Devasa dokunmatik monitör, parmağın her hareketine mükemmel şekilde tepki veren dokunmatik ekranlı cep telefonu, restoran mönüsünün görüntülenebildiği ve sipariş verilebilen dokunmatik masa örtüsü. Yeni geliştirilen ucuz ve kolay uygulanabilir bir teknoloji sayesinde tüm bunlar çok yakında gerçeğe dönüşecek
Dokunmatik ekranlı bir cep telefonu ya da müzik çalar kullanıyorsanız, cihazınız zaman zaman parmak hareketlerinize, ekran kalemine istediğiniz şekilde tepki vermiyor, hatta saçmalıyor, ‘kafasına göre’ davranıyor olabilir. Dokunmatik ekranlı cihazlar uzun yıllardır piyasada olmalarına karşın, birkaç nadide eser dışında, bu teknolojinin dere tepe aşarak büyük aşamalardan geçtiğini ve mükemmel çalıştığını söylemek güç. Fakat New York Üniversitesi’nde gerçekleştirilen
yeni çalışmalar, dokunmatik ekran ve yüzeylere ilişkin bildiğimiz her şeyi unutmamıza neden olacak gibi görünüyor.
Araştırmacılar, parmağın yanı sıra ayak, ekran kalemi veya bagetle bile kontrol edilebilen ve uygulanan basıncı oldukça hassas bir şekilde ölçebilen bir altlık (pad) geliştirdiler. Bilgisayar farelerinin ayrılmaz bir parçası olan altıkları (mouse pad) andıran bu ince altlık, Apple iPhone’daki gibi ‘multi touch’ özelliğine de sahip. Yani aynı anda birden fazla dokunuşa tepki verebiliyor.
Farklı teknolojiler bir arada Altlığın ana malzemesi ‘kuvvet algılayan direnç mürekkebi’ isimli iletken bir polimer. Bu malzeme, müzik klavyelerinin dışında ilk kez, tenis kortlarında çizgilerin altına yerleştirilerek kullanıldı. Bu sayede, oyun sırasında topun çizginin üstüne düşüp düşmediği hatasız olarak ölçülebiliyor. Daha sonra, polimerin elektronik cihazlar için çok dokunuşlu arayüz tasarımında da kullanılabileceği düşünülmüş. Mürekkebe basınç uygulandığında, moleküller elektriksel
direnci değiştirecek şekilde farklılaşıyorlar ve bu direnç değişimi kolaylıkla ölçülebiliyor.
Basınca duyarlı altlıklar uzun yıllardır kullanımda olmalarına rağmen, sadece otomobil koltuğunda birisinin oturup oturmadığını belirlemek gibi basit uygulamalarda yer buluyorlar.
PalmPilot benzeri aletlerin ekranlarında kullanılan malzemeler de yine elektrik direncindeki değişimin ölçülmesi esasına dayanıyor ancak çoklu dokunuşu algılayamıyorlar. Cep telefonlarında kullanılan teknoloji aynı anda birden fazla dokunuşu algılayabiliyor ama uygulanan basıncı ölçemiyor. Ayrıca bu malzemeler dokunmak için kullanılan aracın (parmakta olduğu gibi) sıvı içermesini gerektiriyor.
Yeni dokunmatik altlık ise hem çoklu dokunuşu hem de bu dokunuşların cihazın neresine, ne kadar bir basınçla uygulandığını ölçebiliyor. Bir başka önemli artısı ise ucuz olması ve bir küpe kadar küçük ya da bir masa örtüsü kadar büyük boyutlarda üretilebilmesi.
Uygulama alanı çok geniş
Geliştirilen teknoloji bu kadar avantajı bünyesinde barındırınca ve maliyeti de düşük olunca, yakın gelecekteki uygulama alanlarının da çok geniş olacağı tahmin ediliyor. Örneğin tıp alanında, duruş ve yürüyüş bozukluklarının tespit edilmesi için ayakkabılarda kullanılabileceği gibi, yatan bir hastanın uzun süre hareketsiz kalması durumunda sağlık personelini uyarması için hastane yataklarında kullanılabilir.
Kullanılan malzemenin su ve havadaki basınç farkını bile ölçebilecek kadar hassas olması akış dinamiği problemlerinde de kullanılabileceği anlamına geliyor.
Gemi ve uçakların test edilmesi gibi işlerde kullanılan mevcut alıcı ağlarının kurulumu oldukça zahmetli ve maliyetleri yüksek. Yeni teknoloji tüm bu sorunları ortadan kaldırıyor.
Bu teknolojinin dokunmatik ekranlı elektronik cihazlarda kullanımı da mümkün olabilecek. Eğitimden tıbba, eğlence uygulamalarından askeri uygulamalara kadar çok geniş bir yelpazede kullanılması planlanan teknoloji, cep telefonu, devasa monitör gibi dokunmatik ekranlı cihazların çok daha etkili bir şekilde kontrol edilebilmesini sağlayacak.