CeBIT Eski Gücünde Değildi

İnternet
Hazırlayan: Engin Dinç CeBIT Bilişim Fuarı eskiye oranla artık daha az cazip. Bunun nedeni ise geçmiş yıllarda fuardan istediğini elde edemeyen büyük firmaların katılım göstermemeleri oldu. Tabi ...
EMOJİLE

Hazırlayan: Engin Dinç

CeBIT Bilişim Fuarı eskiye oranla artık daha az cazip. Bunun nedeni ise geçmiş yıllarda fuardan istediğini elde edemeyen büyük firmaların katılım göstermemeleri oldu. Tabi bu firmalar katılmayınca da bu fuarda yeni teknoloji lansmanı istenilen oranda olmadı.

Fuara yönelik en önemli eleştiri ‘eşantiyon fuarı’na dönüşmesi yolunda yapılıyor. Bu sebepten olsa gerek, Turkcell, Türk Telekom, Avea gibi büyük firmalar katılmadı. Pek de haksız sayılmazlar. Özellikle tüketicilerin pek çoğu fuarda ne var ne yok diye bakmaya gelen lise çağındaki öğrencilerden oluşuyordu. Hatta okul turları bile düzenlediklerini söyleyebiliriz. Ama özellikle telekomünikasyon firmalarının bu kitleye çok daha direkt ulaşacak etkinliklerini düşününce bu stratejilerini çok da yadırgamamak gerekiyor. Bunun dışında tabi ki, son teknoloji ürünlerin bu fuarda sergilenmesi gibi önemli bir nokta gözden kaçmamalı. Çünkü özellikle teknoloji fuarlarının en önemli özelliği yeni ürünlerin ilk defa sergilendiği yerler olmaları. CeBIT’in bu konuda çok da iyi geçtiğini söylemek yanıltıcı olur. Bu konuda ekonomik krizin de etkisini söylemek gerekiyor. Çünkü tüketiciye tatmin edecek derecede yeni ürün sayısı neredeyse yok denecek kadar azdı.

Katılım Memnun Etmedi

Bu konuda Toshiba’yı biraz ayrı düşünmek gerekiyor. Zaten fuara katılan en önemli teknoloji firması olarak Toshiba’yı gösterebiliriz. Toshiba son model kameraları ve notebooklarını ilk kez CeBIT’te tüketiciye sundu. Görüşlerine başvurduğumuz Toshiba yetkilileri fuarla ilgili olarak, “Genel anlamda eski CeBIT’lere nazaran çok durgun geçti. Ama CeBIT bizim için önemli bir fuar, IT sektörü, notebook ve aksesuarları konusunda Crea var, bir de biz varız zaten… Bizim standımıza ilgi var, ama genel anlamda fuarda bir düşüş var. Biz burada daha çok bayilerimize hizmet veriyoruz. Ancak tabi diğer tüketicilere de hizmet veriyoruz. Son teknolojileri takip eden, merak edenler de geliyor ve onlara da yardımcı oluyoruz. Onlar yenilikleri öğrenmeye çalışıyorlar. Oyun bilgisayarlarımız var 3 tane. Özellikle gençler açısından, onlar çok fazla ilgi gösteriyor “ diye görüş belirttiler.

Fuarda dikkat çeken bir başka konu kurumsal firmaların ayrı bir bölümde konuşlanması olmuştu. Bu yeni bir uygulama değil. Fuarı her ziyaret eden bu bölüme giremiyor. Dolayısıyla fuarın diğer bölümlerine nazaran daha verimli geçtiğini söyleyebiliriz. Bu konuda görüşlerine başvurduğumuz Orbim Bilgi İşlem Satış Müdürü Feride Tezcan, “Kurumsal bir yapı olduğu için burada da Lenovo’nun kurumsal ürünlerini sergiliyoruz ve kurumsal anlamda müşteri portföyünü buraya çekmeyi planlıyoruz. Çalıştığımız, çalışmaya başladığımız kurumları da davet etmiştik. Bu sene de aynı davetleri yaptık. Bizim açımızdan fuar olumlu geçiyor. Yeni çıkan ürünlerimiz de var. Onları da tanıtıyoruz. Dolayısıyla bizim standımız açısından beklediğimiz verim kendi müşterimiz açısından olumlu. Ama geçen seneye nazaran daha sönük geçtiğini söyleyebiliriz” diyerek bölümle ilgili akılda kalan sorulara cevap verdi.

Fuarın bir başka ilginç yanı ise özellikle yurtdışından gelen firmaların fuarda Türk partner arayışı oldu. Fuarda özellikle Çinlilerin ağırlıkta olduğu fakat Almanya, Fransa, İspanya, Tayvan ve Hollanda’dan firmalar yer aldı. Bu firmalar amacı kendi ürünlerini tanıtmak ve Türkiye’den ortak bulmaktı. Bu konuda Çinlilerin açık ara önde olduğunu da söylemek gerekiyor. Zira, kafeteryanın bile neredeyse yüzde 20’siinde Çinli katılımcılar göze çarpıyordu.

CeBIT, Teknoloji Market mi Oluyor?

CeBIT için getirilecek bir başka önemli eleştiri ise daha çok bir teknoloji market havasına büründüğünü söylemek olabilir. Bimeks gibi firmalar, fuarda özellikle ellerindeki stoklarını tüketmeye çalıştı. Doğrusunu söylemek gerekirse, bu konuda başarılı da oldular. Özellikle yaptıkları kampanyalar büyük ilgi gördü. Tabi fuarda sadece Bimeks yoktu. Diğer pek çok firmada son tüketiciye ulaşmayı denemişti. Özellikle de cep telefonu markaları bu konuda başı çekiyordu. Tabi büyük cep telefonu markalarının fuarda olduğunu düşünmemek gerekiyor. Bu markalar distribütörleri yoluyla fuarda yerlerini almıştı. Yine de cep telefonu stantlarında son modelleri görmek mümkündü.

Fuarda bu yıl kamu kurumlarının atak yaptığını söyleyebiliriz. T.C. Başbakanlık, Adalet ve Kalkınma Partisi ile Ulaştırma Bakanlığı gibi kurumlar fuarda stant aşmıştı. İstanbul 2010 Kültür Başkenti organizasyonu da fuarda yerini almıştı. Fuarda medya kuruluşlarının da stantları vardı. ATV, NTV gibi medya kuruluşları bilişim sektörüne uyumlarını izleyicilerine gösterme fırsatı buldu.

Son olarak fuara ulaşımdan da bahsetmek gerekiyor. Fuar alanının uzaklığı her zamanki gibi problem oluşturuyordu. Her ne kadar belediye otobüsleri sürekli sefer yapsa da, ulaşım Tüyap’ta düzenlenen ve ilginin fazla olduğu fuarlar için problem olmaya devam ediyor…