Güvenli Online Alışveriş İçin Dikkat Edilmesi Gereken 8 Altın Kural

İnternet
TÜBİSAD’ın (Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği) yeni yayınladığı e-ticaret raporuna göre Türkiye’de 2019 yılında e-ticaret hacmi 11,5 milyar $’a ulaştı, internetten alışveriş yapan kişi sayısı da 39...
EMOJİLE

TÜBİSAD’ın (Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği) yeni yayınladığı e-ticaret raporuna göre Türkiye’de 2019 yılında e-ticaret hacmi 11,5 milyar $’a ulaştı, internetten alışveriş yapan kişi sayısı da 39 milyonu geçti. Yani kısacası Türk insanı e-ticareti sevdi ve iç çamaşırından çiçeğe, cep telefonundan kazağa artık çoğu ürün perakende yerine internetten satın alınıyor. Gelin internetten güvenli alışveriş yapmanız için ihtiyacınız olan 10 pratik bilginin hep beraber üzerinden geçelim.

1- SSL sertifikası (HTTPS) ve 3D güvenlik şifresi

Alışveriş yapacağınız sitenin özellikle ödeme sayfasında mutlaka HTTPS şifreleme olmalı. Browser’ınızın adres çubuğunda en solda bir kilit ikonu var ise site HTTPS ile şifrelenmiş demektir. Bu şifreleme kredi kartı bilgilerinizin üçüncü kişilerin eline geçmesini engeller. Dolayısıyla HTTPS güvenli kilit ikonu bulunmayan hiç bir siteden kesinlikle alışveriş yapmayın. Kilit ikonu bulunan sitelerde kilit ikonunun üzerine tıklayarak firma bilgisine de ulaşabilirsiniz. Bu firma bilgisi internet sitesinde HAKKIMIZDA ya da İLETİŞİM kısımlarında yazan yasal firma ünvanı ile tutmuyorsa yine o siteden alışveriş yapmayın. Aynı şekilde ödeme aşamasında kredi kartı bilgilerini girdikten sonra 3D güvenlik şifresi istenmesi yine güveni çok büyük oranda artıran bir etken olmalıdır. Bu şekilde SSL’li ve 3D güvenlik şifreli sitelerde ürün elinize geçmese dahi ödeme banka aracılığı ile gerçekleştiğinden her türlü hakkınızı arayabilirsiniz.

2- Sosyal Medya hesaplarını inceleyin

Alışveriş yapmayı düşündüğünüz online mağazanın sosyal medya hesaplarını inceleyin. Sosyal medya hesapları kendi sitelerinde belirtilmiş ise bu pozitif bir durum. Hem sosyal medya hesapları olduğunu hem de bunu paylaşmaktan çekinmediklerini gösterir. Aynı şekilde sosyal medyada hashtag (#) kullanarak firma hakkında bilgilere de ulaşabilirsiniz

3- Google’da kısa bir araştırma yapın

Google’da marka ismi ile kısa bir araştırma yapın, online mağaza hakkında şikayetler var mı yok, mu basında haber olmuş mu gibi konular hakkında bilgi sahibi olun. Şikayetlerin olması illa o firmayı kötü bir firma yapmaz ama şikayetlerin oranı ve sayısı çok fazla ise tekrar düşünmenizde fayda var.

4- Web sitesindeki bilgileri inceleyin

Alışveriş yapmayı düşündüğünüz online mağazanın hakkımızda ya da iletişim kısımlarını kesinlikle inceleyin. Firma ünvanı, firma merkez açık adresi, telefonlar, vergi numarası gibi yasal zorunluluk olan bilgilerin verilmiş olduğundan mutlaka emin olun. Adres ve telefon numarasını sitede paylaşmayan online mağazalardan uzak durmanızda fayda var.

5- Sadece kapıda ödeme seçeneği bulunuyorsa iki kere düşünün

Sadece kapıda ödeme ya da kurye ile gönderim gibi seçenekler sunan firmalardan alışveriş yapmadan önce en az iki kere düşünün. İnternet sitesinin sanal POS almamış olması günümüzde çok düşündürücü. Bu tip sitelerden uzak durmanızda fayda var.

6- Fiyatlar piyasa fiyatlarının altında ise şüphelenebilirsiniz

Online alışveriş gibi fiyat rekabetinin çok önde olduğu bir alanda alışveriş yapmayı düşündüğünüz sitede bulduğunuz ürünün fiyatı gerçek olamayacak kadar düşük ise dikkatli olun ve yukarıdaki maddelerin hepsinin üzerinden geçin.

7- Düşük limitli kredi kartınızı kullanın

Siteden ilk defa alışveriş yapacaksanız mümkün olan en düşük limitli kredi kartınızı kullanın. Eğer var ise sanal kartınızla alışveriş yapın ki tatsız bir durum yaşanırsa kaybınız minimum olsun.

8- Halka açık bilgisayarlara alışveriş yapmayın

Satın alacağınız internet sitesinin güvenli olduğunu farz edersek bu konuda dikkat etmeniz gereken son madde de siparişinizi kendi bilgisayar ya da cep telefonunuzdan vermeniz. Halka açık yerlerdeki bilgisayarlardan (internet kafe, kütüphane, vs) sipariş vermeyin. Bu madde ile o bilgisayara yüklenmiş olabilecek bir casus yazılım ile kredi kartı bilgilerinizin çalınma riskini ortadan kaldırmış olursunuz.