Facebook’a Saldırı!

İnternet
Sanal alemin devleri olan Google, Facebook, Twitter ve Livejournal’ı hedef alan sanal saldırı milyonlarca internet kullanıcısını etkiledi. Dün gerçekleştiği bildirilen saldırılarla ilgili yapıla...
EMOJİLE

Sanal alemin devleri olan Google, Facebook, Twitter ve Livejournal’ı hedef alan sanal saldırı milyonlarca internet kullanıcısını etkiledi.

Dün gerçekleştiği bildirilen saldırılarla ilgili yapılan açıklamalarda, Twitter’ın iki saat boyunca kapandığı doğrulandı. Daha sonraki açıklamalarda da bazı Google siteleri ile blog servisi Livejournal’ın hedef alındığı bildirildi.

Saldırılardan sonra Google yetkilileri bir açıklama yaparak, şirketin güvenlik sistemlerinin sitenin çökmesini engellediğini açıkladı. Şirketten hangi servislerin hedef alındığı yönünde bilgi verilmedi ancak Gmail ve video paylaşım sitesi YouTube’un hedef alındığı tahmin ediliyor.

Facebook bilgileri güvendemi?

Google’dan sonra bir açıklama da Facebook’tan geldi. Servisin durudurulmasına yönelik bir saldırının söz konusu olduğunu doğrulayan Facebook yetkilileri, sitede herhangi bir hasarın tespit edilmediğini açıkladı. Facebook yetkilisi, “Bazı kullanıcılarımız gecikme yaşadı. En çok merak edilen soru, kullanıcılarımızın datalarının güvende olup olmadığı sorusuydu. Bu konuda içleri rahat olabilirler, kullanıcı bilgileri hakkında bir risk sözkonusu değil ve erişim tam kapasiteyle sağlanıyor” dedi.

Twıtter’a 2 saat erişilemedi

Saldırılardan en çok etkilenen site Twitter oldu. Dün 2 saat boyunca Twitter’a erişim sağlanamadı, bugün de zaman zaman benzer sorunlar yaşandı.

Sitenin kurucularından Biz Stone kendi bloğunda “Twitter, saldırılardan etkilenen diğer şirket ve sitelerle yakın koordinasyon içinde” diyerek kullanıcılarını rahatlatmaya çalıştı.

Şantaj mı, intikam mı?

Saldırıların nereden kaynaklandığı henüz açığa kavuşturulamadı. Uzmanlar, bu tip saldırılarda, çok sayıda çağrı ve emir yollayarak internet sitelerinin bloke edildiğini belirtiyor. Bir anda milyonlarca komutla karşılaşan ana bilgisayar çökünce site de devre dışı kalıyor.

Daha önceleri şirketlerin güvenlik duvarları arkasındaki bilgileri ele geçirmeye yönelik şantaj çeteleri ya da rakip şirketler benzer saldırılar düzenlenmişti.

Dünyanın önde gelen bilgisayar güvenlik şirketlerinden Symantec’in yöneticisi John Harrison, bu tür saldırıların birbirleri ile bağlantılı yüzlerce hatta binlerce bilgisayardan geldiğini söyledi.

Harrison, “Kaynağı bilinmemekle birlikte, bu saldırının yüksek değeri olan siteler yerine, geniş kullanıcısı olan popüler sitelere yapılmış olması, şantaj olasılığını azaltıyor. Çok şaşırtıcı. Genellikle bu tür saldırının arkasındaki kişiler bunu para için yaparlar, hedef alınan sitenin kapanması için değil. Bunu yapanlar sadece intikam için de yapmış olabilirler” dedi.