Çocukları, internetin zararlı etkilerinden korumak için farklı formüller devreye sokulurken, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) de dikkat çekici bir proje yürütüyor. Akademi, hem çocukların teknolojiye ulaşımını kolaylaştırmak hem de onları sanal dünyanın zararlı etkilerinden korumak için başlattığı “çocuk platformu” çalışmasında sona geldi. 5-13 yaş grubundaki çocukların kullanacağı platformda sohbetten oyuna, görüntü paylaşımından dil seçeneğine kadar farklı imkanlar olacak. Üstelik ebeveynler, pedagogların da desteğiyle bu sistemi kontrol altında tutarak, çocukların eğilimini belirleyebilecek.
Türkiye’nin haberine göre proje, farklı ülkelerden ve kültürlerden, 5-13 yaş grubundaki çocukların iletişim kurabilecekleri bir ortam oluşturacak. Popüler sosyal medya sitelerinin pek çok özelliği aynı anda platformda olacak. Çocuklar, bu ortamda, yazılı ve görsel içerikli materyalleri paylaşabilirken, eğitici ve zeka geliştirici yönlerine önem verilen yeni ve özgün etkinlikler gerçekleştirebilecekler. Platform çocuklara şu imkânları sağlayacak:
– Çocuk, kendi oluşturacağı profil sayfasından platformu rahatlıkla kontrol ederek, tüm fonksiyonlara ulaşabilecek.
– Tek sayfa üzerinde tek başına veya arkadaşlarıyla oyun oynayıp, aldığı puanları paylaşabilecek.
– Online olarak görsel içerikler depolayabilecek; bu görselleri, hikayelerine veya günlüğüne ekleyebilecek.
– Çocuk TV üzerinden videolar izleyebilecek.
– Farklı ülkelerden, farklı dilleri konuşan çocuklar interaktif olarak sohbet edebilecek.
– Platform eğitim için de kullanılacak. Sistem özellikle internet ve bilişim teknolojileri eğitimi için araç olacak.
VELİLER KONTROL EDEBİLECEK
Platformda, “çocuğunuz internette” arayüzü de olacak. Bu sayede ebeveynler, çocuklarının tüm aktivitelerini takip ederken, pedagojik formasyon altyapısına sahip uzmanlar tarafından hazırlanan analiz raporlarına ulaşabilecek, çocuklarının her türlü gelişimini, geçmişe dönük sorgulayabilme imkanlarına kavuşacaklar.