iPad ABD’de Satışta

İnternet
Dünyanın en önemli teknoloji şirketlerinden Apple, iPod ve iPhone’dan sonra bu kez de iPad ile ezber bozmaya hazırlanıyor. 27 Ocak’ta Apple‘ın ‘kahraman’ CEO’su Ste...
EMOJİLE

Dünyanın en önemli teknoloji şirketlerinden Apple, iPod ve iPhone’dan sonra bu kez de iPad ile ezber bozmaya hazırlanıyor. 27 Ocak’ta Apple‘ın ‘kahraman’ CEO’su Steve Jobs tarafından bizzat lansmanı yapılan ürün sadece ABD’de değil bütün dünyada büyük merakla bekleniyor.

Fakat en azından Amerikalıların merakı bugün sona eriyor. Bugünden itibaren ABD’de satışa çıkan iPad’in 27 Nisan’da da Avrupa’da satışa çıkacağı belirtiliyor. Türk kullanıcısının ise ne zaman iPad ile tanışacağı ise henüz cevapsız. ABD’de ilk etapta WiFi destekli model satışa çıkarken, 3G modeli ise birkaç hafta içinde reyonlardaki yerini alacak. Fiyatlar için ise üç farklı segmentten bahsetmek mümkün. Buna göre iPad’in 16 GB’liği 499, 32 GB’liği 599 ve 64 GB’liği ise 699 dolardan satışa sunulacak. 3G destekli iPad’lerin satış bedelleri ise 629, 729 ve 829 dolar.

ŞİMDİDEN 300 BİN SATTI

27 Ocak’ta lansmanı yapılan iPad’in satışları ise daha piyasaya çıkmadan başladı. 12 Mart’ta ilk satışın yapıldığı üründen ilk 2 günde toplam 51 bin adet satıldı. Apple bugün kaç iPad satıldığını açıklamasa da bugün itibarıyla satışların 300 bini bulduğu söyleniyor. Analistlerin satış tahminleri ise ürün hakkındaki düşüncelerine göre değişiklik gösteriyor. iPad’in, iPhone’dan çok farklı olmadığını kesimler satışların 2010 itibarıyla 2.5 milyonda kalacağını savunurken, ürünü devrim olarak nitelendirenler 10 milyonluk bir satış adedinden bahsediyor. Apple tedarikçileri ise hazırlıklarını ilk üç ayda 2.5 milyon iPad satılacağı düşüncesiyle yapıyor. Apple’ın iPad beklentisi ise 2010 ve 2011 yıllarında sadece bu üründen 4.6 milyar dolar ciro sağlamak.

En büyük eleştiri iPhone’a benzemesi

ıPad’i eleştirenlerin en büyük gerekçesi ise ürünün iPhone teknolojisine yenilik getirmiyor olması. Buna göre iPad, iPhone’un sadece biraz daha büyüğü. Pil ömrünü uzatmak için telefon ve müzik dinleme hariç mulitasking desteğinden feragat edilmiş olması da iPad’in en büyük eksilerinin başında geliyor. iPad’e yönelik diğer eleştiriler de USB girişi ile kamerasının bulunmaması ve aynı şekilde flash desteklememesi.

680 gram, pili 10 saate kadar dayanabiliyor

Yüksekliği 242, genişliği ise 189 milimetre. Sadece 13 milimetre kalınlığında. l WiFi’ı destekleyen modeli 680, 3G modeli ise 730 gram

9.7 inçlik LED ekrana sahip.

16, 32 ve 64 GB olmak üzere üç farklı hafıza seçeneği var.

İşlemci olarak 1 GHz A4 Apple çipi kullanıyor.

10 saat boyunca şarj edilmeden kullanılabiliyor.

Kitaplar 10 dolar

Apple’ın iPad ürünüyle en çok kitap okuyucularını hedeflediği biliniyor. Ürün üzerinden kitap okumak için Apple’ın sitesinden kitap arşivi iBooks indirmek yeterli. iBooks’ta kitap ya da yazar adıyla olduğu gibi istenen tür için de arama yapılabilecek. İsteyen beğendiği kitapların küçük bir kısmını okuyabilecek, eğer beğenirse kitabı satın alabilecek. Tür olarak aralarında şarap, yemek ve çizgi roman kitaplarının olduğu toplam 14 kategori yer alacak. Kitap fiyatları ise yayınevlerinin belirlediği bedellerin çok altında. Ortalama bir kitabın fiyatı 9.99 dolar olarak belirlenirken, New York Times’ın ‘en çok satanlar’ listesindeki kitapların satış fiyatları 12.99 dolar olacak.

Gates’in ilham perisi öldü

1975 yılında yarattığı kişisel bilgisayarıyla Bill Gates ve çocukluk arkadaşı Paul Allen’a Microsoft’u kurma konusunda ilham veren Dr. Henry Edward Roberts 68 yaşında hayatını kaybetti. Roberts tarafından üretilen MITS Altair 8800 isimli bilgisayar tarihte ilk kişisel bilgisayar olarak biliniyor. Gates ve Allen’ın Microsoft’u kurma girişimleri de Roberts’ın bilgisayarla ilgili yazdığı bir makalenin dönemin önemli teknoloji dergilerinden Popular Electronics’te yaynlanmasıyla başlıyor.

ŞİRKETİ 6 MİLYON DOLARA SATTI

Nitekim Microsoft’un kuruluş yeri de Robert’ın tesisinin tam yanı. Roberts’ın ölümü üzerine Gates ve Allen ortak bir açıklama yaparak, Roberts’ın kişisel bilgisayar devriminin öncüsü olduğunu fakat çoğu zaman hak ettiği övgüyü alamadığını ifade ettiler. Roberts, Altair’i üretmesinden 1 yıl sonra şirketini Pertec isimli yazılım firmasına 6 milyon dolara sattı. 1982’de doktor olmaya karar veren Roberts, tıp okuluna gitti ve 1986’da doktor oldu.