İnternet Filtresine İptal Davası

İnternet
Alternatif Bilişim Derneği, BTK tarafından internete getirilen merkezi filtreleme uygulaması ile ilgili kararın ve Güvenli İnternet Hizmetine İlişkin Usul ve Esaslar’ın iptali için Danıştay̵...
EMOJİLE

Alternatif Bilişim Derneği, BTK tarafından internete getirilen merkezi filtreleme uygulaması ile ilgili kararın ve Güvenli İnternet Hizmetine İlişkin Usul ve Esaslar’ın iptali için Danıştay’da iptal davası açtı.

Daha önce 22 Ağustos tarihinde devreye alınması planlanan filtre uygulaması gelen kamuoyu tepkisi sebebiyle geri çekilerek yeniden düzenlenmiş ve 16 Eylül tarihinde tekrar duyurulmuştu.

Kararın gözden geçirilmiş bu yeni hali 22 Kasım’da devreye alınacak.

Yapılan son değişiklikleri yeterli bulmayan Alternatif Bilişim Derneği ise kararın iptali için Danıştay’da iptal davası açtı.

Dernek tarafından yapılan bir basın açıklaması ile neden dava açıldığı hakkında da bilgi verildi. Yapılan açıklamayı aşağıda okuyabilirsiniz;

•Öncelikle kamuoyu bilmelidir ki, Kurum Kararı yasal dayanaktan yoksundur. Güvenli İnternet uygulaması temel hak ve özgürlükleri orantısız bir şekilde sınırlandırmaktadır. Anayasa’nın 13. maddesine göre temel hak ve hürriyetler ancak kanunla sınırlanabilir. Bu nedenle düzenleme yasal dayanaktan yoksundur.
 
•"Güvenli İnternet Hizmetine İlişkin Usul ve Esaslar" ülke genelinde uygulanacak ve milyonlarca kişiyi etkileyecek bir düzenleyici idari işlemdir. BTK yasalara aykırı bir şekilde yasalarla düzenlenmemiş bir alanı idari bir işlemle düzenlemiştir. BTK böyle bir karar vermeye yetkili değildir. Asli düzenleme yetkisi yasama organındadır.
 
•Düzenlemenin hukuksal değer kazanabilmesi ancak Resmi Gazete’de yayımlanması ile mümkündür. Bu nedenle Resmi Gazete’de yayımlanmayan yönetmeliğin tamamının iptali gereklidir.
 
•BTK’nın düzenlemesi iddia edilenin aksine salt gönüllülük esasına dayanmamaktadır. İnternet servis sağlayıcıları idarenin sunduğu listeleri (beyaz ve kara listeler) reddedemeyecekler, buna ilişkin alt yapıyı kurmaktan kaçınamayacaklardır. İdare, kamu gücü ayrıcalıklarını kullanarak milyonları etkileyen bir düzenlemeyi yetkisini aşarak zorunluluk haline getirmiştir.
 
•Düzenlemede olumlu bir gelişme olarak gösterilen Çocuk ve Aile Profil Kriterleri Çalışma Kurulu ise hiçbir yasada tanımlanmamış, BTK’nın keyfi tercihlerine göre yapılandırılmış bir idari birimdir. Kurul’un üyeleri, Bakanlık ve Kurum tarafından herhangi bir ölçüte bağlı olmaksızın atanacaktır. Kurul’un çalışma yöntemleri, üyelerinin özlük hakları gibi konular da Usul ve Esaslar’da düzenlenmemiştir. Böyle bir Kurul’un amaçlandığı gibi baskı altında kalmaksızın bağımsız ve tarafsız çalışması, kararlar alması mümkün değildir. Kurul’un kurulmasının tek nedeni, Kurum’un keyfi davrandığı iddialarının önünü almaktır.
Uygulamanın yürürlüğe gireceği 22 Kasım 2011 ile birlikte Türkiye’de İnternet kullanıcılarını bekleyen tehlikelere bir kez daha vurgu yapmak isteriz.

ShiftDelete.Net