözetlemek için interneti sonuna kadar kullanıyor.
İnternet özgürlüğü ile ilgili çalışmalarıyla tanınan uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (STG) örgütü tarafından hazırlanan ve dünyada internette en sıkı takip ve gözetleme yapan ülkelerin listelendiği "İnternet Düşmanları" raporu yayınlandı.
STG örgütü tarafından yayınlanan raporda dünyada kendi vatandaşlarına en çok takip, izleme ve gözetleme yapan ülkeler Çin, İran, Suriye, Bahreyn ve Vietnam olarak sıralanırken, ayrıca izleme işini yüklenen 5 ayrı şirketin ismi de kamuoyuna açıklandı.
-"Çin’de internete kimlik numarasıyla giriliyor"
Rapora göre, 564 milyon kişinin internet kullandığı Çin-de, internet servis sağlayıcılarının neredeyse tamamı devletle, dolayısıyla da Komünist Parti ile alakalı. Ülkede her kullanıcı sabit bir IP adresine sahip. İnternete girmek isteyenler, kimlik numaralarını yazmadan internete giriş yapamıyor. Bu sistemle, kullanıcının internet ortamında yaptığı işlemler o kişinin IP adresiyle kayıt altına alınıyor. İnternet sitesinde, Çin hükümetinin tüm kullanıcıları izlediği vurgulandı.
Raporda ülkede, Tunus, Mısır gibi halk ayaklanmalarının olduğu ülkelerin isimlerinin sansürlendiğine yer verildi.
Örgüt, Çin tarihinde ilk defa Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen, insan hakları savunucusu Çinli aktivist Liu Xiaobo ülkede daha çok özürlük olması konulu yazılarından dolayı 11 yıldır hapishanede bulunuyor. Devletin uyguladığı filtreleme kapsamında, Xiaboo-nun ismi de sansürlü kelimeler arasında yer alıyor. Hükümlü aktiviste destek veren 40 kişi de aynı sebepten dolayı cezaevinde yatıyor.
Raporda, Çin’de insanların özgürce yazı yazabilecekleri ve veri paylaşabilecekleri ‘blog’ sitelerinin kapatıldığına, daha önce yazı ve veri paylaşımı yapan birçok yazarın tutuklandığına yer verilirken, halen 30 gazeteci ve 69 internet kullanıcısının cezaevinde tutuklu bulunduğunun altı çizildi.
Öte yandan Çin’de Sincan bölgesinde yaşayan Uygur Türkleri ve ülkedeki Tibet kökenli vatandaşlara katı yaptırımların uygulandığı, bu bölgelerde, hükümetin özel filtreleme sistemi kullandığı ve Doğu Türkistan’ın bağımsızlığıyla ilgili tüm sitelerin engellendiği bildirildi.
-"İran’da ‘demokrasi’ aramak yasak"
İran’da 28 milyon internet kullanıcısı olduğu belirtilen raporda, ülkenin, dünyada internet hızı sıralamasında 176. sırada olmasına rağmen en çok internet kullanan ülkeler arasında 16. sırada olmasına dikkat çekildi.
İran hükümetinin internet kullanıcılarını tamamen kontrol etmek istediğine vurgu yapılarak, ülkenin kendine has filtreleme sistemi kullandığı, halkın, Suriye, Mısır, Tunus gibi ülkelerden etkilenerek ayaklanmaması için bu ülkelerin ismi ve ‘demokrasi’ kelimesinin sansürlü olduğu belirtildi.
Rapora göre ülkede herhangi bir toplumsal sıkıntı sezildiğinde, internet hızı daha da yavaşlatılıp, telefon hatları kesintiye uğratılıyor.
İran hükümetince denetimleri artırmak için "siber ordu" kurulduğu iddiasını öne süren gazeteciler örgütü, ülkenin yerli üretim bir filtreleme sistemi geliştirerek, sansüre uymayanlara ceza keseceğini iddia etti. Örgüt ayrıca, filtre kaldırıcı programların satışının da ülkede durdurulduğuna değindi.
-"Suriye’deki her internet kullanıcısı izleniyor"-
Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü raporunda, Suriye-deki 5 milyon internet kullanıcısının tamamen hükümet kontrolünde bulunduğuna yer verilerek, halen devam etmekte olan direnişlere sebep olduğu için -blog- siteleri ve -Facebook- gibi sosyal paylaşım sitelerinin de kapatıldığına dikkat çekildi.
Beşşar Esed-ın eşi Esma Esed’in de daha önceden "Facebook" hesabı olduğu hatırlatılan raporda, "Youtube" ve "Wikipedia Arab" sitelerinin de 2007 yılından beri engellendiğine yer verildi.
Raporda ayrıca bazı halk hareketlerinin yaşandığı Bahreyn ile ekonomik ve siyasi anlamda geçiş süreci devam eden Vietnam’a da özel bölüm ayrıldı.
-İnternet gözetleyicisi şirketlere de yer verildi-
Gazeteciler örgütü, internet kullanıcılarını takip etmek, izlemek amacıyla teknolojik donanım satan veya servis sağlayan 5 farklı şirketi de bu yıl "internet Düşmanları" listesine dahil etti. İnternet şirketlerinin Libya’da Kaddafi için internet casusluğu programı hazırlamaktan, bazı Körfez ülkelerine gözetleme donanımları vermeye kadar çeşitli faaliyet içerisinde yer aldığı tespiti yapıldı.
AA