İnternette Arkadaş Arama, Takıntıya Dönüşebilir

İnternet
Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü öğretim görevlisi Leman Pınar Tosun, Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinin gençler üzerindeki etkileri üzerine bir araştırma ...
EMOJİLE

Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü öğretim görevlisi Leman Pınar Tosun, Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinin gençler üzerindeki etkileri üzerine bir araştırma yaptı.

Tosun, sosyal paylaşım sitelerinde sürekli yeni arkadaşlıklar kurma peşinde olanların kişilik özelliğini psikotisizm olarak adlandırıyor. Tosun, psikotisizmi, soğuk, mesafeli, saldırgan, güvensiz, duygusuz, tuhaf olma, empati kuramama ve diğer insanlara karşı duyarsızlık gibi daha çok sıra dışı kişilik özellikleri olarak ifade ediyor. Tosun, bu insanların, internet etkinliklerine yönelik takıntılı tutku geliştirme eğiliminde olduklarını belirtiyor.

Leman Pınar Tosun, 2010 yılında, Uludağ Üniversitesi’nden Dr. Elvan Melek Ertürk ile yaptıkları anket çalışmasında da benzer sonuçlar elde ettiklerini kaydediyor. Uludağ ve ODTÜ’de öğrenim gören 143 öğrenciyle yüz yüze görüştüklerini anlatan Tosun, "Gördük ki dışadönük ve uyumlu kişilik özelliklerine sahip gençler, Facebook’un fotoğraf paylaşımı ve sosyal etkinlik organize etmek gibi özelliklerinden faydalanıyor. Bir bakıma Facebook, insanların sosyal yaşamını daha da zenginleştirmelerini sağlıyor." dedi. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. M. Ersin Kuşdil de, internet ortamının gençler için sosyal normların etkisinin iyice zayıfladığını, yetişkin etkisinden iyice bağımsızlaşmış bir alan oluşturduğuna vurgu yapıyor. Kuşdil, yeni kuşakların en önemli sorununun toplumsal hayata anlamlı biçimlerde katılabilme yollarını bilmemeleri olduğunun altını çiziyor.
 

Zaman