Gezegenler Arası İnternet!

İnternet
Evrenin boyutlarıyla kıyaslandığında güneş sistemimizin küçük bir yer kapladığı düşünebilir. Öte yandan, biz insanoğlu için güneş sistemi hala çok büyük. Öyle ki, ışık hızı bile güneş sistemi içinde b...
EMOJİLE

Evrenin boyutlarıyla kıyaslandığında güneş sistemimizin küçük bir yer kapladığı düşünebilir. Öte yandan, biz insanoğlu için güneş sistemi hala çok büyük.

Öyle ki, ışık hızı bile güneş sistemi içinde bir yerden bir yere veri aktarmak için yeterli değil.  Teknoloji sitesi ShiftDelete.Net’in haberine göre, bu işlemde  Neptün’ün yörüngesindeki bir araca veri göndermek yaklaşık 4 dakika sürüyor.

Bu da, günün birinde uzayda koloni kurmayı hayal eden bizlerin iletişim alanında farklı bir yöntem denemesi gerektiği anlamına geliyor.

İletişimin Zorluğu

Güneş sisteminde bir yerden bir yere sinyal göndermek, gezegenler, uydular, güneş ve diğer gök cisimlerinin araya girip, sinyali engelleyebilmesi nedeniyle çok zor bir işlem.

Bir grup bilim adamı bu durumu çok uzun süredir bir sorun olarak kabul ediyor. Bunların arasında "internetin babalarından biri" olarak kabul edilen Vint Cerf de bulunuyor.

Google’da üst düzey bir görevde bulunan Cerf’in liderliğini yaptığı bir grup 2009’da gezegenler arası bir internet protokolü geliştirmek için çalışmalara başladı.

DTN Protokolü

DTN adı verilen bu protokol, şu an kullandığımız TCP/IP protokolünün tam tersi bir yöntemle çalışıyor.

TCP/IP’de bir parça veri gönderildiğinde, o verinin yerine ulaştığına dair bilgi gelmeden yenisi gönderilmiyor. Bu olay milisaniyeler içinde gerçekleştiği için bir sorun yaşanmıyor.

IPv6’ya geçişin nasıl olacağını ve interneti bekleyen tehlikeyi buradan okuyun

Öte yandan DTN (Delay and Disruption Tolerant Network) protokolünde ise bekleme süresi ve sınırlı enerji kaynakları göz önüne alınıyor.

Gönderilmek istenen veri, güneş sisteminin belli noktalarına yerleştirilecek aktarıcılar üzerinden taşınacak.

Veri bir aktarıcıya ulaştığında, o araç diğer araçla arasındaki gök cisimlerinin pozisyonunun uygun anını bekleyecek ve o anda veriyi diğer aktarıcıya gönderecek. Böylece sinyalin yolda engele takılmasının önüne geçilmiş olacak.

Shiftdelete.net

Shiftdelete.net