Daha önce yayın hayatına son veren 72 yıllık BBC Türkçe radyo servisinden sonra 1942 yıllında yayına başlayan Amerika’nın Sesi (Voice Of America-VOA) Türkçe Servisi radyosu da "bütçe kesintileri" sebep gösterilerek yayınına son verdi.
Servis internet, sosyal ağlar ve TV’de yayınlarına devam edecek. Aslında "bütçe kesintisi" kararının altında yeni iletişim stratejisi doğrultusunda karar alındığı görülüyor. Toplumun kanaat önderlerinin radyo değil, internet ve sosyal ağlarda yer alması kararlarda etkili olduğu görülüyor. Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki siyasi etkilerde toplumun internet ve sosyal ağlardan yönlendirilebildiğinin test edilmesi ABD ve İngiltere’nin bu kararı alırken doğru zaman olduğunun göstergelerinden biri oldu.
FACEBOOK VE YOUTUBE’DA DEVAM
Yapılan duyuruda servis çalışanlarının internet ve sosyal ağlardaki projelerde çalışmaya devam edecekleri açıklandı. İki radyo da Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlarda ve YouTube gibi video paylaşım sitelerinde daha etkin bir şekilde yer alacak. VOA yetkilileri yayınlarına diğer radyolarda devam ederken asıl yatırımlarını internete yapacaklarını açıkladı. Türkiye’de yayın yapan ulusal TV ve Radyo kanalları ile işbirliği yapan servisler yayınlarına son verirken son programlarında veda etti. Türkiye gibi ülkelerde radyo hâlâ etkin olsa da tüm dünyada kanaat önderlerinin takip ettikleri kaynağın internete kayması bu kararı hızlandırdı.
SOĞUK SAVAŞ RADYOLARINI SİBER SAVAŞ MEDYASI YIKTI
İngiltere ve ABD’nin İkinci Dünya Savaşı ve soğuk savaşta etkin olarak kullandığı yerel dillerde yayın yapan radyolar yerini sosyal ağlar ve internete bırakıyor. BBC Dünya servisi kesintiler kapsamında Makedonca, Arnavutça, Sırpça, Karayipler (İngilizce) ve Afrika (Portekizce) servisleri bütünüyle kapatılırken; Azerice, Çince (Mandarin), Rusça, Küba için İspanyolca, Ukraynaca ve Vietnam bölümleri radyo yayınlarına son verdi.
Twitter, Facebook tehdit mi fırsat mı?
Kimileri için özgürlüğün sembolü olsa da dünya medyasını bile yönlendirecek kadar etkili olan Twitter, Facebook ve YouTube yeni medyanın altın çağını hazırladı. Manipülasyon amacıyla da kullanılabileceğini Batı Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki olaylarda gösterdi. Fırsat olarak gören ülkelerin yöneticileri ve devlet kurumları sosyal ağları etkin olarak kullanırken, fırsatı fark etmeyenler ise tehdit olarak görüp yasaklamaya çalışıyor.
SABAH