Erzincan’a giden Bakan Yıldırım, Vali Abdülkadir Demir ile makamında bir süre görüştükten sonra göreve yeni başlayan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Şafak’ı ziyaret etti.
Yıldırım, daha sonra Erzincan Bilişim Merkezinde 11 personel ile faaliyet göstermeye başlayan Güvenli İnternet Çağrı Merkezinin açılışı için Kültür ve Turizm Müdürlüğü Toplantı Salonunda düzenlenen törene katıldı.
Bakan Yıldırım, törende yaptığı konuşmada, çağrı ve internet hizmetleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye’nin en büyük sorunlarından birisi olan işsizliğe çözüm olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi öncelikli olmak üzere, çağrı merkezlerini yaygınlaştırmak istediklerini belirten Yıldırım, ”Türkiye’de şu anda 40 bin civarında insan çağrı merkezlerinde çalışıyor. Son bir kaç yıl içerisinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde açılan çağrı merkezlerimizde 8 binin üzerinde insan çalışıyor. Erzurum, Erzincan, Bingöl, Bitlis, Elazığ ve Karaman gibi bir çok ilimizde bu hizmetleri vermek için merkezler açılmaya başlandı” dedi.
İnternet hizmetlerinin de giderek geliştiğini ifade eden Bakan Yıldırım, şunları kaydetti:
”İnterneti vatandaşın ayağına götürdükten sonra vatandaşa, ‘Devlet dairelerine gel de, işini burada hallet’ şeklinde cevap vermek doğru olmayacaktır. Bürokratik devletten elektronik devlete geçilmesi gerekiyor. Vatandaşa e-devlet kapısını açtık. E-devlet kapısında bugün 240 civarında hizmet, sorgulama bilgi alma gibi işlemler günde 2.5 milyon kişi tarafından kullanılıyor. Daha yolun başındayız. Biz biraz geç başladık e-devlet hizmetlerine. Bu rakamlara kurumların kendi sitelerinden verdiği hizmetler dahil değil.”
Türkiye’de, güvenli internet hizmetinin de yeni verilmeye başlandığını anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:
”Güvenli internet hattı, 30 milyondan fazla internet kullanıcısının derdine derman olacak. İnsanların sorunlarına, sorularına cevap verecek olan bu uygulama, çalışacak olan görevlilerin titiz bir eğitimden geçirilmesiyle başlıyor. İnterneti kullanırken, internetin olumsuzluklarından kullanıcıların, annelerin, babaların, çocukların geleceğiyle ilgili endişelerinden nasıl emin olabilirler, istenmeyen bazı mesajları nasıl önleyebilirler, hakkınızda çıkan haberler, yorumlar sonrasında hukuki haklarınız nedir, bu soruların cevabını güvenli internet ile bulacaksınız. Alışveriş yaparken, hesap açarken nelere dikkat edilecek, sahtecilik olmaması için, bilgilerin, kişisel verilerin başkaları tarafından elde edilip sizi mağdur edecek işlemler yapılmaması için nelere dikkat edeceksiniz, bütün bu sorulara cevap bulan, 7 gün 24 saat hizmet veren bir merkez olacak burası.”
Bilgi Teknolojileri Kurumu Başkanı Tayfun Acarer de Türkiye’de çekirdek aile kavramının değiştiğini, bu aile kavramına internetin de dahil olduğunu söyledi.
İstatistiklere bakırlığında, mobil interneti olmayan, cebinden, evinde, iş yerinde interneti olmayan aile sayısının çok az olduğunu ifade eden Acarer, ”2000’li yılların başında, 2002’de geniş bant internet abonesi sayısı 3 bindi. Bugün 8,5 milyonu aşkın aktif abone sayısı. Kullanıcı sayısına baktığımızda, 35 milyonun üzerinde. 73 milyonluk Türkiye’deki oranı yüzde 45. Avrupa Birliği ortalaması yüzde 56. Türkiye’de 2010 yılında geniş bant internetin artış oranı yüzde 25 olmuş. Bu oran Avrupada bazı ülkelerde yüzde 7,5. Türkiye’deki bu artış devam ettiği taktirde, Türkiye AB’deki oranları 2011 sonu veya 2012 yılı itibariyle yakalayacak veya geçecek” diye konuştu.
AA