Günümüzde ‘online işlemler’ dendiğinde akla hemen ‘annenin kızlık soyadı‘ gelir. Bu öylesine kritik bir sorudur ki tüm engeller bu cevapla ortadan kalkıverir. Peki hackerlerin türlü hilelerle bu bilgileri ele geçirdiğini ve yanına kredi kartı numarası, kredi kartı güvenlik numarası ve iletişim bilgilerini de ekleyip yalnızca 15 dolara sattığını söylesek ne düşünürsünüz?
İnternetin yaygınlaşması ile birlikte her gün katlanan kötü niyetli casus yazılımlar (malware) en mahrem bilgileri çalıp hayat karartıyor. İnternet güvenliğinde bir dünya lideri olan Trend Micro‘nun Kıdemli Tehdit Analisti Rik Ferguson, son yıllarda bilgi teknolojilerine yönelik tehditlerde radikal değişiklikler yaşandığını belirtti.
Casus yazılımların çok daha akıllı ve girift kombinasyonlarla çalıştığını söyleyen Ferguson, 1988’de bin 738 farklı malware yazılımı varken, 2008’de bu sayının 7 milyon 883 bin 559’a tırmandığına dikkat çekti.
Mallware pazarında kanun dışı yollarla elde edilmiş her türlü bilgiye ulaşmanın mümkün olduğunu vurgulayan analist, sözlerini çarpıcı bir örnekle açıkladı: "Bir kişinin, adını, soyadını, kredi kartı numarasını, kredi kartı güvenlik kodunu, ev ve iş adresini, telefon numaralarını, mail adreslerini ve sıkı durun, annesinin kızlık soyadını yani ‘her şeyini’ almak için ödeyeceğiniz bedel sadece 15 dolar! Üstelik bu bilgileri satan kişiler toplu alımlarda hatırı sayılır bir indirim de yapıyor.
‘Bana sadece mail adresleri yeter’ diyorsanız işte size bir milyon e-mail adresinin olduğu bir paket. Evet o da sudan ucuz, sadece 40 dolar! Eğer aktif e-mail garantisi istiyorsanız o zaman fiyat 100 dolara yükseliyor."
TÜRK HACKERLER POLİTİK DÜŞÜNÜYOR
Türk hackerların dünyadaki trendin aksine bu işi para için değil politik görüşlerini dile getirmek için kullandıklarını söyleyen Rik Ferguson, son dönemde düzenlenen iki büyük saldırıdan örnekler verdi. Yeni Zelanda ve Nikaragua’daki internet sitelerine saldırı düzenleyen Türk hackerların MSN’in bölgesel yayını hack’lediğini ve politik mesajlar yayınladıklarını anlattı.
SOSYALLEŞME SİTELERİ KÂBUSUNUZ OLMASIN
Sosyal paylaşım sitelerine her türlü bilgisini ekleyenleri anlayamadığını söyleyen Ferguson, "Hiç tanımadığınız bir adam size telefon etse ve adınızı, soyadınızı, adresinizi, telefonlarınızı ve e-mail adreslerinizi verir misiniz? Buna gönüllü olacak kimse yoktur ama Facebook başta olmak üzere bu tür sosyal paylaşım sitelerine her türlü bilgimizi hiç düşünmeden giriyoruz." dedi.
Facebook gibi sitelerde güvenlik ayarlarını ‘default’ olarak bırakmanın en büyük hata olacağını vurgulayan Ferguson, bilgilerinizi sadece görmesini izin verdiklerinize gösterin, bunun için de gerekli güvenlik ayarlarını yapın uyarısında bulundu.