Dolandırıcılar sosyal medyaya dadandı

İnternet
Kerim Gün’ün haberi Bunun en son örneği ise Twitter’da @BukrtK kullanıcı adını kullanarak takipçilerinden para sızdıran B.Kurt oldu. Söz konusu şahıs, ‘Kızım cüzdanını çaldırmış, mad...
EMOJİLE

Kerim Gün’ün haberi

Bunun en son örneği ise Twitter’da @BukrtK kullanıcı adını kullanarak takipçilerinden para sızdıran B.Kurt oldu. Söz konusu şahıs, ‘Kızım cüzdanını çaldırmış, maddi durumum iyi değil bana bir miktar para yollayabilir misiniz?’ diye mesaj atıp insalardan hatırı sayılır miktarda para toplayarak Twitter hesabını kapattı.

@BukrtK kullanıcı adına sahip B.Kurt, öncelikle profilindeki kişisel bilgilerinin yer aldığı ‘bio’ alanına ‘Zamanının çoğunu çocuklarına ayıran klasik ev hanımı…’ yazarak ve zaman zaman’da İslami profil resimleri kullanarak oldukça geniş bir ‘Following’ listesi oluşturuyor.

Daha sonra listesindeki insanlara önce günaydın ve iyi akşamlarla başlayan daha sonra da ‘nabza göre şerbet’ veren mesajlar yolluyor. Bir süre tek taraflı devam eden bu diyaloglar, bir süre sonra karşı tarafın da ilgisini çekiyor ve bu sayede kendisini takip etmelerini sağlıyor.

İşte dolandırıcılık aşaması da tam bu noktadan itibaren başlıyor. Kurbanının kendisini takip (follow) etmeye başlaması ile birlikte, ‘Direkt Mesaj’ bölümünden daha samimi mesajlar yollayan Twitter dilencileri, karşısındakine güven telkin eden mesajlar yazıyor.

Diğer kullanıcıların göremediği DM alanında gerçekleşen konuşmalar, bir süre sonra ‘Kızım cüzdanını kaybetmiş. Maddi durumum da pek parlak değil, bana bir miktar para yollayabilir misiniz?’ diyerek sürüyor.

Baştan beri samimi sohbetlerine aldanan ve ‘bio’sundaki ‘Zamanının çoğunu çocuklarına ayıran klasik ev hanımı’ vurgusuna aldanan kişiler, iyilik yaptıklarına inanarak para yolluyorlar.

Twitter dilencilerinin ana hedefinde kadınlar var. Burada ilginç bir tarife de ortaya çıkıyor. Maddi durumunun iyi olduğuna inandıkları kişilerden ve iş kadınlarından 150-200 lira isterken ev hanımlarından 50 lira istiyorlar.

Kendisinden para istenen Canan Aydın adlı kullanıcı, Twitter üzerinden şu uyarıyı yaptı: "Üç günlük tanıştığı insandan DM ile para isteyen insana rast geldim, inanamadım. Sizin başınıza geldi mi? Yeni bir dolandırıcılık mı? Arkadaşlar, B.Kurt isminde bir bayan, DM’den ‘kızımın cüzdanı çalındı’ diye para istiyor dikkatinize. Lütfen bu isme para göndermeyin, benimle beraber galiba herkese aynı şeyi söylemiş, para istemiş, RT lütfen."

Aytekin Karataş adlı kullanıcı, "Kesinlikle dolandırıcıdır inanmayın, direkt olarak engelleyin. Ben bu tür insanlarla birçok kez karşılaştım." diye yazdı.

Twitter dilencisine para gönderen Özlem Özcan ise dolandırıldığını öğrenince büyük bir yıkım yaşamış. Özcan, yaşadıklarını Twitter üzerinden şöyle paylaştı: "Öğreniyorum ki hanımefendi herkesten aynı şekilde istemiş. Paraya değil üzüntüm. İyi niyeti suiistimal etmek çok çirkin. İnsan dehası sınır tanımıyor kötü niyette. Duygu sömürüsü yaparak bu şekilde sosyal mecradan para toplamak çok ayıp. Üzgünüm, kendimi kötü hissettim şu an. İşin en kötü yanı da kadınları seçiyor ‘anneleri’. Kızını kullanıyor. Bu daha acı. O kadar kırıldım, o kadar incindim ki."

Dolandırıldığı bayana tweet atan Özlem Özcan, "Ben size inandım, iyi niyetle yolladım. Allah’a havale ediyorum. Herkesten istemişsiniz, bu dolandırıcılıktır, sizi savcılığa veriyorum. Bize uzanan eli boş çevirmek yakışmaz. Allah bilir kul bilmese de." ifadesini kullandı.

Kullanıcı adını değiştiriyorlar

Paraları toplayan dolandırıcılar twitter’daki kullanıcı isimlerini değiştirerek izlerini kaybettiriyor. Kullanıcı adını değiştiren dolandırıcılara twitter kullanıcılarının ulaşması biraz zor görünse de, izini kaybettirdiğini düşünen dolandırıcı arkasında oldukça kalın bir DİJİTAL İZ bırakıyor.

Dilenciler aynı zamanda güvenlik güçleri tarafından para transferi için verdiği hesap numarasından da tespit edilebilir. Son örnekte B.Kurt adı ile dolandırıcılık yapan şahsın hesap numarası şöyle: B.Kurt adına Ziraat Bankası 0060 5498 **** **02 (numaranın tamamı bizde mevcut).

Telefonunu da vermiş

Acemi dilenci(!) B.Kurt, para istediği kişikerin güvenini sağlayabilmek için 0505 54* ** *4 numaralı telefonunu da vermiş. (numaranın tamamı bizde mevcut). Telefonla aradığımız B.Kurt olduğunu iddia eden kişi, ‘hakkınızda dolandırıcılık gibi ciddi bir iddia var, söylemek istediğiniz bir şey varsa görüşlerinize yer vermek istiyoruz’ dediğimizde telefonu kapattı. İkinci kez aradığımızda ise 5 çocuğu olduğunu ve okutmak için böyle bir şey yaptığını aktardı.

B.Kurt, 10 gün önce kızının cüzdanını çaldırdığını o yüzden Twitter’da samimi olduğu insanlardan para istediğini iddia etti. Kendisine aynı bahane ile 1,5 ay önce de farklı kişilerden para istediğini hatırlatılması üzerine kaçamak cevaplar verdi.

İnternete ev bilgisayarından ve cep telefonundan bağlandığını söyleyen B.Kurt’a en düşük tarifedeki internet paketlerinin bile ciddi rakam tuttuğunu bu faturaları nasıl ödeyebildiğini sorduk ama cevap veremedi.

Zaman