Dünyanın En Dayanıklı Malzemesi Bulundu

İnternet
ABD Enerji Bakanlığı’na bağlı olan Lawrance Berkeley Ulusal Laboratuarı ve California Institute of Technology’nin ortak yürüttüğü çalışma sonucunda geliştirile yeni bir metalik cam tipi dü...
EMOJİLE

ABD Enerji Bakanlığı’na bağlı olan Lawrance Berkeley Ulusal Laboratuarı ve California Institute of Technology’nin ortak yürüttüğü çalışma sonucunda geliştirile yeni bir metalik cam tipi dünyanın en dayanıklı malzemesi olabilir. (Tekmelere Dayanan Harici Disk)

 

Malzeme biliminde güç ve dayanıklılık farklı anlamlara geliyor. Bir malzemenin güçlü olması kırılıp, parçalanmadan dayanabileceği stresin büyüklüğüne bağlı olarak değişirken, dayanıklılık ise parçalanmadan önce ne kadar enerji emebildiğine göre belirleniyor.

 

Geliştirilen malzeme cam ve metalin özelliklerini birleştiriyor

 

Güç ve Dayanıklılık

 

Cam ve benzeri malzemeler doğaları gereği güçlü olsalar da aynı zamanda çok da kırılganlar. Bu da güçlü fakat dayanıklı olmadıkları anlamına geliyor.

 

Ufak kırılmalar zamanla daha büyük çatlaklara dönüşerek malzemenin kullanılmaz hale gelmesine yol açabiliyor. Öte yandan, metallerin kristal yapısı ufak kırılmaların çatlaklara dönüşmesine izin vermiyor.

 

Kırılmak ve Bükülmek

 

Teknoloji sitesi ShiftDelete.Net’in haberine göre, geliştirilen yeni metalik cam, epey sert bir metal olan palladyum alaşımından oluşuyor. Eklenen palladyum camın esnekliğini artırarak stres altında kırılmak yerine bükülmesini sağlıyor.

 

Araştırmayı sürdüren ekibin önde gelen isimlerinden biri olan Robert Ritcihe, geliştirdikleri bu yeni malzemenin güç ve dayanıklılığı bir araya getirdiğini ve yapılan testlerde şimdiye kadar bilinen tüm malzemelerden çok daha iyi sonuçlar verdiğini söylüyor.

 

Geliştirilen malzemede palladyum alaşımı kullanılmış

 

Henüz Erken

 

Ancak, geliştirilen bu malzeme ile yapılacak parçalanmaz araçların hayalini kurmak için henüz çok erken. Yeni metalik camın üretim süreci endüstride kullanılabilmek için çok karışık. Araştırmacılar bu yeni malzeme ile şimdiye kadar sadece 1 mm çapında çubuklar üretebiliyorlar.

 

Bu malzemenin ne zaman yaygınlaşacağı konusunda ise bilim adamları kesin bir tarih veremiyorlar.

 

ShiftDelete.Net